Arviossa Dream Revenant – ”visuaalisesti vaikuttava, varsinkin mobiilipeliksi”

Dream Revenant on tunnelmaan panostava fiilistely, jossa tarina tai pelattavuus ovat toissijaisia. Pelaaja kuljeskelee leppoisan surrealistisessa maisemassa, nauttii näkymistä, ja selvittelee hiljalleen kuolleen sarjakuvataiteilijan historiaa.

On vaikea sanoa, onko pelin rakenteellinen lepsuilu puute vai osa sen viehätystä. Eteneminen vaatii yksinkertaisten arvoitusten ratkaisemista, mutta ne ratkeavat usein melkein vahingossa samalla, kun maisemaa koluaa. Joskus näyttävätkin tapahtumat käynnistyvät epäloogisessa kohdassa pelikokemusta ilman sen kummempaa kontekstia. Miksi puro virtaa verta? Ehkä se sopisi johonkin toiseen tilanteeseen, siihen missä pelintekijä on ajatellut pelaajan olevan saapuessaan purolle.

Dream Revenantilla on kuitenkin kaksi merkittävää vahvuutta. Se on visuaalisesti vaikuttava, varsinkin mobiilipeliksi. Isot konsolijulkaisut ovat harvoin paljoa paremman näköisiä. Toisekseen, Dream Revenantin tarina, sitten kun se alkaa vihdoin selvitä, on koskettava ja tarttuu aiheisiin joita videopeleissä yleensä karsastetaan. Kuolevalla sarjakuvataiteilijalla on ollut idyllinen lapsuus menneiden aikojen puhtoisessa Amerikassa. Hiljalleen selviää että naapurin mustan tytön kokemus saattoi olla hyvinkin erilainen. Rasismi myrkyttää kaiken, eikä paratiisi ehkä sittenkään ollut niin paratiisimainen.

Kerronnassa hyödynnetään myös pieniä sarjakuvastrippejä, joita löytyy eri puolilta pelialuetta. Ne ovat olevinaan sarjakuvataiteilijan kädenjälkeä, ja avaavat tarinaa. Ne on toteutettu tyylipuhtaasti, ja tuovat peliin yllättävän paljon lisää.

On syytä huomauttaa, että Dream Revenant pistää raudan koetukselle. Akku tyhjenee nopeasti, iPhone tai iPad lämpenee ja uudemmallakin laitteella on paikoin vaikeuksia ruudunpäivityksen kanssa. Peli menee selvästi suorituskyvyn rajoilla.

Dream Revenant ei ole selkeä tai ehkä edes kauhean tyydyttävä peli. Sen arvoitukset pitävät pelaajan puuhassa, mutta eivät anna mitään sen enempää. Silti peliin kannattaa tutustua. Se on nopeasti pelattu, ja jää pyörimään mieleen paljon pidemmäksi aikaa kuin monet kokonaisemmat kokemukset.

KEHITTÄJÄ
SPEEDBUMP STUDIOS

JULKAISIJA
BULKYPIX

TESTATTU
iPad

MUUT ALUSTAT
iOS

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS

PELAAJIA
1

PLUSSAT
KAUNIS
POIKKEUKSELLINEN AIHE

MIINUKSET
HEPPOINEN
BUGINEN

PÄÄSTÖTODISTUS

Unenomainen tunnelmointi kuolevan miehen muistoissa

ARVOSANA

7

LAJITYYPPI
Tarinapeli

JULKAISTU
8.8.2014

Lisää luettavaa