Rahalla saa ja äänellä pääsee – arvostelussa EPOS│SENNHEISER GSP 670 -pelikuulokkeet

EPOS│SENNHEISER GSP 670 edustaa valmistajansa kalliimpia pelikuulokkeita. Laite on toistasataa euroa kalliimpi kuin sen mainioksi todettu pikkusisko GSP 370, mutta tarjoavatko lisäroposet tarpeeksi vastinetta?

14.02.2020

Kuten käytännössä kaikkien nykyisten langattomien kuulokkeiden kanssa, myös tietokone- ja PlayStation 4 -käyttöön suunniteltu GSP 670 tulisi ensimmäiseksi päivittää PC:llä. Helppokäyttöisellä joskin tällä erää ainoastaan Windows 10:lle saatavalla Sennheiser Gaming Suitella onnistuu sekä kuulokkeiden että donglen firmware-päivitykset. Suitella voi myös säätää äänimaailmaa joko valmiilla ekvalisaattoriesiasetuksilla (eSports/Flat/Movie/Music) tai sitten ihan omin käsin. Myös oikeassa kuulokekupissa sijaitsevan smart buttonin toiminta valitaan tätä kautta sen ollessa joko surroundin kytkin tai ekvalisaattoriesiasetuksien valintanäppäin. Täytyy kuitenkin huomioida, että äänimaailman muokkaaminen ei onnistu mikäli kuulokkeet on yhdistetty PlayStation 4:ään. Eli vaikka on Suitella säätänyt smart buttonin vaihtamaan surround-tilaan, ei se vaihdu tilanteessa, jossa kuulokkeet on yhdistetty PS4:ään. Konsolin kautta saa vain ja ainoastaan muokkaamatonta stereoääntä.

Oikeassa kuulokekupissa on smart buttonin lisäksi kookas ja sopivan jäykästi pyörivä äänenvoimakkuussäädin. Sen sijainti oli allekirjoittaneelle erinomainen, sillä käsi löysi sen aina riittävän nopeasti. PC:llä käytettäessä säädin ei monien muiden laitteiden tavoin muokkaa itse Windowsin äänenvoimakkuutta. Voimakkuussäädin toimii myös kuulokkeiden on/off-kytkimenä: kun volyymi käännetään nollaan, sammuvat kuulokkeet samalla. Lisäksi oikeassa kupissa on chattiäänien voimakkuusrulla.

Vasemmassa kuulokekupissa on micro-USB-latausliittimen lisäksi pieni kytkin. Nopealla sipaisulla se kertoo kuulokkeiden akun tilan (”More than 60 percent battery left”) ja pitkään pidettäessä se käynnistää 5.0-standardilla toimivan bluetoothin.

Arvostettavalla 10 – 23000Hz:n taajuusvasteella varustetut kuulokkeet yhdistetään tietokoneeseen tai PlayStation 4:een pikkuruisella GSA 70 -donglella. Siinä palaa violetti valo 2,4GHz:n taajuudella toimivan yhteyden ollessa päällä. Irroitettuna dongle kannattaa pitää hyvässä tallessa, sillä kuulokkeissa ei ole sille minkäänlaista säilytyspaikkaa. Korvaavan donglen hinta on 34,95€.

Kuulokkeet painavat peräti 398 grammaa. Over-ear-kuulokekupit ovat miellyttävät eivätkä korvat hikoile käytettäessä. Pannan pehmusteet ovat myös hyvät, joskaan ei niin arvokkaan oloiset kuin tämänhintaisilta luureilta odottaisi. Pääpannan kahdella liukusäätimellä saa asetettua kuulokkeiden kireyttä kallon ympärillä, ja tämä optio olikin erittäin tervetullut ainakin allekirjoittaneen kupolin kohdalla. Kuulokekupit vaimentavat yllättävän paljon ympäristön ääniä, vaikkei mistään vastamelukuulokkeista olekaan kyse; vieressä olevien henkilöiden puhe katoaa lähes kokonaan luurien ollessa päässä.

Itse äänenlaatu on kuulokkeissa erinomainen. Muokkaamattomassa stereotilassa sointi on erinomaisessa balanssissa eivätkä mitkään taajuudet rasita korvia. Joutotilassa kuuluu pientä suhinaa, mutta se katoaa äänivyöryn alle. Tietokoneella käytettynä esisäädetyt ekvalisaattoritasot toimivat miellyttävästi. Etenkin musiikkitila korostaa ääntä juuri kaivatulla tavalla saaden poppisoundit raikaamaan sykähdyttävästi ilman korvia rassaavia ylilyöntejä.

GSP 370:een verrattuna GSP 670 tarjoaa myös simuloidun surround-äänen. 7.1-tilassa äänen stereoerottelu kuitenkin heikkenee radikaalisti, minkä lisäksi eri äänitaajuuksia korostetaan tavalla, joka ei varmastikaan miellytä kaikkia. Osa testimateriaalista kuullosti surroundina hyvinkin tunkkaiselta, ja etenkin musiikin suhteen 7.1-tila oli useimmiten turhan suttuinen. Elokuvien parissa simuloitu surround toimi huomattavasti paremmin, joskin alapään äänet voimistuvat turhankin paljon ja dialogi tuppaa jäädä taka-alalle. Kyseisen tilan hyöty onkin loppupeleissä vähän niin ja näin. Ekvalisaattorisäätöjen mukaisesti 7.1-tila ei toimi PlayStation 4:llä.

Mikrofonin luvataan kuljettavan broadcast-laatuista ääntä, mutta aivan niin täydellisenä ei puhe kavereiden korviin kantaudu. Langattomana laitteena GSP 670:n mikrofoni on kuitenkin huippuluokkaa puheäänen siirtyessä erittäin tasokkaana ja häiriöttömänä. Näppäränä ominaisuutena mikrofoni mykistyy kun puomin nostaa pystyyn. Mykistyskohdassa tuntee selkeän ”klikkauksen”, joka auttaa kertomaan milloin uskaltaa kertoa vieressä istuvalle kaverille muille kuulumattomia salaisuuksia.

GSP 670:n akun toimivuus jää kauaksi GSP 370 -pikkusiskon sadan tunnin kestosta, mutta peruskäyttöön luvatuilla 16 tunnilla pärjää hyvin. Bluetooth-käytössä käyttöaika pitenee neljällä tunnilla. Käyttäjäystävällisinä piirteinä kuulokkeet ilmoittavat ”recharge headset” kun akkua on enää 5% jäljellä, ja niitä voi myös käyttää latauksen aikana. Loistava asia on myös pikalatauksen tukeminen: kuulokkeet jaksavat seitsemän minuutin latingilla kaksi tuntia.

EPOS│SENNHEISER GSP 670 on valtaosin vakuuttava pelikuuloke. Se on muhkean kokoinen ja painoinen laatutuote, jonka äänenlaatu miellytti arvostelijan korvia tunnista toiseen. Omaan tarpeeseen muokattava smart button, hyvät ekvalisaattorisäädöt ja riittävä äänenvoimakkuus ovat omiaan tekemään siitä hyvinkin houkuttelevan vaihtoehdon PC-pelaajalle. Mikäli halajaa esimerkillisen puhdasta ja muokkaamaton stereoääntä, myös PlayStation 4 -omistajille piisaa isoa iloa.

GSP 670 kustantaa noin 350€.

Tetris challenge: saatko kaikki tilpehöörit takaisin laatikkoon?

Lisää luettavaa