Ilmoitus: Jimm’s PC-Store – Intohimoa pelaamiseen jo 20 vuotta

Suomalaiset ovat pelikansaa. Jimm's on Suomen ainoa tietotekniikan jälleenmyyjä, joka erikoistuu puhtaasti pelaamiseen. Kokemusta on kertynyt jo 20 vuoden ajalta. Kaikki alkoi harrastajien intohimosta pelaamiseen.

12.04.2021

ILMOITUS Peliala on muuttunut valtavasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Pelaajien määrä on nelinkertaistunut maailmanlaajuisesti. Peliala on miljardibisnestä, joka vaikuttaa kulttuuriin merkittävästi. On tutkittu, että 98 prosenttia suomalaisista pelaa jotain videopeliä. Me olemme pelikansaa.

Pelikulttuurin nousun myötä perustettiin kotimainen yritys, joka syntyi harrastajien intohimosta PC-pelaamiseen. Jimm’s PC-Storeksi ristitty kauppa avasi ovensa Salossa vuonna 2001.

Jimm’sin ensimmäinen verkkokaupan varasto.

Nykyinen toimitusjohtaja Antti Järvinen muistaa, mistä nimi lopulta tuli.

”Jimm’sin alkuperäinen perustaja, Petri Yli-Talonen, kirjoitti foorumeille nimimerkillä Jimmy2. Aluksi mietittiin, että nimeksi kävisi Jimmy’s PC Store, mutta sellainen löytyi jo maailmalta.”

Alun perin Jimm’s keskittyi erityisesti pienen osaavan porukan erityistarpeisiin.

”Silloin panostettiin ylikellottamiseen, eli koneiden tuunaamiseen nopeammaksi. Mutta mitä nopeampi kone, sen kuumemmaksi ne käyvät. Ensimmäiset tuotteemme olivat lämmönsiirtoon erikoistuvia nestejäähdytyselementtejä.”

Pian kuitenkin pienten piirien intohimo löysi paikkansa valtavirrasta. Huomio vaihtui hetkessä täysin eri osa-alueisiin.

”Ennen katsottiin koneiden prosessointitehoa eikä edes mietitty näytönohjainta. Nykyään koneet rakennetaan täysin sellaisen ympärille”, Järvinen kertoo.

”Mutta perusteet eivät ole muuttuneet. Koneella edelleen tehdään joko töitä tai viihdytään.”

Kasvavan verkkokaupan siivittämänä Jimm’s avasi myymälän Turkuun vuonna 2003. Kolme vuotta myöhemmin toiminta laajeni Helsinkiin. Pelaamisen yleistyessä myös käyttäjäkunta monipuolistui. Ei aikaakaan, kun Jimm’s rupesi tarjoamaan räätälöityjä koneita, jotka toimitettiin asiakkaalle valmiiksi koottuina.

”Jos alussa olimme hardcore-harrastajien kauppa, niin pian muutuimme harrastajien kaupaksi, jotka rakentavat koneita”, Järvinen avaa.

Jimm’sin varastotilaa tänä päivänä.

Veli Nietula, Jimm’sin myyntipäällikkö, painottaa uuden aallon käyttäjäystävällisyyttä.

”Kokosimme tätä varten oman tietopankin, jossa on ohjeita kasaamisesta ja komponenteista. Haluamme sillä tuoda meidän omaa tietotaitoamme asiakkaiden käyttöön.”

Pelaaminen kuuluu nykyään kaikille, ja se näkyy erityisesti niissä, jotka löytävät harrastuksen ensimmäistä kertaa. Järvisen mukaan jokaisen lähtökohdat ovat erilaiset.

”Kun asiakas haluaa ostaa meiltä koneen, otamme aluksi selvää, mitä pelejä halutaan pelata. Siitä lähdetään sitten katsomaan osia laitetta varten.”

Pelaajat ovat lopulta kilpailunhaluista väkeä, mikä näkyy laitteiden komponenttien vertailussa.

”Aluksi meillä oli unelmien osalistaus, jota jaettiin foorumeilla ja sosiaalisessa mediassa,” Järvinen muistaa.

”Sieltä kuitenkin huudeltiin takaisin, että helppohan listoja on tehdä, joten päätimme sitten rakentaa unelman todeksi.”

Tehomörssäri ristittiin Legendary Kingiksi, aikansa tehokkaimmaksi pelikoneeksi.

Hulppea laite ei jäänyt ainutlaatuiseksi. Järvisen mukaan intohimoisimmat harrastajat halusivat vastaavanlaisen kotiinsa.

Legendary King.

Samaan aikaan toinen vallankumous oli käynnissä. Pieni elokuvaprojekti kuussa piileskelevistä natseista tarvitsi tietokoneita mallintamaan kunnianhimoista visiotaan.

Avaruudesta tuleva uhka oli kotimaiselle elokuvalle iso haaste, jollaista ei oltu aiemmin yritetty.

”Koneita lähti meiltä käytettäväksi parikymmentä kappaletta. Niillä laskettiin virtuaalisia ympäristöjä ja erikoistehosteita” Järvinen ja Nietula kertaavat.

Lopputulos oli Timo Vuorensolan ohjaama Iron Sky, joka näki päivänvalon vuonna 2012. Maailmanlaajuisesti kehutut erikoistehosteet syntyivät Jimm’sin koneilla.

Mitä yleisemmäksi pelaaminen käy, sitä monipuolisemmaksi sen ympärillä oleva kulttuuri muodostuu. Nykyään pelaajat haluavat yksilöidä kokemuksensa pöytiä ja tuoleja myöten.

Himoharrastaja ei kuitenkaan tarvitse olla. Jo tavallisella kotikoneella voi aloittaa uudestaan. Pelaamisen valttia on sen monimuotoisuus. Kenenkään harrastus ei näytä samalta. Toiset panostavat näyttäviin valoihin ja vesijäähdytyksiin; muille riittää kannettava.

Järvisen mukaan tärkeintä on kuitenkin toiset pelaajat.

”Kun kiinnostus herää, kannattaa käyttää tilaisuus puhua asiasta läheisten kanssa. Sieltä saa heti ideoita, mistä aloittaa. Parhaimmillaan pelaaminen on ystävien kesken. Vanha imago yksinäisestä pimeässä istuvasta pelaajasta ei enää pidä paikkaansa. Se on yhteisöllinen tapahtuma.”

Nykyään Jimm’s keskittyy verkkokauppaan. Se on ainoa lajiaan Suomessa, joka erikoistuu puhtaasti pelaamiseen.

”Me olemme mielellään se standardi, jonka puoleen ihmiset kääntyvät. Sitä tavoitellaan tulevaisuudessakin”, Järvinen toteaa.

”Vaikka turnauksissa näkee pöydillä värikkäitä kokoonpanoja täynnä ledejä, niin meille on tärkeintä, että olemme se kone pöydän alla jylläävä kone, jolla kaikki haluavat pelata.”

Tutustu Jimm’s 20 vuotta -tarjouksiin tästä.

Lisää luettavaa