Puhu kuin Ritari Ässä – arvostelussa Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra GPS -älykello

Android-puhelimien omistajille sopiva kello sekä päivittäiseen peruskäyttöön että hyvinvoinnin mittailuun. Lisäksi laite muistuttaa liian paljon paikoillaan istuvia pelaajia ajoittaisen ahterin ylösnostamisen tärkeydestä.

30.05.2022

Fluorikumirannekkeensa kera 70 grammaa painava Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra GPS on älykello moneen käyttöön. Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmällä toimiva laite on valmistajansa viimeisin huippumalli, joten sen olisi syytä tarjota käyttäjälleen paljon. Ja sitä se myös tekee – mutta vain osittain onnistuen.

Ticwatch Pro 3 Ultra GPS on saatavilla hillityllä shadow black -värityksellä. Sellaisenaan se on todella tyylikäs, mutta toisaalta myös varsin huomiota herättämätön. Kellossa oleva 1,4-tuumainen ’always on’ AMOLED (+ FSTN) -näyttö (454 * 454 pikseliä) soveltuu vähän tuhdimpien ranteiden omistajille; sirokätisille tämä on hieman liian iso. Kirkas näyttö on hyvin selkeä ja sen Corning Gorilla Glass Anti-fingerprint -lasi hylkii sekä naarmut että sormenjäljet erinomaisesti.

Laitteen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu:

 • mikrofoni ja kaiutin
 • sisäänrakennettu paikannus (Beidou, Glonass, Galileo, GPS ja QZSS)
 • 24/7 sykemittaus
 • aktiivisuusseuranta, happisaturaation ja stressitason mittaus, unen seuranta
 • epäsäännöllisen sykkeen ja eteisvärinän tunnistus
 • yli 100 sisäänrakennettua urheilutilaa (TicExercise)
 • IP68-vesitiivis, soveltuu siis (allas-)uimiseen
 • Tiedot kellosta siirtyvät Wifin (2,4 Ghz) ja Bluetooth 5.0:n kautta. Laite on testattu Yhdysvaltain armeijan MIL-STD-810G-standardin mukaisesti.

  Kellossa on runsaasti toimintoja ja opeteltavaa. Suurimman osan asioista pystyy hahmottamaan välittömästi itse, mutta kunnollinen ohjekirja olisi tarpeen. Kun sellaista ei valitettavasti ole tarjolla, täytyy Ticwatchin maailmaan perehtyä yritysten ja erehdysten kautta. Käyttöönotossa tarvittiin pitkähköä pinnaa ja päättäväisyyttä, mutta parin illan jälkeen alkoi homma tuntumaan luontevalta. Kellon perustoimintoja ja asetuksia pääsee säätämään suomeksi, joten englantia osaamattomattomat pärjäävät sen kanssa auttavasti. Perusteellisimpiin toimintoihin ja Tic-sovelluksien käyttöön tarvitaan kuitenkin lontoon ymmärtämistä.

  Ticwatch Pro 3 Ultra GPS on valmistajan premium-kello, ja se myös näkyy monin tavoin. Korkealuokkainen AMOLED-näyttö erinomaisen FSTN-”kakkosnäytön” kera tekevät heti kättelyssä vaikutuksen. Lisäksi kellon käytettävyys on mainiota erittäin sulavien toimintojen johdosta. Mutta vaikka laitteessa on hyviä ominaisuuksia ja Tic-sovelluksia on siinä murheellisesti vanha Wear OS 2 -käyttöjärjestelmä. OS 3 -päivitys on luvattu tulevaksi tänä vuonna, mutta ajankohta ei ole tiedossa – eikä sitä kautta myöskään sataprosenttinen varmuus sen saapumisesta.

  Ticwatch on yhteensopiva iOS-laitteiden kanssa, mutta vain perusmuotoisesti. Esimerkiksi puhelut tai viestittelyt eivät toimi, joten Apple-fanit pysykööt tästä kaukana. Tämä onkin siis selkeästi vain Android-käyttäjille sopiva härveli.

