Arviossa Far Cry 4 – ”Toimiva mutta hyvin, hyvin tuttu avoimen maailman ammuskelu”

Far Cry -pelit ovat eksoottisiin paikkoihin sijoittuvia räiskintöjä. Far Cry 2 sijoittuu Afrikkaan, kolmonen trooppiselle saarelle ja nyt ilmestynyt nelonen Himalajalle. Pelin tapahtumapaikka Kyrat on keksitty, mutta tuo mieleen Nepalin tai Tiibetin.

Far Cry 4:ssa on parasta se, että peli toimii ja lähes kaikki mitä siinä voi tehdä on hauskaa. Tätä ei ole syytä vähätellä: Peli on visuaalisesti komea ja pelillisesti tyydyttävä.

Alussa pelihahmo saapuu Kyratiin hautaamaan äitinsä tuhkia. Hän on kasvanut jenkeissä, mutta hänen vanhempansa ovat paikallisia. Ratkaisun ideana lienee loiventaa Far Cry 3:sta vaivannutta tuntua siitä, että päähenkilö on valkoihoinen amerikkalainen, joka tulee näyttämään tyhmille paikallisille miten hommat hoidetaan. Ajatus on hyvä, mutta se ei täysin onnistu: Koska kyseessä on ensimmäisen persoonan peli, istuu suomalainen pelaaja sohvallaan katselemassa, kun aasialaiset naiset kiittelevät hänen sankarillista erinomaisuuttaan.

Pelin ytimessä on ammuskelu ja hiippailu. Ympäri Kyratia ripoteltujen tukikohtien valtaaminen on pelin parasta antia. Varsinaiset tarinatehtävät on helppo sivuuttaa, kun peli tarjoaa mahdollisuuden hyökätä vihollisten kimppuun norsulla ratsastaen.

Far Cry 4:n suurin ongelma on, että se on niin samanlainen kuin Far Cry 3. Kaikki toimii melkein täsmälleen niin kuin edeltäjässä. Keväällä ilmestynyt Blood Dragon on kokonaisuuden kannalta mielenkiintoisempi kuin Far Cry 4, vaikka siinä on pelimekanismien puolesta vielä vähemmän uutta. Se sentään tähtäsi selvästi erilaiseen kokemukseen.

Tuskallisinta 3:n ja 4:n yhtäläisyys on pelin alussa. Kummassakin on täsmälleen sama rakenne: Pelihahmo saapuu ulkopuolelta eksoottiseen paikkaan. Hän tapaa karismaattisen mutta kilahtaneen pahiksen. Hän päätyy hyviskylään, josta hänet lähetetään tappamaan eläimiä ja kiipeämään radiomastoon. Far Cry 4:ssa radiomasto on tosin eräänlainen temppeli, mutta pelituntuman kannalta ne ovat yksi ja sama.

Far Cry 4 on peli erityisesti niille, jotka eivät ole pelanneet Far Cry 3:sta. Sarjan ystäville se on toistoa.

KEHITTÄJÄ
UBISOFT MONTREAL

JULKAISIJA
UBISOFT

TESTATTU
XBOX ONE

MUUT ALUSTAT
PS3, PS4, PC, XBOX 360

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1, moninpeli

PLUSSAT
HAUSKA PELATA
KOMEAT MAISEMAT

MIINUKSET
TUTTUA KAMAA
SIIS TODELLA TUTTUA KAMAA

PÄÄSTÖTODISTUS
Toimiva mutta hyvin, hyvin tuttu avoimen maailman ammuskelu

ARVOSANA
7

LAJITYYPPI
Räiskintä

JULKAISTU
18.11.2014

Lisää luettavaa