Ilmoitus: Teknologiainvestointeihin joustoa lainarahalla

Viime aikoina mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissa on kiinnitetty paljon huomiota kansainvälisesti vallitsevaan sirupulaan. Maailmanpolitiikan mullistuksen ja globaalisti yhä kasvaneen elektroniikkatuotteiden kysynnän vuoksi teknologian hinta on noussut rajusti. Niin vapaa-ajan hupeihin kuin millä tahansa alalla toimivan yritystoiminnan pyörittämiseen vaaditaan kuitenkin alati kehittyvämpää ja suorituskykyisempää laitteistoa.

03.05.2022

Kaupallinen yhteistyö: LoanScouter

Teknologiainvestointien hinnat ovat nousseet sirupulan takia niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Tavallisten kotikäyttöön hankittavien tietokoneiden hinta on noussut siinä missä uusimpien pelikonsoleiden ja tehokäyttöön tarkoitettujen huippukomponenttien saatavuus on romahtanut, ja vähäisistä tarjolla olevista tuotteista ollaan valmiita maksamaan kovaa hintaa. Yhä useampi IT-alan yrittäjä onkin pysähtynyt miettimään, voisiko lainaraha tuoda toiminnan pyörittämiseen kaivattua dynaamisuutta. Lainamarkkinat sisältävät lukemattomasti erilaisia mahdollisuuksia, minkä takia on hyvä vertailla eri vaihtoehtoja ennen lainan hakemista. Tässä prosesissa voi auttaa lainavertailu LoanScouter. Jos teknologiateollisuus on viime aikoina takkuillut ja toiminut puoliteholla, niin kotimaiset lainamarkkinat ovat alati yhtä aktiiviset.

Sirupula – Teknologian hinta nousee

Teknologian hinnan kasvun ja saatavuuden vähenemisen taustalla on ollut jo parina viime vuonna vallinnut sirupula. Tällä tarkoitetaan teknologisten laitteiden toiminnan mahdollistavien mikrosirujen ylikysyntää, johon siruja valmistavat tehtaat ja yritykset eivät ole pystyneet vastaamaan. Sirupula on vaikeuttanut lähes kaiken teollisuuden toimintaa, sillä enää 2000-luvulla tehtaiden pyörittäminen ilman huippuluokan teknologiaa ja tarkkoihin laskutoimituksiin pystyviä mikrosiruja ei ole mahdollista. Tavallinen kuluttaja on huomannut sirupulan vaikutuksen elektroniikkaliikkeiden hinnoissa ja tuotteiden saatavuudessa. Erityisesti viimeisimmät uudet pelikonsolit ovat olleet kiven alla, eikä niitä tuntunut aluksi riittävän kuin murto-osalle halukkaista.

Sirupulan syyt ja kesto

Sirupula on seurausta monista maailmanpolitiikan ja talouden ilmiöistä sekä luonnonmullistuksista. Oikeastaan pulalle ei voi nimetä yhtä ytimekästä syytä, ja ilmiön kokonaisvaltainen ymmärtäminen vaatii pidempää opiskelua.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan sirupula tulee jatkumaan kansainvälisesti vielä ainakin tämän vuoden ajan, ja laantuvan vuoden 2023 aikana. Tänä aikana teknologian hinta tulee pysymään tavallista korkeampana.

Sirupula ei poistanut teknologian tarvetta

Valitettavasti sirupula vaikuttaa kaikilla yhteiskuntien ja elämän osa-alueilla. Niin keskivertokansalaisten vapaa-ajanvietto kuin nykyaikainen yritystoiminta ja sen kehittäminen perustuvat erilaisten teknologisten innovaatioiden hyödyntämiseen. Pitääkseen kotinsa viihdelaitteistonsa kunnossa, tai mahdollistaakseen yritystoiminnan jatkuvuuden ja kehittämisen, monet ovat joutuneet kaivamaan kuvetta teknologialiikkeiden kassoilla enemmän kuin haluaisivat.

Lainarahalla joustoa teknologiainvestointeihin

Kaikki meistä eivät voi tuudittautua odottamaan sirupulan päättymistä. Lukuisat yrittäjät ovat joutuneet tekemään samoja investointeja laitteisiinsa, oli sitten kotitoimiston pitäminen ajan tasalla tai työpajan välineiden päivittäminen.

Sirupulan jatkuessa lainarahan käyttö investointeihin voi tulla yhä realistisemmaksi vaihtoehdoksi niin yksityishenkilöille kuin yrityksille. Perinteisesti suomalaiset kuluttajat ovat lainanneet rahaa lähinnä asuntoa, autoa ja muita elämän suuria ostoksia varten. Niinpä myös perinteisten pankkien lainapalvelut ovat keskittyneet näiden perinteisten suurostosten kustantamiseen. Poikkeuksen tähän ovat tehneet esimerkiksi erilaiset yrityslainat, joilla yrittäjät ja yritykset voivat kattaa myös teknologiaan kohdistuvat investoinnit.

Yrityslainat ovat yleinen lainatyyppi, jota tarjoavat erityisesti perinteiset pankit. Suomessa monien yritysten ensisijainen rahoituskeino on juuri yrityslaina, sillä esimerkiksi joukkorahoituskampanjat eivät ole vielä yleistyneet Suomessa muiden länsimaiden tavoin.

Yrityslainojen lisäksi investointien rahoittamiseen voidaan käyttää myös kulutusluottoja ja muita pieniä sekä nopeita lainoja. Ne voivat olla sopivampi ratkaisu hektiselle ja nopeasti muuttuvalle IT-alalle.

Lainojen vertailu on helppoa ja kannattavaa

Niin yrityslainoja, kulutusluottoja kuin mitä tahansa muita lainoja on nykyisin helppo vertailla ja kilpailuttaa verkon välityksellä. Edes käyntiä pankin konttorilla ei enää vaadita, kun verkon rahoituspalveluiden tarjontaa voi kilpailuttaa mistä tahansa internetin välityksellä. Lainojen kilpailuttaminen on ollut arkipäivää esimerkiksi asuntolainojen saralla jo vuosien ajan, eikä sitä kannata jättää tekemättä myös yrityslainojen ja pienempien lainojen kanssa.

Lisää luettavaa