Keräilyhahmon sisältävä peliohjain – arvostelussa PDP REALMz Wired for Switch

Astetta persoonallisemman näköinen ohjain.

13.02.2024

PDP:n valmistama REALMz Wired for Switch on Nintendon menestyskonsolille tehty peliohjainsarja, joka yhdistää pelaamisen toisenlaiseen harrastuksen. Läpinäkyvän ohjaimen toisessa kahvassa on nimittäin keräilyhahmo. Sega-maailmasta tutut hahmot ovat tarkasti mallinnettuja ja ne näyttävät kapulan sisällä todella upeilta.

Tiltin testiin saapui ohjaimen Sonic Green Hill Zone -malli. Sen vasemman kahvan sisällä majailevan tutun sinisiilen lisäksi ohjain on koristeltu pelissä nähtävän nimikkokentän mukaisesti. Jälki on niin omaperäistä, että toiset kokevat varmasti vihailua ihailun sijaan. Sonic-faneille tämä on kuitenkin kuin taivaanlahja.

Koristeellisen ulkomuodon lisäksi ohjaimen pohjassa on kaksi valkoista LED-valoa. Niiden kirkkaus ja neljä erilaista toimintatapaa voi ohjelmoida suoraan itse ohjaimella erityistä funktionäppäintä käyttäen. Näppäimien naputtelusta syttyvät valot ovat ihan hauska näky.

Itse ohjain on varustettu irroitettavalla 240-senttimetrisellä liitäntäkaapelilla. Jäykkä piuha menee lähes aina pelisession jälkeen rullalle kerättäessä jonkinlaiseen solmuun. Tällaisten kanssa tulee punottuja kaapeleita ikävä.

REALMz on käsiä vastaan vähän liiankin sileä. Ei muovipinta mitenkään erityisen liukas ole, mutta jonkinlainen rosotuntuma ei olisi ollut pahitteeksi. Varsinainen muotoilu on hyvä ja kapula istuu niin keski- kuin isokokoisten käsien väliin onnistuneesti. Ilman johtoa painoa on olemattomat 138 grammaa. Näin pieneen tulokseen ollaan päästy poistamalla tärinämoottorit, eli jos sellaisia kaipailee, on katse käännettävä välittömästi muualle.

Ohjaimen analogitateissa on kohtuullinen tuntuma. Kun niitä lähtee liikuttamaan keskiasennosta on alussa pienehkö deadzone, eli alue missä ohjain ei reagoi laisinkaan liikkeeseen. Deadzonen jälkeen homma on kuitenkin tarkkaa. Sen verran täytyy kuitenkin mutista, että tatit palautuvat vähän liian suurella innokkuudella keskiasentoon. Herkät liikkeet ovat sen takia vähän hankalia toteuttaa.

Ristiohjain ja näppäimet ovat sen sijaan oikein hyviä. Niiden tuntuma on responsiivisyydessään pätevä ja ne tarvitsevat juuri sopivanlaisen painallusvoimakkuuden. Etenkin ZL- ja ZR-liipaisimet vakuuttivat.

Käyttäjäystävällisenä piirteenä REALMz tarjoaa jotain mitä Nintendon Pro Controller ei. Tässä on nimittäin paikka 3,5 mm -kuulokkeille. Kaiken lisäksi sen kautta tulevaa äänenvoimakkuutta pystyy säätämään funktionäppäimen ja ristiohjaimen yhdistelmällä. Hatunnoston arvoinen juttu.

Kokonaisuutena REALMz on hieman ristiriitainen tapaus. Varsinainen pelituntuma on vähän keskitasoa parempaa, mutta on aika lailla pelistä kiinni, onko tämä pelivälineenä kahden ja puolen tähden vai kolmen ja puolen tähden kapula. Doomissa ei tarkat osumat aina luonnistuneet herkkien liikkeiden ollessa hieman hankalia, kun taas Super Bomberman R sujui tällä ristiohjainta käytettäessä erinomaisesti.

Vaan mikäli haluaa jotain vähän erikoisempaa konsolinsa äärelle niin tässä sitä piisaa.

PDP REALMz Wired for Switch maksaa noin 40 euroa. Näitä langallisia Nintendo Switchille tehtyjä osittain läpinäkyviä ohjaimia on saatavilla kolmena eri mallina: Sonic Green Hill Zone, Tails Seaside Hill Zone ja Knuckles Sky Sanctuary Zone.

YHTEENVETO:
*** / *****
Ei-niin-tarkkoja-analogiliikkeitä vaativiin peleihin sopiva ohjain, joka on keräilyhahmonsa kera joko säväyttävä tai luotaantyöntävä.

Eipä Sonic arvannut, että Marion ehdottamaan vihreään putkeen hyppäämällä päätyisi tällaiseen umpikammioon.

Lisää luettavaa