Hintavaa helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Rig 800 Pro HD -pelikuulokkeet

Aitoja plug-n-play-luureja metsästää yksi jos toinenkin pelaaja. Olisivatko nämä toimiva vaihtoehto?

02.12.2022

Pelikuulokemarkkinoilla on tungosta keskihintaisten ja sitä kalliimpien luurien osalta. Paljon toimintoja, valoja, värejä ja niiden mukana tullutta käytön monimutkaisuutta. Jälkimmäinen on jotain, mitä eivät kaikki pelaajat todellakaan kaipaa.

Rig 800 Pro HD -pelikuulokkeet sujauttavat itsensä keskihintaa kalliimpien luurien joukkoon tarjoten valmistajansa mukaan helppokäyttöisyyttä laadukkaalla fyysisellä rakenteella. Tilt otti selvää tämän paikkansapitävyydestä.

Kookkaan paketin ympärilleen saanut Rig 800 Pro HD on nopeasti katsottuna näppärän yksinkertainen laite. 309-grammaiset luurit eivät ole olemukseltaan mitenkään massiiviset ja paketin suuri koko selittyykin mukana tulevalla monikäyttöisellä telakalla. Sen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu vanhentunut 80-senttimetrinen USB-A – micro-USB -latauskaapeli, nykystandardien mukaan kuudella senttimetrillään huolestuttavan pitkä USB-A-dongle, kolme tarraa ja paketin kannen mukaan ”Dolby Atmos -aktivointikortti yhdelle laitteelle”. Viimeinen paljastui huuhaaksi, mutta siitä myöhemmin lisää.

Tietokoneille tarkoitetun mutta myös PS4- ja PS5-konsoleissa toimivan laitteen käyttöönotto on nopea ja helppo proseduuri. Aluksi käyttäjän on kuitenkin tehtävä päätös telakan suhteen. Itse luureja pystyy lataamaan mukana tulevalla micro-USB-kaapelilla, mutta mikäli kaapelin liittää telakkaan, tulee siitä näppärä latausjalusta. Telakassa on myös paikka USB-donglelle. Optimaalisin asennustapa onkin asettaa dongle telakkaan, joka on yhdistettynä pelilaitteeseen. Näin yhteys on aina valmiina ja luurit telakassa ladattuna. Toki donglen voi yhdistää myös suoraan pelilaitteeseen ja heivata telakka vaikka hyllylle.

Rig 800 Pro HD toimii suoraan laatikosta ilman mitään ohjelmistopäivityksiä tai näppäinohjelmointeja. Itse asiassa luureille ei edes ole mitään erikseen ladattavaa softaa. Näin ollen näiden kuulokkeiden käyttö on juuri niin helppoa kuin mitä osa käyttäjistä pelikokemukseltaan haluaa: virta päälle ja menoksi.

Vasen korvakuppi sisältää kaiken tarpeellisen. Siinä on virtanäppäimen lisäksi omat rullat äänenvoimakkuudelle ja mikrofonin monitoroimiselle. Jälkimmäinen liikkuu vain kolmeen voimakkuusasetukseen, jotka ovat 0, 50 ja 100 prosenttia. Äänenvoimakkuusrulla pyörii sen sijaan ympäri pienissä pykälissä ajoittain vähän huonosti käskyjä vastaanottaen.

Vasemmassa kupissa on myös kiinteä ja erinomaisesti taipuva mikrofoni. Se mykistyy automaattisesti pystyasennossa.

Paketin hintaa nostavan 313-grammaisen telakan pohjassa on vain neljä pientä kumitassua, mutta härveli ei siitä huolimatta pahemmin liiraile pöydällä. Luurit pysyvät komean telakan päällä pienen magneetin avulla varsin hyvin. Laitteen etuosassa on selkeä led-valo kertomassa lataustilanteesta.

Kuulokkeet eivät tunnu kädessä mitenkään laadukkaalta tai kestävältä. Itse asiassa niissä on aika lelumainen fiilis. Kupit voi asettaa pääpantaan nähden kolmeen eri kohtaan, mutta tämäkin ”napsauta korvakuppi irti peukaloilla ja kiinnitä se eri paikkaan” -proseduuri on halpamaisen muovinen kokemus, jossa koko ajan pelkää pannan hajoavan käsiin. Näinkin kalliilta luureilta ei tällaista odottaisi.

Onneksi luureissa on päähän asetettuna huomattavasti parempi fiilis. Muistivaahdolla täytetyt kupit ovat korvia ympäröivässä kankaisessa pehmeydessään mukavat. Ne eivät myöskään juurikaan hiostaneet. Luurit myös pysyvät päässä kohtuullisen hyvin paikoillaan.