  Kellon peruskäyttö on erinomaisen sulavaa. Viestit, uutiset ja muistutukset tulevat näytölle reaaliajassa ja ne on helposti luettavissa. Ruudunvieritys on pehmeää ja kosketusnäyttö reagoi todella hyvin. Puhelutkin sujuvat kuin Ritari Ässältä konsanaan, sillä sekä kellon kaiutin että mikrofoni toimivat täysin tyydyttävästi. Puheääni toistuu selkeästi puhelujen molemmissa päissä.

  Ticwatchin omien applikaatioiden lisäksi kelloon pystyy lataamaan lisää appeja Googlen Play-kaupasta. Sovelluksien käyttö on varsin helppoa ja esimerkiksi puheen kääntäminen toiselle kielelle on mutkatonta. Kieliasetusten jälkeen riittää, että puhuu kellolle ja kääntää sen jälkeen rannetta toisen henkilön suuntaan. Kello ymmärtää kääntää puheen lisäksi myös näytön oikeinpäin keskustelukumppanille luettavaksi. Chromecastin ohjaus, Google Maps, laskimen ja vastaavien käyttö sekä Google Pay -maksaminen toimivat kuten pitääkin. Musiikkipuolella ei tarjota kuin Spotify, mutta kikkailijoille tiedoksi, että kellolla voi pienen säätämisen jälkeen katsella jopa elokuvia tai muuta viihdettä.

  Varsinaisena sporttikellona Ticwatch Pro 3 Ultra GPS on osittain erinomainen, osittain pettymys. Kellon erikoisominaisuuksiin kuuluu henkisen rasituksen ja energiatason seuranta. Testien perusteella ne antavat luotettavan tuntuista dataa. Myös askel-, syke- ja happisaturaatioseuranta vaikuttavat toimivan. Stressimittaus toimii kuitenkin oudosti jättäen vähän väliä automaattitestauksia välistä. Toisina päivinä tuli jopa parin tunnin aukkoja sen seurannassa. Myös uniseuranta toimi noin kerran viikossa epäluotettavasti selkeästi väärää dataa kertoen. Näille virheille ei löytynyt mitään järkeenkäypää selitystä. Se vielä mainittakoon, että muutoin niin hyvin toimivan askelmittarin datoista katosi eräänä iltana edellispäivän tallennetuista tiedoista kaikki askeleet kuuden tunnin ajalta. Ne vain yksinkertaisesti katosivat.

  Myöskään GPS ei ole ihan täydellisimmästä päästä. Se on huomattavasti tarkempi ja nopeampi kuin Mobvoin edellisessä Ticwatch Pro 3 GPS:ssä, mutta aivan virheetöntä toimintaa ei kannata odottaa. Tämä uusi Ultra-malli pysyy kutakuinkin parin metrin sisällä oikeasta paikasta siinä missä Pro 3 GPS kävi vähän väliä ojassa tai jopa metsän puolella. Muutamia outoja oikaisuja onnistuu tosin tämäkin vetämään. Ultratarkoille juoksijoille tämä on harmittava piirre; perustallaajille virhemarginaali on niin pieni ettei se harmita sekuntiakaan.

  Varsinaisen urheilun ulkopuolelta mainittakoon desibelejä seuraavan TicHearing-sovelluksen epätarkkuus. Se ei toiminut kertaakaan oikein, vaan ilmoitti aina aivan liian korkeita arvoja. Jo normaali näppäimistön naputtelu nosti mittarin näyttämään yli 90 desibelin tuloksia. Tällaisenaan se on käyttökelvoton.

  Kellon julkaisun yhteydessä siinä oli parisenkymmentä TicExerciseen sisäänrakennettua urheilutilaa, mutta myöhemmin tullut päivitys toi niitä noin sata lisää. Treenejä on aina pyöräilystä jousiammuntaan ja benjihyppelystä joogaan. Lajista riippuen voi tavoitteeksi asettaa esimerkiksi kalorien kulutuksen, kuljetun matkan tai treeniajan. Näiltä osin seuranta on enemmän kuin kunnossa.

