Se vähän kapeampi ja persoonallisempi pelinäppis – arvostelussa Mad Catz S.T.R.I.K.E. 13

Mad Catzin näppäimistömarkkinoille iskemä S.T.R.I.K.E. 13 on aktiivipelaajille suunnattu pelinäppis. Ainakin paperilla on moni asia enemmän kuin kohdillaan – mutta miten käy käytännössä?

30.07.2021

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 13 on 96:lla näppäimellä ladottu komeus. Edestä 37,6 cm ja takaa 39,5 cm leveästä lankusta huokuu positiivista persoonallisuutta. Se toisaalta taatusti jakaa käyttäjien mielipiteitä oikealle ja vasemmalle. Jo pelkästään näppäimien merkit saavat toisien pelaajien silmät ymmyrkäisiksi, sillä ne eivät ole totutun näköisiä aakkosia ja numeroita.

Tokihan se on myös valtti, että lanibileissä oma näppäimistö erottuu muista. Koska suurin osa naputtelulaudoista muistuttaa enemmän tai vähemmän toisiaan, on S.T.R.I.K.E. 13 tällä saralla piristävä poikkeus. Se on ulkonäöltään pröystäilemätön mutta silti aika hemmetin cool.

S.T.R.I.K.E. 13:n näppäimien asettelu on erikoinen. Täysiverisessä näppiksessä päänäppäimien ja erillisten numeronäppäimien välissä olevat nuoli- ja siirtymisnäppäimet on sulatettu S.T.R.I.K.E. 13:ssa numeronäppäimistöön. Oikeassa yläkulmassa olevalla erikoisnäppäimellä valitaan miten numeronäppis toimii: käytössä on joko numerot tai sitten nuolinäppäimet kera INS/HOME/PGUP ja niin edelleen. RGB-valaistus kertoo selkeästi käytössä olevasta moodista.

Edellä mainittu vaatii luonnollisesti tottumista asiaan. Viikon käytön jälkeen homma oli kuitenkin jo selkärangassa ja oikean yläkulman valintanäppäimen käyttö tuli selkäytimestä. Se on silti todettava, ettei tämä ole mikään maailman helpoin tapa naputella jos tarvitsee työskennellessään sekä numero- että nuolinäppäimiä. Pelaamisessa homma ei kuitenkaan aiheuta närää.

Mutta sitten itse rautaan. Se puoli on tässä noin 850 grammaa painavassa mekaanisessa naputtelulankussa kohdillaan: Cherry MX Red -kytkimillä ja RGB-valaistuksella toteutetuissa näppäimissä on oikein pätevä tunne. Näppiksen ylälevy on alumiininen ja varsin tyylikäs sellainen. Itse näppäimistö on varovaisesti naputeltuna hiljainen käyttää, mutta kyllä siitä ääntä lähtee kovan paukuttelun lomassa. Mitään klikkiääniä ei napeista kuitenkaan tule. Näppiksessä on sataprosenttinen anti-ghosting, joten nappeja voi painaa pohjaan mielensä mukaan. Bonukseksi laitteen pohjaan on piilotettu vaihtonäppäin ja irroitustyökalu.

Valot kertovat mitkä näppäimet ovat käytössä.

Kirjoituskulmia on kaksi erilaista. Takajaloissa on kunnolliset kumitassut, joten näppis pysyy hyvin paikoillaan molemmissa asennoissa. 150 cm pitkä kiinteä ja punottu liitäntäkaapeli on asetettavissa lähtemään näppiksen takareunasta joko keskeltä, oikealta tai vasemmalta. Kyseessä on pieni mutta käytännön suhteen erittäin mainio piirre, jonka soisi kaikkiin naputtelulautoihin.

RGB-valaistus on S.T.R.I.K.E. 13:sta erittäin onnistunut. Erillisen Windows 10 -softan kautta pääsee hallitsemaan helposti erilaisia värianimaatioita ja -efektejä. Valot eivät laajennu pitkin pelipöytää, vaan ne pysyvät maltillisesti näppiksen sisällä. Mikäli näppis on kiinni esimerkiksi pelikonsolissa, onnistuu valojen muokkaus myös Fn-näppäimen kautta.

Fn-näppäimen kautta saa käyttöönsä myös ison määrän erikoistoimintoja, kuten medianäppäimet ja muutamien perusohjelmien käynnistyksen. Luonnollisesti lankussa on myös pelitila tiettyjen näppäimien disabloimiseen.

Nopeustestissä allekirjoittanut pääsi keskimääräisen hyvään tulokseen, noin 94 sanaan per minuutti virheprosentin ollessa parin luokkaa. Yksi naputteluun vaikuttava tekijä on Enter-näppäin, joka on S.T.R.I.K.E. 13 -mallissa yksirivinen. Paririviseen tottuneiden kannattaa siis ottaa tämä huomioon.

Mainiota näppäimistöä varjostaa yksi puoli, jolla on monelle merkitystä: merkistö on mallia jenkki. Mad Catz aikoo tuoda ääkkösillä varustetun version suosituimmiksi osoittautuvista näppäimistöistään, mutta tämä jää nähtäväksi. S.T.R.I.K.E. 13:sta kohdalla mennään siis ainakin toistaiseksi ilman ääkkösiä näppäimistön pinnalla.

Korea ulkokuori, miellyttävä näppäintuntuma ja kompakti koko tekevät S.T.R.I.K.E. 13:sta oivallisen näppisvaihtoehdon. Se on hyvä ratkaisu vähän kapeampaa pelinäppistä kaipaaville, jotka kuitenkin tarvitsevat erillistä numeronäppäimistöä. Mikäli ääkkösten puute merkistön pinnalla häiritsee, joutuu katsomaan ainakin tässä vaiheessa muualle. Kymmensorminaputtelijoille tämä ei kuitenkaan ole kynnyskysymys ääkkösen löytyessä ihan selkäytimestä.

Jykevän oloinen näppäimistö ei nitise tai natise. Kovempaa naputtaessa etenkin välilyönnistä irtoaa vähän isompi ääni, mutta ”klikkien” puuttuessa näppiksellä voi työskennellä myös kohtuullisen hiljaisesti. Kunnolliset kumitassut ja kestävältä vaikuttava yleisfiilis tekevät kovemmastakin pelaamisesta miellyttävää. Myös RGB-valaistus on erittäin onnistunut.

Kovien pelaajien kannattaa iskeä sormensa tähän – ainakin testimielessä.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 13 maksaa noin 120 euroa.

Onko se sivuittain oleva suihkulähde? Punkki? Kyljelleen kaatunut ankkuri?

Lisää luettavaa