Pelaaminen ei ole vain miesten puuhaa: Aikuisia naispelaajia jo enemmän kuin teinipoikia

24.08.2014

Entertainment Software Associationin tuoreet tilastot paljastavat hyvin kiinnostavia tosiasioita pelaajien ikä- ja sukupuolijakaumasta. Asiasta uutisoivan Ars Technican mukaan vuoden 2013 tilastoista käy ensinnäkin ilmi, että miespelaajien osuus jatkaa laskuaan suhteessa naisiin. Nykyisin video- ja tietokonepelien pelaajista jo 48% on naisia, missä näkyy jälleen selkeä kolmen prosentin nousu edellisvuodesta.

Vielä kiinnostavampaa on, että jopa 38% kaikista pelien pelaajista on yli 18-vuotiaita naisia. Tätä voi verrata esimerkiksi siihen, että alle 18-vuotiaita miespuolisia pelaajia on vain 17%. Vaikka pelaamisen kuvitellaan usein vieläkin olevan teinipoikien ajanvietettä, muodostavat he itseasiassa alati kutistuvan vähemmistön: Aikuisia naispelaajia on siis enemmän kuin alaikäisiä miehiä.

Kiinnostavia yksityiskohtia ovat myös 55% kasvanut ”sosiaalinen/satunnainen” pelaaminen (social/casual), sekä se, että yli 50-vuotiaiden naispelaajien ryhmä on kasvanut peräti 32%.

Valitettavasti ESA:n tilastointi ei ulotu digitaalisille kauppapaikoille, kuten iOS App Storeen ja Steamiin, mikä varmaankin vaikuttaisi raportin vuoden myydyimmät pelit -listoihin. Vuoden myydyimpien tietokonepelien listalla on The Sims 3:n pääpelin lisäksi myös kuusi pelin laajennusosaa, mikä ei varmaankaan vastaa totuutta digitaalisessa myynnissä.

Koko ESA:n vuosiraportin voit katsoa PDF-muodossa tästä. Entertainment Software Association on videopeliteollisuuden yhdysvaltalainen markkinajärjestö, joka muun muassa tilastoi videopelimyyntiä. Valtaosa maailman suurista pelijulkaisijoista on ESA:n jäseniä.

 

Lisää luettavaa