Arviossa Assassin’s Creed: Rogue – ”Unityyn verrattuna Rogue on arkisempi, kotoisampi, kulahtaneempi ja parempi”

27.11.2014

Assassin’s Creed -pelien pitäisi ilmestyä kaikille kuviteltavissa oleville alustoille, mutta jos suunnitellaan vanhan sukupolven ehdoilla, peli ei ole uusilla tarpeeksi hieno. Ubisoft ratkaisi ongelman julkaisemalla kaksi Assassin’s Creediä. Rogue on niille, jotka pelaavat vielä PS3:lla ja Xbox 360:llä.

Pelituntuman ja mekanismien puolesta Rogue on helppo kuvailla: Se on sama kuin Assassin’s Creed: Black Flag. Oman purjelaivan ohjaaminen on keskeisessä roolissa. Rannalla käydään satamakaupungeissa ja asutuksissa. Pelisarjan perinteistä hiiviskelyä ja vaanimista on, mutta se jää meritaisteluiden varjoon. Vaikka Roguen merirosvomeininki on entuudestaan tuttua, on se myös edelleen toimivaa ja hauskaa.

Käsinkosketeltava pelituntuma on aina ollut Assassin’s Creed -pelien suurin heikkous, eikä ole syytä väheksyä sitä että kerrankin homma on edes osittain kunnossa.

Roguen suuri innovaatio on, että pääosassa on tällä kertaa salamurhaajan sijaan temppeliherra. Päähenkilö Shay aloittaa salamurhaajien riveissä, mutta pettyy näiden vastuuttomaan toilailuun ja vaihtaa puolta. Peli myy ratkaisun hyvin, ja varsinkin sarjan pelejä paljon pelanneelle on hauskaa nähdä nuhjuisia ja kärttyisiä salamurhaajia töpeksimässä.

Pelin tarinakaari on selkeä ja toimiva, ja Shay on päähenkilönä epätavallisen kiinnostunut omien toimiensa moraalista. Hän ei ole maailman tärkein tyyppi, vaan eräänlainen salaseurajobbari. Se tekee hänestä sympaattisemman, ja antaa pelille ruohonjuurinäkökulmaa.

On mukana sentään muutama uusi juju. Laivan perästä voi pudotella palavaa öljyä vihollisten kiusaksi. Kaupungeissa saattaa vaania salamurhaajia, jotka iskevät piilopaikasta mikäli ei ole varovainen. Visuaalisesti peli tuntuu liiankin tutulta: Lähes kaikki on kierrätetty Black Flagistä ja Assassin’s Creed III:sta. Muutama jäävuori yrittää naamioida törkeimpiä lainoja.

Prameampaan uuden sukupolven Assassin’s Creed: Unityyn verrattuna Rogue on arkisempi, kotoisampi, kulahtaneempi ja parempi.

KEHITTÄJÄ
UBISOFT SOFIA

JULKAISIJA
UBISOFT

TESTATTU
XBOX 360

MUUT ALUSTAT
PS3, PC

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
MERITAISTELUT
TOIMIVA TARINA

MIINUKSET
VANHAN KIERRÄTYSTÄ
EI HISTORIAN TUNTUA

PÄÄSTÖTODISTUS
Toimiva mutta kunnianhimoton Assassin’s Creed -peli

ARVOSANA
8

LAJITYYPPI
Toiminta

JULKAISTU
14.11.2014

Lisää luettavaa