Ilmoitus: Älä pelaa raha-asioiden kanssa – tässä säästövinkit syksyyn

Uusi läppäri opiskeluun tai sateiden myötä kuin varkain kasvanut pelikirjasto - syyt syksyn myötä kasvaneeseen kulutukseen voivat olla moninaiset. Katso tästä rahoitusalan ammattilaisten vinkit, joiden avulla voit tehdä säästöjä joka kuukausi.

30.08.2021

ILMOITUS Syyssateet tuovat mukanaan myös paluun arkiseen aherrukseen. Töihin tai opiskelun pariin palaaminen tarkoittaa vanhoja rutiineja, mutta myös puhelin, tietokone tai kulkuvälineet saattavat kaivata hieman päivitystä. Ilmojen viiletessä myös pelien, elokuvien ja muun viihteen kulutus lisääntyy, joka voi tarkoittaa huomattavaa kulujen kasvua. OmaLaina on täysin kotimainen lainojen kilpailutukseen erikoistunut palvelu, jolla on satoja tuhansia asiakkaita. Keräsimme tämän listan säästövinkkejä, jotka voivat auttaa jokaista kasvaneiden menojen kanssa painivaa tasapainottamaan talouttaan ja käyttämään säästyneet varat johonkin itselle tärkeään.

Seuraa kulutustasi ja budjetoi

Jos haluat säästää, on ensin tiedettävä kulutuksesi tarkasti. Tämä tarkoittaa kaiken kulutuksen kirjaamista ylös. Onneksi monilla suomalaisilla verkkopankeilla on jo valmiit sovellukset kulutuksen seurantaan, joilla saat reaaliaikaista tietoa kulutuksestasi, jopa ostoskategorioittain. Kun tiedät enemmän todellisesta kulutuksestasi on aika laatia perinteinen kuukausibudjetti. Budjettiin lisätään kaikki tulosi, kuten palkka ja mahdolliset tuet, joita verrataan aiemmin kerättyihin tietoihin kokonaismenoista. Muista tässä vaiheessa merkitä myös menot, joita ei veloiteta joka kuukausi, äläkä unohda merkitä kuukausittaista säästötavoitettasi.

Päätä säästökohteista ja aseta tavoite

Jos kulutat niin paljon, ettet voi säästää haluamaasi määrää, on jostain valitettavasti luovuttava. Kulutuksen vähentäminen ei tarvitse olla dramaattista, vaan yleensä pienet teot riittävät. Kuukauteen mahtuu monta päivää, joten päivittäisillä valinnoilla on todella merkitystä. Jos olet taipuvainen heräteostoksiin, yritä antaa jokaiselle hankinnalle muutama päivä mietintäaikaa, vaikka houkutus tehdä ostos heti olisi suuri. Tavoitteellisuus auttaa kaikissa pitkäaikaisissa projekteissa, niin myös säästämisessä. Aseta siis itsellesi tavoite, se voi olla uusi pelikone, lomamatka, asunto tai vain puskurirahasto pahan päivän varalle. Kun voit seurata jonkin tavoitteen kehitystä, säästäminen pysyy mielekkäämpänä.

Tavoitteellinen säästäminen voi olla pitkäaikainen prosessi, joka edellyttää sitoutumista laadittuun suunnitelmaan. Automaattinen säästäminen on kelpo apuväline, jos säästöön tarkoitettu raha katoaa helposti jonnekkin muualle. Ole samalla itsellesi armollinen, sillä silloin tällöin tehty peliostos ei tuhoa säästöjä. Säästämisestä voi hyvin myös pitää taukoa, esimerkiksi yhden kuukauden vuodessa, jolloin ylimääräisen rahan voi käyttää johonkin itselle tärkeään.

Lisää luettavaa