Kaunis ajatus, mutta jäljelle jää vain kadotus – arvostelussa SkateBIRD

Skeittaaminen on toki kiehtovaa, mutta virtuaaliskeittaaminen se vasta on mahtavaa. Indiestudio Glass Bottom Gamesin kunnianosoitus erityisesti Tony Hawkin legendaarisille skeittipeleille on tunnelmaltaan ja ajatukseltaan puhdasta timanttia. Valitettavasti fiilis ei pelasta tarpeeksi muutoin raivostuttavan kankeaa pelikokemusta.

27.09.2021

Virtuaalinen extremeurheilu on aina miellyttänyt minua tulisesti. Koko lajivimman alkuräjähdys on tapahtunut jo monia vuosia sitten alkuperäisellä PlayStationilla, kun Tony Hawk’s Pro Skater 2 lyötiin ensimmäisiä kertoja tulille Papa Roachin Blood Brothersin säestämänä. Skeittaaminen videopelaamisen kautta on ainakin minulle pyhä asia, ja se tehdään pelillisesti joko toimivasti tai pitkin mäntyä.

SkateBIRD seurailee häpeilemättä Tony Hawkin pelisarjan rakennetta, mutta enemmänkin kunnioituksena eikä röyhkeänä kopiona. Haukkamaiseen tyyliin SkateBIRD tarjoaa perinteisen tarinatilan lisäksi myös vapaamuotoista rullailua ja erilaisia haastekenttiä. Luonnollisesti joukossa on oman skeittaavan tipusen luonti, joka yllättää positiivisesti ollessaan muutakin kuin pelkästään väripalettien miksausta.

Tarinatilassa käsitellään pelaajan luoman lintusen seikkailua arkisten ympäristöjen vaihtuessa kotitalosta toimistoon. Tirppanen on harmistunut siitä, ettei omistajaansa enää näy kotosalla saatika skeittailemassa. Hän onkin päättänyt muiden lintujen kanssa muuttaa tilannetta pysyvästi. Viiteen eri kenttään tiivistetty tarina etenee hissukseen tehtäviä suoritellen ja viserrystä kuunnellen, sillä suoranaista ääninäyttelyä SkateBIRD ei sisällä.

Kenttäsuunnittelusta täytyy antaa plussaa, sillä Glass Bottom Games on luonut hienosti arkisista ympäristöistä toimivia skeittipaikkoja. Pikkulinnun perspektiivistä arkiset asiat, kuten pizzalaatikot, lattialistat ja ruokakulhot, muodostavat hienosti erilaisia pintoja rullalautakäyttöön. Jos Micro Machines on tuttu pelisarja, niin SkateBIRD luo tunnelmansa tehokkaasti samalla ajatuksella. Sääli siis, että teoksessa temppuilu on muutoin niin turhauttavan kankeaa.

Positiivisten puolien pääpalkinto ojennetaan SkateBIRD:n musiikkipuolelle, joka onkin koko teoksen parasta antia. Studion puolesta soivat nimikkoraidat ovat erinomaisia hidastempoisia hip-hop-täräyksiä, jotka luovat tirppalautailuun todella autenttisen rullailuelämyksen. Teos ei tietenkään ole täysin omistettu hoppareille, sillä pelialueilla lymyilee erilaisia c-kasetteja, jotka sisältävät uusia biiseja rullailun riemuksi. Kaseteissa piilevät biisit ovat lähinnä nopeatempoista pop-punkia ja -rokkia, jotka tuovat muutoin pehmeän soundin keskelle hieman lisää skeittailuun sopivaa anarkista otetta.

Huikeasta musiikista, hienosta kenttäsuunnittelusta ja jalosta ajatuksesta huolimatta tirppaskeittailun pelaaminen on todella kankeaa kompurointia. On selvää, että laudan päällä rullaava kaveri ei ole ihminen, mutta omaperäinen idea skeittaavista linnuista rikkoo pelillisen ilon täysin. Tirpan ollessa siivillä räpiköivä olento, rullalaudan päälle ei saada tarvittavaa painoa sen luonnolliseen liikehdintään. Tämä syö kokonaisuutta aivan törkeästi, eikä teoksesta saa tarpeeksi irti virtuaalilautailun tarpeisiin.

Sulkapeitteisen skeittarin vuoksi liikehdintä on liian kevyttä ja ilmavaa. Ihan perinteinen hyppykin tuntuu siltä, että rullailisi kuun pinnalla. Hentouden myötä ilmassa kääntyminen on tuskallisen hidasta, joten on turha haaveilla napakoista 180- tai 360-asteen pyörähdyksistä. Laudalle ominaiset flippitemput sentään toimivat mukavasti, mutta tämä on laiha lohtu muiden perusasioiden ollessa lähes pelikelvottomia. On selvää, että SkateBIRD luottaa enemmän söpöön huumoriarvoon kuin varsinaiseen skeittailusimulointiin. Tällaisenaan teosta ei kuitenkaan voi suositella edes uteliaille pelureille.

SkateBIRD on varustettu noin kahdenkymmenen euron hintalapulla, joka on tälle kokonaisuudelle rikollisen korkea hinta. Vaikka teoksen ytimessä sykkii lämpöä hehkuva sydän, homma ei vain yksinkertaisesti toimi tarpeeksi laadukkaasti. Tirppalautailu on toki saatavilla Xboxin Game Pass -palvelussa, joten PC- ja konsolipelurit pääsevät testaamaan teosta tarvittaessa “ilmaiseksi”. En tosin suosittele toimenpidettä kuin korkeintaan musiikkielämyksiä kaipaileville.

Saatavilla: PC, Switch, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S (testattu X)
Ikäraja: PEGI 12 (kielenkäyttö)

”Is it a plane? Is it a Superman? No, it’s a bird!”

Lisää luettavaa