Heitä musiikki huoletta vaikka järveen – arvostelussa Ultimate Ears Wonderboom 3 -kaiutin

Vähän rajumpiakin bileitä kestävä matkakaiutin, joka ei ole koolla pilattu. Mutta mites sen tärkeimmän, eli äänen suhteen?

22.02.2023

Äänentoistolaitteistaan tunnettu Ultimate Ears on tuonut markkinoille viimeisimmän Boom-kaiuttimensa. Wonderboom 3 on 420-grammainen ja lähes taskukokoinen pikkupurkki moneen käyttöön. Parhaimmillaan se on kuitenkin matkakaiuttimena, jolloin sen erikoisominaisuudet pääsevät loistoonsa.

Bluetooth-yhteydellä (A2DP) toimiva Wonderboom 3 on hyvä kumppani musiikin toistamiseen älypuhelimesta. Kaiutin toki ajaa asiansa myös tietokonepöydällä musiikin ja leppoisten televisiosarjojen merkeissä, mutta äänessä on sen verran viivettä, että pelikäyttöön tästä ei todellakaan ole. Jätetäänpä siis FPS-räiskinnät nyt suosiolla sivuun ja keskitytään siihen, mihin Wonderboom 3 on tarkoitettu.

Hitusen yli 10 senttimetriä korkea Wonderboom 3 on kädessä mukava tapaus. Kantolenksulla varustetun laitteen ylä- ja alaosat ovat muovia, kun taas sivupinta on isoja äänenvoimakkuusnäppäimiä lukuun ottamatta kangasta. Sopivan karhea pinta pitää huolen, ettei laite niin vain putoa märästäkään kädestä.

Märkyydestä ei muutenkaan tarvitse olla huolissaan. Laitteella on IP67-luokitus, joten sen voi huoletta heittää vaikka järveen. Ultimate Earsin nettisivut informoivat härvelin kestävän vesiupotusta puolen tunnin ajan, mutta testeissä tuo aika vedettiin tuplana ilman minkäänlaisia ongelmia. Mitään sukellusvene U-96 -leikkejä ei kuitenkaan kannata harrastella, sillä ohjeiden mukaan kaiutinta ei tulisi upottaa yli metriä syvemmälle.

Veteen viskomisen lisäksi Wonderboom 3 kestää myös puolentoista metrin pudotuksen. Mikäli kaiutin tipahtaa mökkiterassin pöydältä astetta kovempien lavahumppien aikana, ei se ole siitä moksiskaan. Testeissä musiikki jatkoikin soimistaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Veden ja iskunkestävyyden lisäksi kaiuttimessa on erinomainen Bluetooth-kantavuus. Ultimate Ears lupailee toimivuutta neljäänkymmeneen metriin saakka, mutta niityllä kirmatessa sai hölkätä yli 50 metrin päähän ennen kuin ääni alkoi pätkimään. Bluetooth-yhteys tuntui muutenkin olevan erinomaisella tolalla. Vain yhden äänilähteen kanssa oli ongelmia, mutta kun kyseessä oli 14 vuoden takainen Nokia-kännykkä, ei sitä kannattanut sen enempää ihmetellä.

Kaiuttimen lataamisenkaan suhteen ei tarvinnut pahemmin ihmetellä. Paketin mukana tullut noin 60-senttimetrinen valkoinen lattakaapeli voisi toki olla pitempikin, mutta kyllä se härvelin täyteen latasi noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Musiikkitoistoa piisaa noin 14 tuntia putkeen, eli vähän pidemmätkin illanistujaiset onnistuvat ilman latauskaapelin kytkemistä. Laitetta voi toki ladata samalla kun se on päällä. Lisäpuhdin kerryttämiseen voi käyttää myös omaa pidempää micro-USB-piuhaa.

Edeltänyttä tekstiä soveltaen: Wonderboom 3 on fyysiseltä olemukseltaan selkeästi reissaamiseen tarkoitettu kaiutin. Satoi tai paistoi, musiikki raikaa ja kaikki on hyvin. Vaan mitenkäs äänenlaatu vastaa kestävyyden asettamaan haasteeseen?

