Arviossa D4 – ”yksi niistä peleistä, joiden takia kannattaa ostaa Xbox One”

Useimmat konsolipelit ovat joko indiekamaa tai persoonattomiksi puleerattuja jättijulkaisuja. Vahvasti tekijänsä näköisiä, vähänkään isompia julkaisuja on vähän, pääosin Japanista. Yksi tällaisista tekijöistä on kulttiklassikko Deadly Premonitionin pääsuunnittelija Hidetaka Suehiro, joka tunnetaan myös nimellä Swery.

Uusi, Telltale Gamesin Walking Dead -pelien tyyliin osissa julkaistava teos on nimeltään D4. Se noudattaa muutenkin Walking Deadien kaavaa. Peli on julkaistu yksinoikeudella Xbox Onelle, ja sitä voi ohjata joko Kinectillä tai ohjaimella. Oli valinta kumpi tahansa, pelaaja lähinnä huitoo tarinaa eteenpäin.

Deadly Premonitionista tuttu tyyli on jälleen vahvasti läsnä. Meininki on outoa, viittauksia Twin Peaksin kaltaisiin kummallisuuden klassikoihin piisaa ja pääosassa on poliisi. Tai entinen poliisi, mutta ei sillä ole niin kauheasti väliä.

Sankari David Young on sotkeutunut uuteen huumausaineeseen liittyviin rikostapauksiin, ja häntä epäillään vaimonsa murhasta. Hänellä on kyky palata uudestaan menneisiin tapahtumiin, ja sitä kautta onkin tarkoitus päästä vihille erilaisista mysteereistä. Miten vaimo todella kuoli?

Meininki ei ole ihan niin synkkää kuin tämän perusteella voisi kuvitella. Heti alussa käy ilmi, että Davidin asunnossa asuu myös nainen, joka käyttäytyy kuin kissa.

Toistaiseksi D4:sta on ilmestynyt kaksi ensimmäistä jaksoa, ja loppukauden pituudesta ei ole selvyyttä. Kaksi ensimmäistä jaksoa ovat olleet rakenteellisesti samankaltaisia: Alku Davidin asunnolla, syöksy menneisyyteen, vihjeiden keräilyä ja lopulta ratkaisu. Mukaan mahtuu yksi pidempi toimintakohtaus.

David Young on tavallaan kliseinen päähenkilö, mutta ehkä Swerylle ominainen kummallisuus vaatii tuekseen jotain pelaajalle tuttua. Kaikki tietävät miten poliisitarina kulkee, joten uhkaavat stuertit, objektiseksuaalit ja jatkuva ruualla mässääminen pääsevät paremmin omilleen.

D4 on yksi niistä peleistä, joiden takia kannattaa ostaa Xbox One.

KEHITTÄJÄ
ACCESS GAMES

JULKAISIJA
MICROSOFT

TESTATTU
XBOX ONE

MUUT ALUSTAT

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
16+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
PERSOONALLINEN
OUTO

MIINUKSET
LIIKAA TWIN PEAKSIA
NAISKUVA

PÄÄSTÖTODISTUS
Auteur-kama on konsolipeleissä harvinaista herkkua

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Tarinapeli

JULKAISTU
19.9.2014

Lisää luettavaa