Arviossa Alien: Isolation – ”Pelottavin kauhupeli sitten Dead Space ykkösen”

Kauhu on peleissä vaikea laji. Sinänsä onnistuneet kauhupelit, kuten Dead Space -sarja, menettävät tehoaan sitä mukaa kun pelaaja alkaa hahmottaa miten peli toimii. Pelottelu ei toimi, kun käsikirjoitetut tapahtumat saavat hirviöt vaikuttamaan pelkiltä kummitusjunan nukeilta.

Alien: Isolation on jatkoa ensimmäiselle Alien-elokuvalle, ja myös seuraa sen esimerkkiä tyylillisesti. Tässä pelissä on turha kuvitella taistelevansa alienin kanssa. Piileskely ja livistäminen ovat yleensä ainoat vaihtoehdot.

Päähenkilö on Alien-elokuvan Ripleyn tytär, joka haluaa tietää mitä äidille tapahtui. Hän päätyy Sevastopol-nimiselle avaruusasemalle etsimään jälkiä äidistä. Pian käy ilmi, että asemalla on vakavia ongelmia, joista alieni on vain yksi.

Alien: Isolation on pelottava peli juuri alienin ansiosta. Se on irrallaan isosta osasta pelin muuta dramaturgiaa, oman tekoälynsä ohjaama olento joka voi iskeä mitä yllättävimmillä hetkillä. Se ei kunnioita pelin rytmitystä tai perinteistä logiikkaa. Arvaamattomuus tekee hirviöstä pelottavan.

Tapahtumapaikkana Sevastopol on perinteinen, mutta hieno. Harmaita käytäviä on nähty peleissä paljon, mutta pelin kasari-estetiikka ja yleinen nuhjuisuus toimivat erinomaisesti. Asemaa pyörittävä megayritys on jonkinlainen avaruuden Lidl, halpisfirma joka tekee kehnoja ja bugittavia tuotteita. Ongelmat alkoivat jo kauan ennen kun alieni tuli asemalle riehumaan.

Yhteys alkuperäiseen Alien-elokuvaan tuntuu luonnolliselta, osaltaan siksi että Isolation jatkaa elokuvien hyvien naispäähenkilöiden perinnettä. Tässä mielessä Isolation onkin ilahduttava poikkeus nykypelien kentällä.

Alien: Isolation on pitkä peli, ja joskus komerossa piileskelyyn kyllästyy. Se on myös hyvin vaikea. Tämän pelin helppo vaikeustaso on peruspelin normaali. Esineiden rakentelusysteemi ei ole kovin kehittynyt.

Itseohjautuvan alienin ansiosta Isolation on pelottava kauhupeli. Hankala tallennussysteemi tekee pelaamisesta paikoin tuskastuttavaa, mutta tavallaan sekin kuuluu asiaan. Alienin kanssa ei ole tarkoitus olla helppoa.

KEHITTÄJÄ
THE CREATIVE ASSEMBLY

JULKAISIJA
SEGA

TESTATTU
XBOX ONE

MUUT ALUSTAT
PC, PS3, PS4, XBOX 360

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
PELOTTAVA
ALIENI TOIMII

MIINUKSET
JOSKUS TYLSÄ
KÖMPELÖT MAISEMAT

PÄÄSTÖTODISTUS
Pelottavin kauhupeli sitten Dead Space ykkösen

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Selviytymiskauhu

JULKAISTU
7.10.2014

Lisää luettavaa