Äänenlaadultaan Rig 800 Pro HD soittelee korville vaihtelevia säveliä. Luurien 40 mm kuuloke-elementit ovat parhaimmillaan keskiäänissä, sillä kyseiset taajuudet pysyvät hyvässä harmoniassa ilman huomioitavia vääristymiä. Matalien soundien suhteen mennään kuitenkin sitten heikommilla nuoteilla, sillä osa bassopläikeestä soi ylikovaa ja kumisevasti. Peleissä tämä ei nyt niin hirveästi häiritse, mutta musiikissa ja muussa viihteessä sitäkin enemmän.

Huutia tulee myös äänenvoimakkuudesta. Sitä ei tietyissä tilanteissa saa nimittäin luureista tarpeeksi irti. Hiljaisemmat YouTube-videot jäävät kuulijalta täysin väliin jos ympärillä on vähääkään meteliä. PS5:llä pelattaessa volaa tulee riittämiin, mutta tietokoneen äärellä tilanne on usein toinen. Huomasinkin moneen kertaan, että Windowsin ääninuppi oli jo valmiiksi satasella yrittäessäni kääntää sitä kovemmalle.

Surroundin suhteen Rig 800 Pro HD on sen sijaan varsin toimiva tapaus. Ensinnäkin luureissa on sisäänrakennettuna Dolby Atmos -lisenssi – se ei siis tule minään ”vain yhdelle laitteelle” soveltuvana koodina paketin päällä olevista merkinnöistä huolimatta. Kun kuulokkeet tökkäsi tietokoneeseen, Atmos lähti heti toimimaan. Niin se kuin PS5:llä testattu 3D Audio soivat näissä luureissa keskitasoa paremmin. Ääni saa suuntavivahteita ja muutenkin kuuntelijan kokonaisvaltainen ympäröiminen tapahtuu onnistuneesti.

Myös luurien mikrofoni toimii ihan hyvällä sykkeellä välittäen pelikaverien korviin laadukasta ääntä. Näppärästi taipuvana sen saa juuri itselleen sopivaan asentoon turhien puhurien välttämiseksi. Taustaääniä se nappaa kuitenkin herkästi, eli ympäristön kannattaa olla hiljainen.

Luurit jaksavat yhdellä latauksella valmistajan mukaan 24 tuntia. Testissä tämä ylittyi muutamalla tunnilla. Tyhjästä täyteen -lataus ottaa noin seitsemän tuntia, joskin jos säilyttää luureja telakan päällä, ei tällaista tilannetta tule koskaan eteen.

Langaton yhteys dongleen toimii selkeästi keskimääräistä huonommin. Yhteys alkaa pätkimään jo puolessa välissä matkaa kilpaileviin luureihin verrattuna. Kaiken lisäksi jääkaapilla käydessä yhä uudelleen ja uudelleen tulevat ”headset not connected”- ja ”headset connected” -ilmoitukset alkavat rasittamaan nopeammin kuin uskotkaan. Pelilaitteen ääressä oltaessa langaton yhteys toimii kuitenkin moitteettomasti, eli sen suhteen kaikki hyvin.

Rig 800 Pro HD on melkoinen sekoitus huteja ja onnistumisia. Kumisevat bassot eivät innosta, mutta oikein mainio Dolby Atmos -äänimaisema ansaitsee kiitoksen. Luurit ovat viimeisen päälle helppokäyttöiset, mutta myös heppoiset ja tuskin kovinkaan korkealta pudottamista kestävät. Melkeinpä ovat rumatkin, mutta samalla ne istuvat päässä varsin kauniisti. Viimeisenä harmina äänenvoimakkuus voi ajoittain loppua kesken.

Perinteisiä plug-n-play-luureja etsiville nämä ovat kuitenkin sinänsä varteenotettava vaihtoehto. Kunhan nämä tulevat siis vain ja ainoastaan pelikäyttöön – muussa viihteessä kun kumibasso ei vaan kuulosta hyvälle. Kuitenkin yksi iso mutta: hinta.

Vaikka miltä kantilta katsoisi ja kuuntelisi, eivät nämä ole millään tavalla parin huntin arvoiset luurit. Edes telakan kanssa. Hinta syökin nyt yhden arvostelutähden.

Alennuslaarista näitä voikin sitten jo harkita.

Rig 800 Pro HD maksaa noin 200 euroa.

YHTEENVETO:
** / *****
Helppokäyttöiset, mutta hinnaltaan aivan liian ylimitoitetut luurit pelikäyttöön. Malli sopii pelaajille, jotka eivät kuulokeasetuksista piittaa tai kumisevaa bassoa pelkää, mutta jotka arvostavat hyvin toimivaa Dolby Atmosta.

Uusi istuinmuotoilu ei ollut erityisen mukava pakaroille.

Lisää luettavaa