  Varsinaisten urheilusuoritusten lisäksi kellon saa muistuttamaan liikkumisen tärkeydestä. Tämä jos jokin on hyödyllinen ominaisuus tuntikausia putkeen tietokoneen tai pelikonsolin edessä viihtyville. Kello heittää muistutuksen – tarvittaessa useita kertoja päivässä – että nousehan nyt ylös ja kävele edes sata askelta. Päivän mittaan toteutetuista suorituksista kello antaa sekä positiivista palautetta että myös kannustaa sopivasti tekemään niitä lisää. Oman hyvinvoinnin kannalta näitä vinkkejä ei kannata ohittaa.

  Ticwatch Pro 3 Ultra GPS:n mukana tulee ainutlaatuinen kellon pohjaan liitettävä magneettilaturi. Se lataa virtaa noin yhden prosentin verran minuutissa aina 90 prosentin rajapyykkiin asti. Täyteen latautuminen kestää lopulta noin kaksi tuntia.

  Kellossa on Smart- ja Essential-moodit. Smart-tilassa kellon kaikki ominaisuudet ovat käytettävissä ja AMOLED hohkaa kirkkaita värejään aina tarvittaessa. Sensorien ja muutoinkin kellon käyttöasteesta riippuen akku riittää kahdeksi-kolmeksi päiväksi. Latailupuuhiin joutuu runsaalla käytöllä ja näytön ollessa aina kirkkaimmillaan päällä noin puolentoista vuorokauden välein.

  Essential-tilassa vallan ottaa FSTN-näyttö, jonka taustavärivaihtoehtoja on jopa 18. Tässä moodissa käytettävissä on oleelliset päivittäiset asiat, kuten kello ja askelseuranta. Näytössä on sen verran hyvä kontrasti, että siitä saa selvää kirkkaassakin päivänvalossa rannetta sopivaan asentoon käännettäessä. Tässä moodissa akku jaksaa yli kuukauden päivät. Tosin siis sillä kustannuksella, että valtaosa kellon toiminnoista ei ole käytettävissä.

  Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra GPS on komea älykello vähän isompaa näyttötaulua hakeville. Sen peruskäyttö on erinomaisen sulavaa aina puheluista viestien lukemiseen ja niihin vastaamiseen. Sensorien antamissa tuloksissa on kuitenkin parantamisen varaa ja toistaiseksi käytössä oleva Wear OS 2 karkottaa osan potentiaalisista käyttäjistä. Tic-ohjelmat ovat osittain todella hyviä, osittain epäluotettavia. Käyttäjän tarpeet huomioon ottaen tämä onkin siis joko todella hyvä tai puutteellinen valinta uudeksi älykelloksi – vaaka voi kallistua jyrkästi kumpaan suuntaan tahansa. Se on kuitenkin varma, että mikäli jaksaa perehtyä kellon saloihin, on sillä todella paljon tarjottavana. Tähän vaaditaan kuitenkin parin illan verran itsenäistä opiskelua.

  Lopuksi vielä tärkeä ilmoitus. Kellon tarjoamat mittaustulokset eivät ole virheettömiä lääkärinlausuntoja, eikä niitä myöskään saa sellaisina pitää. Ne ovat ainoastaan suuntaa antavia ja toivon mukaan lisäliikkumiseen kannustavia. Eli siis jos kello näyttää esimerkiksi stressinseurannassa kaiken olevan hyvin, mutta omakohtainen kokemus on täysin päinvastaista, ei laitteen tuloksia saa missään tapauksessa kunnioittaa. Heti lääkäriin vaikka kello mitä sanoisi.

  Mobvoi Ticwatch Pro 3 Ultra GPS maksaa noin 300 euroa.

  YHTEENVETO:
  *** / *****
  Erinomaisella käytettävyydellä varustettu älykello, jonka toimivuusarvot riippuvat käyttäjästä. Urheiluhulluille tämä ei sovellu, muille ehkä sitäkin enemmän.

  Rantsuun päästyäni tarkistan aina ensimmäiseksi sykkeen.

  Lisää luettavaa