Kahden kilon bileet – arvostelussa Ultimate Ears Epicboom -kaiutin

Voiko matkakaiutin soida hyvin niin pihalla, kodin nurkissa kuin suihkussakin?

25.09.2023

Epicboom on Ultimate Earsin viimeisin tuote matkakaiuttimien sarjassa. Parin tiiliskiven kokoinen mökäpurnukka on fyysisesti ihan mojova, mutta silti helposti kannettavissa.

Ulkonäöllisesti Epicboom on uskollinen valmistajan muille pikkukajareille. Kierrätetystä polyesterikankaasta ja 59-prosenttisesti kierrätetystä muovista valmistettu kaiutin heittää ääntä ympäristöön 360 asteen säteellä. Jos laitetta kuuntelee suoraan edestä ja noin puolen metrin päästä on soundi avaraa stereota. Tämä soveltuukin siis erinomaisesti myös televisiosarjoista ja leffoista nauttimiseen äänen ollessa täysin eri luokkaa kuin kännykästä kuunneltuna.

Ovaalin muotoisessa kaiuttimessa on 4,6 tuuman bassoelementti. Se toimii yllättävän potkivasti ja etenkin maltillisilla äänenvoimakkuuksilla sointi on suorastaan erinomaista. Erittäin kovaa pauhatessa basson harmonia hajoaa hieman sen muuttuessa taajuuksiltaan epätasaiseksi. Mistään järkyttävästä efektistä ei ole kyse, mutta eron normaalin äänenvoimakkuuden parempaan bassoiluun kyllä erottaa. Yhden lisädesibelin tarjoava ”ulkotila”-moodi tuntuu hajottavan ääntä vielä pikkaisen enemmän, mutta ei pihabileissä mitään hi-fi-meininkiä yleensä harrastetakaan.

Kahden 1,7-tuumaisen diskanttikaiuttimen tuottamissa keski- ja ylätaajuuksissa on varsin hyvä harmonia. Vaikka vesitiiviistä kaiuttimesta ei voi mitään historian puhtainta ääntä odottaa, ei sointi iskeydy minkäänlaisissa tilanteissa liian teräväksi tai sumuiseksi. Aivan kuten bassonkin kanssa, erittäin kovilla desibeleillä myös ylätaajuudet ottavat osumaa – tällä kertaa tosin hitusen vähemmän. Taajuuskorjaimen käyttäminen tarjoaa kuitenkin tässä kohtaa pientä helpotusta.

Mobiililaitteille (Android / iOS) saatavalla Boom-sovelluksella voi säätää äänen tasapainoa. Softassa on valmiina erilaisia vaihtoehtoja niin elokuville kuin peleille, mutta omapäiset näpräilijät voivat hienosäätää taajuuksia myös täysin itse haluamallaan tavalla. Boomilla hoidetaan myös kaiuttimen päivitykset.

Epicboom on vesitiivis. IP67-standardin mukaisesti sen voi pudottaa vahingossa vaikka paljuun kaiuttimen jäädessä pinnalle kellumaan. Pihalla yhteys kännykkään pysyy luvatun pätkimättömänä jopa yli 50 metrin päähän isojen esteiden toki pienentäessä etäisyyttä. Kotioloissa yhteys ei pätkinyt, vaikka kännykkä vietiin useamman seinän taakse. Android-kännykän ja Epicboomin voi muuten liittää ihan vain NFC-koskettamalla.

Isoja bileitä varten Epicboomissa on suorastaan päräyttävä 150 laitteen yhdistämismahdollisuus. PartyUp-tilassa musa soi synkassa niin monessa laitteessa kuin paikan päälle on vain saatu roudattua. Kaiken lisäksi yhdistäminen toimii muidenkin kuin Epicboom-kaiuttimien kanssa. Soittokaveriksi kelpaavat myös Ultimate Earsin Boom 2, Boom 3, Hyperboom ja Megaboom 3. Langatonta toistoa riittää 17 tunniksi, eli Epicboom pauhaa vielä siinä vaiheessa kun juhlaväki on jo uinahtanut.

Kotona Epicboom yllättää poikkeuksellisen hyvin toimivalla 360-äänellään. Laittoi kaiuttimen sitten sängyn viereen yöpöydälle, olohuoneen nurkkaan tai keittiön ylähyllylle, ääni avautuu nätisti täyttäen niin pienet kuin keskikokoiset huoneet. Kaupan päälle pienellä kantohihnalla varustettu kaiutin on erittäin vaivaton siirtää paikasta toiseen.

Epicboom on erittäin hyvätasoinen matkakaiutin. Ja tosin on ihan syytäkin olla tällä hinnalla. Etenkin kotikäytössä normaalivoimakkuuksilla toisto on erinomaista, eikä sointi kärsi liikoja pihakarkeloiden huutokilpailuissakaan. Överiksi vedettyjen mökkibailujen lomassa metrin korkeudesta tipahtanut kaiutin ei ole pudotuksesta moksiskaan, kuten ei puolen tunnin kylpypulahduksestakaan. Etenkin kun pinnallehan tämä jää vielä kellumaan. Lisäksi isot äänenvoimakkuusnäppäimet tekevät homman selväksi vieraallekin, että mistä saa lisää mökää Sandstormin pärähtäessä päälle.

Tasokas laite moneen käyttöön. Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Ultimate Ears Epicboom maksaa 379 euroa. Värivaihtoehtoina on valkopunainen ja mustakeltainen.

YHTEENVETO:
**** / *****
Matkakaiuttimeksi erittäin tyyris, mutta myös normaaliin arkeen erinomaisesti sopiva helppokäyttöinen äänipurnukka. Kivan näköinen ja kestävä.

”Kurkusta en niin välitä, mutta voisinko saada pari tomaattisiivua?”

Lisää luettavaa