Langaton chattimikrofoni tasokkaan äänen ja ongelmien kera – arvostelussa Turtle Beach Recon Air

Turtle Beachin uutuus tarjoaa vaihtoehdon korvalle asetettavaa hyvä-äänistä keskustelumikrofonia etsivälle. Se tosin vaatii hieman totuttelua.

17.06.2022

Turtle Beach Recon Air -mikrofoni on saatavilla kahtena eri versiona. Malleista yksi on tarkoitettu PlayStationeille (4 & 5), toinen Xbox Onelle ja Series X|S:lle. Bluetooth-mikrofonina kumpainenkin niistä toimii myös tietokoneiden ja mobiililaitteiden kanssa. Tiltin testiin tuli Xbox-versio.

Recon Air on 16 grammaa painava kummalle tahansa korvalle asetettava sankamikrofoni. Se on tarkoitettu tilanteisiin, joissa pelaaja haluaa kuunnella peliäänet esimerkiksi tuhdista surround-järjestelmästä tiimikavereiden kanssa samalla kommunikoiden. Monokuulokkeeseen voi toki siirtää pelien ja muun viihteen äänet, mutta tällöin ollaan auraalisesta nautinnosta kaukana. Kannattaa siis käyttää tätä laitetta vain siihen, mihin se on tarkoitettukin: keskustelemiseen.

Kevyessä paketissa tulee sankamikrofonin lisäksi hieman yli 10 senttimetrin kaapelilla varustettu USB-A-USB-C-latausjohdontynkä, kolme erikokoista korvatulppaa ja Xbox-ohjaimeen liitettävä lähetinlaatikko. Aivan vanhimpien One-ohjaimien kanssa tällä ei tee mitään, sillä niistä puuttuu mikrofonin toimivuuteen vaadittava 3,5 mm -kuulokeliitin.

Mikrofonin voi liittää sekä Xboxiin että mobiililaitteeseen yhtäaikaa. Ääni tulee tällöin kuitenkin ainoastaan Xboxista. Poikkeuksena on kännykkään tulevat puhelut, joiden ajaksi Xboxin äänet vaimenevat.

Härvelin muotoilu aiheutti toimittajalle hieman ongelmia. Sen asettaminen mukavaan ja ennen kaikkea paikoillaan pysyvään asentoon otti nimittäin oman aikansa. Haastetta aiheuttaa myös fyysinen kokonaisuus, sillä mikrofonin ohut puomi on kovaa muovia eikä härvelissä taivu kuin korvasanka. Mitään päälleastumista/-istumista tämä ei siis todellakaan kestä. Korvatulppia tulee onneksi mukana kolmet erilaiset; vain yksi niistä soveltui testaajan korvaan. Sopivasta tulpasta huolimatta vaati jopa parin illan harjoittelun, että oppi asettamaan mikrofonin itselleen sopivaan asentoon. Näin pitkää ”säätämistä” ei ole muiden vastaavanlaisten mikrofonien tai nappikuulokkeiden kanssa aiemmin tullut. Tuntui vähän oudolta, että joutui totuttelemaan näinkin yksinkertaisen laitteen paikalleen asettamiseen. Noh, ehkä toisten korviin tämä menee sukkana kohdilleen.

Kun laite on vihdoin korvalla, voi tiimikeskustelut alkaa. Tämän homman Recon Air hoitaakin sitten kunnialla. Ensinnäkin mikrofoni leikkaa ympäristön ”ylimääräisiä ääniä” kohtuullisen laadukkaasti. Jopa ulkona kovassa tuulessa kävellessä puhelut sujuvat ilman suuria häiriöitä, sillä mikrofoniin vyöryvät rajutkin tuulenpuuskat suodattuvat hämmentävän hyvin. Lisäksi korviin kantautuva ääni on tasokas. Ainoa mitä jää kaipaamaan on lisävolyymi; muutamia kertoja tuntui siltä, että ääntä voisi olla hitusen enemmän.

Kuulokkeesta tuleva ääni on laadultaan paljon parempi kuin odottaisi. Jopa jonkun roskasarjan seuraaminen sen kautta onnistuu vaikkei se kapeakaistaisena monona herkkua olekaan. Myös Bluetoothin kantavuus on erinomainen. Kännykän tai Xbox-ohjaimen voi huoletta jättää pöydälle kun lähtee käymään viereisessä huoneessa. Yhteys pysyy ja korvassa raikaa tsätti vähän pidemmällekin.

Akkukestoa luvataan kymmeneksi tunniksi, mutta tämä ylittyy reippaasti. Kun peliääniä puskettiin kuulokkeeseen taukoamatta, näytti kello yli viittätoista tuntia ennen akun lopahtamista. Vartin latauksella saa lisäaikaa noin tunniksi; tyhjän akun täyteenlataaminen kestää parisen tuntia.

Xbox-ohjaimeen iskettävä 25-grammainen lähetinlaatikko sisältää mykistys- ja äänenvoimakkuusnäppäimet. Lisäksi käytössä on led-valolla varustettu erikoisnäppäin, jolla voi vastata esimerkiksi tuleviin puheluihin – jos kännykkä on siis samaan aikaan liitettynä.

Laitteen mahdolliset firmware-päivitykset hoidetaan Turtle Beach Audio Hubilla (Android / iOS). Mitään muuta kyseisellä softalla ei sitten pystykään tekemään.

Turtle Beach Recon Air on kovamuovisena kapistuksena hieman kömpelö. Jostain syystä sen saaminen mieluisaan asentoon ottaa hieman ylimääräistä aikaa. Mutta kun laite on hyvin paikoillaan, tulee korvaan tasokasta ääntä – vähän liian hiljaa tosin. Vastapelaajille kantautuvat puheet ovat selkeitä ja liiallisista taustameteleistä suodatettuja. Kun akkukestokin on hyvä eikä laitetta ole hinnallakaan pilattu, nousee arvostelumittari enemmän yläpeukun puolelle.

Turtle Beach Recon Air maksaa noin 35 euroa.

YHTEENVETO:
*** / *****
Hieman kömpelökäyttöinen mutta äänenlaadultaan tasokas keskustelumikrofoni hyvällä akkukestolla.

Tässä mikrofonin PlayStation-versio. Ihanaa!

Lisää luettavaa