Rockstarin huomattavan paljon maineikkaamman Grand Theft Auto -pelisarjan varjossa kasvaneen lännensaagan toinen osa julkaistiin Xbox 360- ja PlayStation 3 -konsoleille jo vuonna 2010. Peli ylitti lähes kaikki odotukset niin myynnin kuin kriitikkojen vastaanoton osalta ja sitä voidaan pitää aivan kiistattomana klassikkona. Teos jäi kuitenkin alkuperäisen julkaisualustansa vangiksi, eikä sitä huhuista sekä fanien aneluista huolimatta tuotu ikinä alkuperäisessä muodossaan PC:lle. Huomattavan pienien fanfaarien saattelemana peli julkaistiin vihdoin vuoden 2023 loppupuolella uuden sukupolven konsoleille, josta se nyt pääsee lopulta täyteen laukkaan tietokonekäännöksen muodossa.
Narratiiviselta ja pelimekaaniselta anniltaan peli on edelleen helppo nostaa framille lajityyppinsä valioyksilöiden joukkoon. Avoimen maailman juonellisten seikkailupelien saralla se pitää helposti pintansa vielä 14 vuotta alkuperäisen julkaisunsa jälkeen. Kyseessä on kokijansa tarinallisesti haastava teos joka ammentaa vahvasti muun muassa Solliman, Corbuccin ja Leonen spagettiwestern-klassikoista. Nooran mielipiteisiin pelistä kokonaisuutena onkin helppo yhtyä.
Aikalaisekseen Red Dead Redemption oli varsin näyttävä peli. Pitkälle piirtyvät maisemat, edistynyt animaatiojärjestelmä ja poikkeuksellisen elävät hahmot toivat mukanaan poikkeuksellisen vahvaa immersion tuntua. Ilokseni voinkin todeta, että PC-käännös on tehty huolella ja ammattitaidolla. Kohtalaisen tuntemattoman Double Eleven -studion toimesta tehty porttaus on optimoitu äärimmäisen tehokkaasti ja se saa pelivanhuksen tuntumaan sekä ennen kaikkea näyttämään paremmalta kuin koskaan aiemmin.
Laitteistovaatimuksiltaan kyseessä on taatusti vaatimattomin tänä vuonna julkaistu tripla-A-teos. Halutessaan John Marstonin seikkailuihin pääsee helposti jopa päälle 10 vuotta vanhalla budjettikoneellakin. Vähänkään modernimmalla raudalla asetukset voi huoletta asettaa kaakkoon pysyvästi. Tiltin testikoneista yhdelläkään ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia suoriutua annetusta tehtävästä ja jokaisen kohdalla konin sai laukkaamaan ruudulla reippaasti päälle sadan kuvan sekuntivauhdeilla krumeluurin ollessa tapissa.
Aroilla pääsee ratsastelemaan varsin vaivattomasti myös, vaikka asevyöllä roikkuisi pelkkä mobiili-PC. Red Dead Redemption on optimoitu sen verran onnistuneesti, että piskuruisella Steam Deckilläkään ei ole minkäänlaisia ongelmia saavuttaa täyttä ravia. Hieman tehokkaammalla Rog Ally X:llä ei luonnollisesti ole täten myöskään ongelmia suoriutua tehtävästä Winchesterin vipulukkokiväärin sulavuudella.
Lue myös: Onko sinusta prinsessan pelastajaksi? Lataa pimeä ja verinen tasoloikka nyt ilmaiseksi!
Nopealla vilkaisulla meno näyttää visuaalisesti juuri siltä kuin sen muistaa olleen vuosia sitten. Alkuperäisjulkaisua hetken pelatessaan asian todellinen tola paljastuu hyvin nopeasti. Käytännössä lähes kaikkea on terävöitetty, sulavoitettu ja paranneltu. Selkeimmin havaittavissa oleva uudistus lienee merkittävästi kasvanut piirtoetäisyys. Nyt maasto tuntuu kirjaimellisesti piirtyvän silmänkantamattomiin. Valaistusefektit ovat saaneet uutta potkua lisätyn HDR-ominaisuuden myötä ja esimerkiksi kunnon OLED-näytöltä nautittuna valon sekä varjon leikki vetää vertoja jopa uusimmille julkaisuille.
Alkuperäinen julkaisu pyöri pääosan ajasta 30 ruudun sekuntivauhdeissa, tosin usein jopa tätäkin alempana. Uusintajulkaisusta rajoitukset on poistettu kokonaan ja natiivisti teos pyrkii hölkkäämään 144 kuvan sekuntivauhdeilla. Rajoituksesta päästään toki vielä ylikin esimerkiksi DLSS:n tekoälypohjaista ruudunluontiteknologiaa käyttäen. Se, mikä ehkä elokuvamaisuudessa osin hävitään nopeammilla vauhdeilla, voitetaan takaisin aivan uskomattoman paljon paremmalla pelituntumalla. Marstonin ohjastaminen ei ole ikinä tuntunut näin hyvältä.
Noin 50 euron hintaan myytävä paketti pitää sisällään alkuperäisen pelin ja tähän myöhemmin erikseen julkaistun laajennuspaketin Undead Nightmaren. Pelattavaa on siis yhteensä kymmeniksi tunneiksi. Valitettavasti mukana ei ole ollenkaan alkuperäisen julkaisun varsin mainiota moninpeliosiota, jonka parissa ainakin allekirjoittanut viihtyi lukemattomien tuntien ajan. Kavereiden kanssa Armadilloon ryyppyreissulle halajavien on siis tyydyttävä sarjan kolmannen osan yhteydessä julkaistun Read Dead Onlinen antiin.
14 vuoden odotuksen jälkeen on ilo todeta, että Red Dead Redemptionin PC-versio on paras pelistä koskaan julkaistu versio. Teknisen puolen kiillotuksen ansiosta teoksen tarinalliset vahvuudet nousevat esiin sen ansaitsemalla arvokkuudella. John Marstonin verinen matka villissä lännessä kuuluu jokaisen itseään arvostavan pelaajan yleissivistykseen.
Saatavilla: Nintendo Switch, PC (testattu), PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, PlayStation 5 Pro
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, uhkapelaaminen)
YHTEENVETO:
***** / *****
Kiistattoman mestariteoksen erinomainen käännös. Lähes täysin aiemmista rajoituksistaan riisuttu teos pääsee uudella alustalla vihdoin laukkaamaan villinä ja vapaana. Yleissivistykseen kuuluva mestariteos, ohittamiseen ei enää yhdenkään alustan käyttäjällä ole pätevää syytä.
Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7800X3D
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4090 24 Gt
Tehokone 2 “Valkoinen Valas”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7700X
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4070ti Super
Intel-kone “Temptress”
Prosessori: Intel Core i5-12600K
Keskusmuisti: 32 Gt 3 200 MHz DDR4
Näytönohjain: Intel Arc 770
Budjettikone “Little Princess”
Prosessori: AMD Ryzen 8700G
Keskusmuisti: 16 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: AMD Radeon 780M (integroitu)
Rog Ally X
Steam Deck
Lue myös: Uskomaton scifiräiskintäpaketti pilkkahintaan – mukana yksi tämän vuoden parhaista remastereista!
Lue myös: Pelihistorian mestariteos sai upean dokumentin – katso nyt ilmaiseksi