Alun perin Japanissa MSX-kotitietokoneille kehitettyä alkuperäistä Metal Gear -peliä voidaan pitää modernien taktisten hiiviskelyseikkailujen kantaisänä. Sittemmin kolmiulotteisiin puitteisiin siirtyneen sarjan lähes jokainen numeroitu osa on ollut jonkinlainen videopelien virstanpylväs. Sarjan taustalla häärineen ja luovaksi neroksikin tituleeratun Hideo Kojiman myrskyisien potkujen jälkeen Konamilla ollaan oltu vaitonaisia jatkon suhteen. Nyt tarjolle tuodaan akuuteinta nälkää hillitsemään massiivinen kokoelma sarjan aiempia teoksia.
Sisällön määrän osalta Master Collection Vol. 1 on suorastaan naurettavan laaja kattaus. Tarjolla on kaksi alkuperäistä MSX-julkaisua, ensimmäiselle PlayStation-konsolille kehitetty Metal Gear Solid kaikkine lisäosineen ja PlayStation 2:lta tutut Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty sekä Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Bonuksina pakettiin on lisätty jokaisen teoksen syntyhistoriaa, pelimekaniikkoja ja taustoja esittelevät digitaaliset Master Book -kirjat. Onpa tarjolla vielä kaikkien osien auki kirjoitetut käsikirjoitukset kokonaisuudessaan. Pelkästään Solid-sarjan kolmannen osan käsikirjoitus on massiivinen, lähes tuhatsivuinen opus. Kokoelmaa tarkemmin penkova saattaa vielä löytää arkistojen syvyyksistä Nintendon vanhalle 8-bittiselle matolaatikolle julkaistun käännöksen ensimmäisestä MSX-pelistä ja tälle ilman Kojiman siunausta tuotetun Snake’s Revenge -nimeä kantavan jatko-osan.
Valitettavasti määrä ei kuitenkaan korvaa laatua. Vaikka jokaikinen sarjan pääpeleistä on helposti luokiteltavissa täysin ajattomaksi klassikoksi, ei nyt ulos pusketun kokoelman teknistä toteutusta voi liiemmin kehua. Nintendo Switchillä 30 kuvan ruudunpäivitysnopeuteen tähtäävä paketti on julkaisuna suorastaan nolostuttava esitys. Tiltin arvostelupöydälle saapunut Xbox Series X -versio paketista on myös melkoisen rupinen esitys.
Ensimmäinen Metal Gear Solid pyörii konsoleilla täysin emulaation kautta, eikä se näin ollen ole käytännössä edes käännös. Teos pyörii alkuperäisen version natiivilla 240p-resoluutiolla, jonka päälle on liimattu lähinnä modernien konsolien näppäimiä indikoivat kuvakkeet. Tekstuureja käsitellään epämääräisen filtterin läpi. Tuloksena on varsin ankea pehmennysefekti, joka saa pelin näyttämään huomattavasti alkuperäisjulkaisua sumeammalta. Tarjolla on sentään sekä alemmalla ruudunpäivitysnopeudella pyörivä PAL- ja nopeammin rullaava NTSC-versio. Mukana on myös kaikki alun perin erillisinä nimikkeinä kauppojen hyllyille tuodut lisäsisältöpaketit.
Metal Gear Solid 2:sta ja 3:sta puolestaan on tarjolla lähes samat käännökset kuin aiemmin PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle julkaistussa HD-kokoelmapaketissa. Täten kumpikin teos piirtyy ruuduille lähes säälittävän alhaisella 720p-resoluutiolla. Suorastaan koomisen tilanteesta tekee se seikka, että Xbox 360 -levyltä asennettavan version saa näyttämään 4K-monitorilla paremmalta, sillä nykyinen Xbox-sukupolvi osaa automaattisesti skaalata vanhemman polven pelit resoluution osalta ylöspäin aina 4K:hon asti. Aiempaan teräväpiirtokokoelmaan verrattuna kolmannen osan lisäsisällöistä on myös irrotettu MSX-julkaisut kokonaan erilliseksi paketiksi. Täten nyt hyllyille saapunut versio on teknisesti ottaen myös sisältököyhempi kuin edellinen setti. Koko paketin ostavalle sisältöjen uudelleen järjestelyllä ei toki oli merkitystä, mutta koska paketin osat voi ostaa myös erillisinä, on paloiksi lohkominen varsin niljakas temppu.
Surkea tekninen toteutus ei muuta koko julkaisua täysin arvottomaksi, mutta jossain muodossa kokoelman yksittäisiä pelejä jo omistavan keräilijän harkita hankintaa uudestaan. Osan teknisistä ongelmista voinee korjata jälkikäteen myös päivityksillä, mutta toivottavaa olisi, että näin historiallisesti arvokas paketti saisi heti kättelyssä ansaitsemansa kohtalon. Toivon mukaan sarjan seuraavat osat yhteen kokoavan paketin toteutus vastaa paremmin pelien laatua.
Tarjolla on heikkouksista huolimatta mahtava matka yhden pelihistorian merkittävimmän sarjan parissa. Solid-nimikettä kantavat kolmiulotteiset osat ovat pelimekaniikoiltaan osin vanhentuneet jossain määrin, mutta tarinankerronnan tai tuotantoarvojensa osalta ne näyttävät vielä tänäkin päivänä kaapin paikan monelle jälkeenpäin julkaistulle teokselle. Sisältönsä puolesta kirjoitushetkellä tarjolla olevalle kokoelmalle voisi antaa täydet viisi pistettä, mutta umpisurkean suorituksen takia tähtiä on pakko rokottaa roimasti.
Saatavilla: Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PS5, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S (testattu X)
Ikäraja: PEGI 18 (graafinen väkivalta, voimakas kielenkäyttö)
YHTEENVETO:
**(*) / *****
Legendaaristakin legendaarisemman hiiviskelysarjan varhaisimmat osat yksiin kansiin kasaava kokoelma kaatuu heikkoon tekniseen toteutukseen. Laiskasti käännetyt mestariteokset eivät ole menettäneet rujon käsittelyn takia aivan koko hohtoaan, mutta tämän kaltaiseen kohteluun ei kuitenkaan ole syytä tyytyä.