Kadonneiden desibelien jäljillä – arvostelussa HyperX Cloud III Wireless

Uudet HyperX-kuulokkeet lupaavat paljon. Itse asiassa liikaa.

30.10.2023

HyperX:n suositun Cloud-sarjan uusin tulokas on langaton Cloud III Wireless. USB-C-donglella toimivat kuulokkeet on suunnattu tietokoneella pelaaville Nintendo Switch-, PS4- ja PS5-pelaajia unohtamatta.

Paketissa tulee 330 grammaa painavien luurien lisäksi USB-C-USB-A-latausjohto ja kuljetuspussukka. Neljä senttimetriä pitkä USB-C-dongle on toki myös mukana, kuten myös siihen tarvittaessa törkättävä USB-A-adapteri. Adapteri kasvattaa donglen pituuden yli viiteen senttimetriin. Se näyttääkin esimerkiksi läppärin kyljessä melkoisen törröttävältä ilmestykseltä.

Näiden – kuten käytännössä kaikkien muidenkin langattomien – kuulokkeiden käyttöönotto kannattaa aloittaa firmware-päivityksellä. Siihen ja kuulokkeiden muuhun säätämiseen tarvittava HyperX:n NGENUITY-softa (Windows 10+) on onneksi erittäin yksinkertainen ja vaivaton käyttää. Jostain syystä tällä kertaa tosin tarvittiin kaksi yritystä ennen kuin dongle suostui päivittymään.

Fyysisesti luurit edustavat hyvin pitkälle turvallista ja kaukaa erottuvaa HyperX-muotoilua. Tätä tosin valmistajan uskollinen käyttäjäkunta myös haluaa, joten miksipä keksiä pyörää uudelleen. Toki tässä tuoreimmassa mallissa on uniikkeja piirteitä, mutta perusrunko on tutunlainen.

Etenkin puna-musta-värityksessä silmiä ilahduttavissa Cloud III Wireless -luureissa on poikkeuksellisen mukava pääpanta. Siitä on viimeisen päälle miellyttävä ottaa kiinni ja se tuntuu myös päätä vasten erittäin hyvältä. Korvapehmusteissa on sen sijaan pienesti parantamisen varaa, sillä niissä on hiuksenhienosti hiostava fiilis. Ei näiden kanssa mitään hikikarpaloita ilmaannu, mutta yleisfiilis on korvia vasten pikkuriikkisen tunkkainen.

Tekniikkapuolella huomion kiinnittävät isot numerot. Kaiutinelementit ovat 53-millimetriset ja akkukestoa luvataan 120 tunniksi. Erittäin komeita lukuja molemmat. 2,4 GHz:n dongleyhteys on raudanluja ja seinän taakse kantava, mutta valitettavasti äänen osalta ei päästä parhaimpiin mahdollisiin fiiliksiin.

Ensinnäkin ääni on hyvin heleä. Tietokoneella tämä on vähemmän ongelma, sillä NGENUITY-softan kautta käynnistettävät ekvalisaattorit antavat tarvittavaa lisäpuhtia mataliin taajuuksiin. Dynamiikka jää silti keskitasolle. Pelikonsoleilla ongelma on toki isompi, koska sille ei ole lainkaan taajuuskorjainsovellusta.

Toinen ääniongelma koskee desibelejä. Niitä ei yksinkertaisesti saa välillä tarpeeksi. Herkkäkorvaisia tämä tuskin haittaa, vaan paikoitellen kunnon jytää kaipaavat jäävät rannalle ruikuttamaan. Ongelma korostui striimipalvelujen kohdalla, joskin kyllä sitä välillä huomasi pelejäkin tykittävän täydellä voimakkuudella. Tähän osaisi odottaa korjausta tulevien firmispäivitysten kautta, mutta ainakin toistaiseksi voimakkuus on pettymys.

Cloud III Wireless on suunniteltu selkeästi tietokonekäyttöön ja ennen kaikkea pelaamiseen. Erityisesti battle royale -meiningissä kuulokkeet suoriutuvat erinomaisesti. Kyseisten hiippailuhippapelien yksittäisiin vihollisen läsnäolon paljastaviin efekteihin keskittyvä äänimaisema toimii nimittäin näissä luureissa tarkasti. Tässä auttaa vielä DTS Headphone: X -surroundtila. Musiikkiin tai elokuviin siitä ei ole äänitaajuuksien vääristymisen vuoksi, mutta räiskintäpeleissä se toistaa äänen tulosuuntia kohtuullisen hyvin. Myös tällaisten pelien tiimimatseissa tärkeää roolia kantava mikrofoni välittää ääntä hyvin. Ja silloin kun sitä ei tarvitse, voi sen napata irti.

HyperX Cloud III Wireless on erikoinen pelikuulokemalli. Hintaa on melko paljon, mutta sen sisältämää potentiaalia ei käytetä hyväksi. Luureja ei kannata hankkia pelikonsoleja varten, vaan niiden käyttömahdollisuus kannattaa pitää pelkkänä bonuksena niin sanottuja hätätilanteita varten. Tietokoneella äänen saa hyväksi ja miellyttäväksi, mutta desibelit tahtovat loppua välillä kesken. Pelattavat pelit määräävät käytännössä sen, milloin luurit ovat parhaimmillaan. Illasta toiseen battleroyaleiden parissa peuhaaville nämä ovat oikein hyvä valinta, muille ei taas sitten välttämättä laisinkaan. Elokuvamaisissa ja ääneltään yltäkylläisissä peleissä kokonaisuus jää useiden samanhintaisten luurien jalkoihin. Punnitse siis tarpeesi.

HyperX Cloud III Wireless -luurien myyntihinta on noin 180 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja musta/punainen.

YHTEENVETO:
*** / *****
Pääosin mukavat ja komealla käyttöajalla varustetut hyvän näköiset kuulokkeet. Harmittavasti nämä sopivat kuitenkin vain tietokoneella pelaaville battle royale -faneille.

Onko tämä joku aikuisten puuhapussi?

Lisää luettavaa