Siitä on hyvä lähteä liikkeelle, että mökää laitteessa piisaa. Äänenvoimakkuus ei lopu kesken isommassakaan huoneessa ja pihallakin desibelit raikaavat pitkälle. Mikäli kätösissä sattuu olemaan kaksi kaiutinta, voi ne parittaa keskenään. Tämä proseduuri ei tosin tahtonut heti oikein luonnistua, mutta kun homman sai vihdoin toimimaan, oli äänelle kaksi sointioptiota: Musiikki soi joko molemmista kaiuttimista monona tai sitten kaiuttimet asetetaan stereotilaan. On kuitenkin hyvä huomata, että kaiuttimet soivat ”360-moodissa”, joten stereokuva ei vastaa normikaiuttimista kuuluvaa. Tästä huolimatta kanavien voimakkaimmat omat äänet erottuivat kyllä toisistaan.

”360” on Wonderboom 3:n toiminta-ajatus. Teknologian tavoitteena on, että musiikki raikaa ympäri toistotilaa mahdollisimman tasaisesti. Kaiuttimessa on kaksi 40 mm aktiivielementtiä kahden passiivisen 46 * 65 mm -heijastajan lisäksi. Läheltä kuunneltuna elementtien sijainnin havaitsee välittömästi, mutta kauempaa ääni on jo suhteellisen tasapainoinen.

Varsinainen sointi heittää alempiin taajuuksiin ylimääräistä painetta tehden kokonaisuudesta paikoin hieman kumisevaa. Mitään suuremman luokan draamaa ei äänimaisemassa kuitenkaan kuulla, vaan kumisevat bassot häiritsevät ani harvoin. Normaalissa jytäpopissa ja etenkin mökkikäytössä tuohon ”kuminaan” tuskin edes kiinnittää huomiota. Eikä se kotipöydälläkään pahemmin rassaa. Perussointi on nimittäin ihan kunnossa keskitaajuuksien ollessa hyvin aisoissa etenkin silloin, kun ei huudata laitetta aivan täysillä. Tavalla tai toisella kuunneltuna ääni on oikein hyvää perussoundia.

Laitteessa on erikoisuutena jonkin verran äänenvoimakkuutta nostava ulkotilakäyttöön tarkoitettu äänitila. Samalla se muuttaa myös sointia niin paljon diskanttimaiseen suuntaan, että se on käytännössä täysin kelvotonta kuunneltavaa. Kyseistä äänitilaa testattiin kaiuttimen ollessa kotipöydän lisäksi niin kalliolla, nurmikolla, vedessä, laivan hytissä, katonrajaan nostettuna ja sängyn alla – missään olosuhteissa se ei kuullostanut hyvälle. Täysin turha optio, jonka olemassaoloa ei siis kannata edes tiedostaa.

Wonderboom 3 on ihan mainion näköinen ja lujaa soiva pikkukaiutin, joka kannattaa hankkia matkakumppaniksi. Äänenlaatu on pääosin ihan hyvää, mutta matalien taajuuksien epätasaisuus voi hiljaisissa kotioloissa hieman harmittaa. Kestävyys on kuitenkin erinomaisella tolalla, eikä laitetta tarvitse pitää kuin kukkaa kämmenellä ehjänä pitääkseen. Näin ollen tämä on käyttötarpeesta riippuen kolmen tai neljän tähden mökäpurkki.

Ultimate Ears Wonderboom 3 maksaa noin 100 euroa. Värivaihtoehtoina on musta, harmaa, sininen ja vaaleanpunainen.

YHTEENVETO:
***(*) / *****
Pudotuksia ja vettä kestävä pienikokoinen mutta suuren äänen antava kaiutin mökkireissuille ja eräjormailijoille. Pelkkään kotikäyttöön tätä ei kannata hankkia.

Tässä kohtaa vielä naurattaa. Siinä vaiheessa kun kajari osuu kupoliin on ilme ”vähän” erilainen.

Lisää luettavaa