Kevyet ja mukavasti istuvat – arvostelussa SteelSeries Arctis Nova 3 -pelikuulokkeet

Kohtuuhintaiset kuulokkeet paljon pelaavalle.

12.10.2022

SteelSeriesin uudet langalliset Arctis Nova 3 -peliluurit toimivat useilla eri alustoilla. Kuulokkeiden mukana tulee kaapeleita, joilla luurit saa liitettyä niin tietokoneisiin kuin pelikonsoleihin.

Ilman kaapelia vain 254 grammaa painavien kuulokkeiden mukana tulee 1,2-metrinen USB-C – 3,5 mm -liitäntäkaapeli, 1,2-metrinen USB-C-USB-C-liitäntäkaapeli ja 1,5-metrinen USB-C-USB-A-adapterikaapeli. Mukana on myös kahdeksan kappaletta SteelSeries- & For Glory -tarroja.

Kuulokkeissa on USB-C-liitäntä jompaa kumpaa 1,2-metristä kaapelia varten. Mikäli haluaa liittää luurit vain USB-A-porteilla varustettuun tietokoneeseen, on käyttöön otettava adapterikaapeli. Tällöin letkulle tulee pituutta 2,7-metriä, joka voi olla käyttäjälle joko siunaus tai kirous. Kaukana olevaa pelikonsolia ajatellen pituus on hyvä juttu, kun taas lähellä olevan tietokoneen eteen lattialle tai pöydälle kerääntyvä johtovyyhti ei. USB-liitäntätapa ei muuten toimi Xbox-konsoleissa, joten niiden kanssa on käytettävä 3,5 mm -liitäntäkaapelia.

Kuulokkeiden käyttöönotto on nopea proseduuri, joskin ennen pelailuja niille kannattaa tehdä laitepäivitys. Tämä onnistuu SteelSeries GG -sovelluksella (Windows 8.1 tai uudempi / macOS 10.13 tai uudempi), jolla hoidetaan kaikki muutkin luurisäädöt. Se huomioksi, että käyttäjän täytyy rekisteröityä saadakseen softan Sonar-osion käyttöön; sillä pääsee säätämään sekä ääntä että mikrofonia huomattavasti perustoimintoja enemmän.

Pakasta repäistyn Arctis Nova 3:n ulkonäkö ei herätä juurikaan tunteita. Simppelillä muotoilulla varustetuissa korvakupeissa olevat RGB-valorenkaan antavat kuitenkin pientä pilkettä. Renkaiden staattiset tai vaihtelevat värit valitaan GG-softalla. Molempien yksialueisuudesta johtuen niihin ei saa mitään pyörivää sateenkaarianimaatiota. Se myöskin huomattakoon, että 3,5 mm liitäntää käytettäessä valaistus ei toimi laisinkaan.

Luurit istuvat päähän erittäin mukavasti. Niissä on heti ensimetreiltä lähtien hyvä tuntuma kevyen painon ja sopivan puristuksen ansiosta. Kankaiset tyynyt miellyttävät eivätkä korvat hikoilleet niiden kanssa laisinkaan. Luurien muovinen yleisilme ei välity korvaterille.

Muovisuus ei välity itse äänessäkään. Arctis Nova 3:n sointi on nimittäin varsin tasapainoista ja luonnollista sekä USB-C- että analogisella 3,5 mm -liittimellä. Luureja jyskytettiin tietokoneella, PS5:llä, Android-puhelimilla sekä Xbox Series X:llä. Erilaiset surround-tilat (3D audio, Dolby Atmos, Windows Sonic) eivät liiemmin vakuuttaneet, mutta muutoin ääni pysyi hyvässä tasapainossa etenkin pelien parissa. Tietyillä musiikkimateriaaleilla soundi on selkeän diskanttivoittoinen, eikä sen korjaaminen ekvalisaattorilla – mikäli käytettävä laite sen ylipäätänsä mahdollistaa – tuota täydellistä lopputulosta. Peruspoppi soi parhaimmillaan ihan hyvin, mutta musiikkihifistelijöiden ei kannata näihin luureihin perehtyä.

Peleissä meininki on kuitenkin siis pätevää. Stereoerottelu toimii hyvin ja sekä kaahailut että räiskinnät välittyvät korville mainiosti. Volyymin suhteen tuli muutamia hetkiä, jolloin urkua toivoi saavansa avattua hitusen enemmän ammolleen, mutta nämä hetket painottuivat lähinnä YouTube-videoihin ja vastaaviin. Pelien kanssa volaa riitti, vaikka äänet melkein täysille jouduttiin hetkittäin laittamaankin. GG-softan taajuuskorjain tekee töitä käskettyä, joskin bassoa lisätessä soundi alkaa vähitellen kumisemaan; sen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Mikäli hankkii luurit pelkkään konsolikäyttöön eikä siis liitä niitä tietokoneeseen GG-softasäätöjä varten, soivat ne oikein mukavasti suoraan boksista otettuna. Kunhan siis keskittyy vain pelaamiseen.

Vasemmasta korvakupista ulosvedettävä mikrofoni on mainio tapaus. Mukavan taipuisana sen saa juuri sopivaan asentoon etteivät rasittavat puhinat kantaudu muiden korviin. Mikrofoni suodattaa myös varsin onnistuneesti turhia taustaääniä puheäänen sen enempää kärsimättä. Hauskana mahdollisuutena mikin päässä olevan punaisen mykistysledin kirkkautta voi säätää GG-softalla.

SteelSeries Arctis Nova 3 on oikein mainio valinta etenkin useilla laitteilla pelaaville. Musiikin ja elokuvien parissa kokemukset ovat vaihtelevat, joskaan huonoiksi ne eivät koskaan menneet. Peleissä sekä soundi että mikrofoni toimivat passelisti. Kaikkeen suhteutettuna hintakin on sopiva.

SteelSeries Arctis Nova 3 maksaa 109,99 euroa.

YHTEENVETO:
*** / *****
Useiden pelilaitteiden omistaville ja juurikin peleihin keskittyville soveltuvat luurit.

Pystyssä sojottava mikkipuomi oli selvä merkki: SteelSeries oli palautumisen jälkeen jälleen valmis toimintaan.

Lisää luettavaa