Arviossa Driveclub – ”hajuton ja mauton”

Aloitetaan ilmiselvästä – Driveclub on yksi parhaimman näköisiä pelejä ikinä. Se on visuaalisesti upea autopeli, joka toimii hienona esimerkkinä siitä, mihin PlayStation 4 pystyy. Valitettavasti kiiltävän ulkokuoren alta puuttuu sielu. Peli sisältää juuri ne elementit, jotka autopelin pitääkin sisältää, mutta missään kohtaa ei tunnu erityiseltä.

Pelin pyörähtäessä käyntiin pelaaja istutetaan sporttisen perusauton rattiin. Pelin edetessä ja menestyksen karttuessa Golf GTI saa seurakseen yhä jytympiä kulkupelejä aina Ferrarin kaltaisista super-autoista formulaa muistuttavaan Ariel Atomiin. Autojen väliltä löytyy siis isoja eroja, mutta peli tekee hyvää työtä kuljettaessaan pelaajaa hiljakseen yhä tehokkaampien ajoneuvojen puikkoihin. Vaikeustaso nousee samalla.

Sääli vain, että yksi vaikeustasoon vaikuttava asia – typerä tekoäly – on ja pysyy. Radat ovat hyvin kapeita, ja siksi ohittaminen on vaikeaa. Tekoälykuskien huoleton ajotyyli pitää huolen siitä, että peltiä menee ryttyyn. Paikoin tuntuu siltä, että pelaajan autoa ei huomioida ollenkaan. Kun pienestäkin oikaisusta tai pelaajan aiheuttamasta kolarista menettää nopeutta, pistetään kotikuski vähän turhankin ahtaalle.

Hermojen pettäessä voi hakea parempaa vastusta ihmispelaajien joukosta. Suuri määrä ratoja ja autoja tarjoaa hyvät puitteet useamman pelaajan kisoille, mutta keskitason kontrollit ja jopa tylsiksi jäävät radat vievät moninpeliltä sen parhaimman terän. Lisämausteen moninpeliin tuovat maksimissaan kuuden pelaajan Driveclubit, jossa klubin jäsenet voivat haastaa toisensa esimerkiksi rikkomaan oman parhaan kierrosajan. Tämä sosiaalisen pelaamisen aspekti on kiva lisä, mutta ideasta olisi voinut ottaa irti enemmänkin.

Driveclubin suurin ongelma ei ole mikään yksittäinen osa-alue, vaan se, että kehittäjät ovat pelanneet liian varman päälle. Tällaisenaan Driveclub on hajuton ja mauton. Peli tuntuu PlayStation 4:n teknologiademolta.

KEHITTÄJÄ
Evolution Studios

JULKAISIJA
Sony

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT

ARVOSTELIJA
MIKKO MATILAINEN

IKÄSUOSITUS

PELAAJIA
1-12

PLUSSAT
UPEAN NÄKÖINEN
PERUSTEET KUNNOSSA

MIINUKSET
TYPERÄ TEKOÄLY
SIELUTON

PÄÄSTÖTODISTUS
Perustason autopeli, muttei mitään muuta.

ARVOSANA
6

LAJITYYPPI
Ajopeli

JULKAISUPÄIVÄ
8.10.2014