Arviossa Dreamfall Chapters – ”peli, jossa näkee kaikuja myös suomalaisesta nykytilanteesta”

Norjalainen Dreamfall on pelisarja, jonka ystäviltä vaaditaan kärsivällisyyttä. Ensimmäinen osa, nimeltään The Longest Journey, ilmestyi vuonna 1999. Se oli perinteinen seikkailupeli, jossa ratkotaan arvoituksia ja seurataan kiehtovaa, unenomaista tarinaa.

Seuraavan osan nimi oli hämmentävästi Dreamfall: The Longest Journey. Se ilmestyi vuonna 2006, ja oli ulkoiselta olemukseltaan hyvin erilainen peli. Se sijoittui 3D-ympäristöön, ja vaikka arvoitukset olivat taas olennaisessa osassa, mukana oli myös tappelua. Pääosassa oli päämäärätön dropout Zoë Castillo, joka sotkeutuu scifi- ja fantasiamaailmoja järkyttäviin unikuvioihin.

Pelisarjan kolmas osa Dreamfall Chapters julkaistaan osissa Telltale Gamesin Walking Deadin tyyliin. Lainaa Walking Deadistä on muutenkin, mahdollisuudessa tehdä valintoja jotka vaikuttavat tarinaan. Pääosassa on jälleen Zoë Castillo, joka herää pelin alussa koomasta ja yrittää saada otteen elämästään. Toisena pelattavana hahmona nähdään fantasiaympäristössä liikkuva Kian Alvane.

Toistaiseksi Dreamfall Chaptersista on ilmestynyt ensimmäinen osa.

Alussa Zoë seikkailee unimaailmassa, mutta peli alkaa todella loistaa kun hän herää. Zoë asuu Europolis-nimisessä cyberpunk-tyylisessä tulevaisuuden kaupungissa. Hän käy psykiatrilla, vie poikaystävälleen ruokaa töihin ja tekee vapaaehtoishommia sosiaalidemokraattisen poliitikon vaalikampanjassa.

Peleillä on tapana vältellä päivänpolitiikkaan tai normaaliin eurooppalaiseen arkeen liittyviä aiheita. Kuinka monella muulla pelihahmolla on selvästi määritelty puoluekanta? Vastapuolella on European Dawn -puolue, jonka malli on selvästi haettu Kreikan äärioikeistolaisesta Kultaisesta aamunkoitosta.

Dreamfall: Chapters ei ole eurooppalaisten tekemä peli, joka sijoittuu Yhdysvaltoihin, kuten Alan Wake tai Heavy Rain. Se ei ole epämääräinen scifiallegoria, jonka voi tulkita monella tapaa, kuten Deus Ex: Human Revolution. Se on konkreettiseen eurooppalaiseen ympäristöön sijoittuva peli, jossa näkee kaikuja myös suomalaisesta nykytilanteesta.

Se on myös erittäin hyvä peli.

KEHITTÄJÄ
RED THREAD GAMES

JULKAISIJA
RED THREAD GAMES

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT
MAC, LINUX

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS

PELAAJIA
1

PLUSSAT
MAAILMA
KÄSIKIRJOITUS

MIINUKSET
PITKÄ INTRO
MONIMUTKAINEN TAUSTA

PÄÄSTÖTODISTUS
Fiksu eurooppalainen peli

ARVOSANA
10

LAJITYYPPI
Seikkailupeli

JULKAISTU
21.10.2014

Lisää luettavaa