Kilpeä persuksiin ja sienibuustilla karkuun – arvostelussa Mario Kart World

Uusi Nintendo-konsoli, uusi Mario Kart. Onnistuuko Nintendo täyttämään koko sarjan täydellisimmäksi osaksi kasvaneen edeltäjän valtavat ajosaappaat?

15.07.2025

Jos Nintendon ikonisimpia brändejä listataan, Super Marion ja The Legend of Zeldan päihittäneitä tuskin on. Vaan seuraavana vanavedessä kurvaileekin jo Mario Kart, jonka ehkä voisi niputtaa osaksi punanuttuisen italiaanoputkarin maailmaa, mutta samalla japanilaisyhtiön kaahailusarja seisoo tukevasti omilla jaloillaan. Alkujaan Wii U:lle ja sittemmin Switchille Deluxe-versiona julkaistu Mario Kart 8 tuntuu lähes täydelliseltä moninpeliltä. Ajettavaa, tehtävää, hauskuutta ja fiilisteltävää on niin paljon, ettei vastaavaa ole aiemmin nähty. Vaan joskushan sitä on siirryttävä kokonaan uuteen painokseen, sillä edes uusintaversio ei onnistu täysin kätkemään Mario Kart 8:n yli vuosikymmenen iän mukana tulevia raihnausvaivoja. Onkin siis aika laittaa moottorit käyntiin, liikennevalot vilkkumaan ja kaahata baanalle, sillä Switch 2:n julkaisupeli Mario Kart World on täällä!

Mario Kart World uudistaa klassikkosarjaa tavoilla, jotka tuntuvat samaan aikaan tuoreilta että turhilta. Kuten nykyaikana kutakuinkin jokainen kilpakumppani, myös Sienivaltakunnan moottoriurheilukarnevaalit ovat siirtyneet avoimeen maailmaan. Idea on toistaiseksi ollut aina paperilla parempi kuin käytännössä, sillä Forza Horizon, The Crew, LEGO 2K Drive ja monet muut ovat olleet aivan muille kuin minulle tarkoitettu pala kakkua. Yleensä Nintendo on onnistunut monessa kilpailijoitaan paremmin, mutta tällä kertaa yskähtely vihjaa kerosiinimoottorin sijaan dieselvetoiseen menopeliin.

Avoimessa maailmassa on eittämättä puolensa, jotka näkyvät perinteisiä Grand Prix -turnauksia ajaessa. Siinä missä aiemmissa osissa on tavattu kurvailla samaa rataa ympäri muutaman kierroksen verran, nyt painopiste on enemmän yhtäjaksoisissa etappibaanoissa. Enää ei siis tarvitse ihmetellä kierroksella ohitettavia tai muuten vain eteen tulevia takavaloja. Toki perinteisempiä kisa-alueita on mukana, mutta niiden määrä on selvästi aiempaa pienempi.

Kierroksiin perustuvien ratojen väheneminen voi herättää huolen tapahtumien riittävyydestä. Nintendolla on kuitenkin ollut oma ässä hihassaan, sillä radalla kirmaavien kuskien määrä on tuplattu aiemmasta tusinasta aina 24 samanaikaiseen kaahariin. Tämä paikkaa tilannetta merkittävästi ja on omiaan luomaan mariokartmaisen vilskeen kisojen keskelle. Ei siis kannata pelästyä: kilpeä, salamaa ja muuta pikapostia sataa niskaan siinä missä ennenkin!

Kuskimäärän tuplaus on mainituista muutoksista mieleeni, mutta muut ratkaisut eivät välttämättä niinkään. Onneksi Nintendo on esitellyt myös muutamia muita jekkuja. Perinteiset Grand Prix -turnaukset eivät yllä ratojen etappipohjaisuuden vuoksi aivan Mario Kart 8 Deluxen riehakkuuteen, mutta sen sijaan tyystin uusi Knockout Race -pelitila nostaa tunnevyöryt toiseen potenssiin. Uutuusmoodi ottaa avoimen maailman rakenteesta ilon irti yhdistämällä radat toistensa jatkeeksi. Aina kun välietappi kutsuu, pahnanpohjimmaiset jättävät leikin kesken. Jos murkulamyrsky nostattaa perinteisessä pariminuuttisessa kilpailussa tunteet pintaan, fiilis kohoaa uusiin sfääreihin pidemmän pyrähdyksen päätteeksi. Mieleni täyttivät juuri ne laatikoista saamatta jääneet salamat, kun päätöspätkällä ajovirhe sekä muutama punainen kilpi murskasivat mestaruushaaveet aivan viime metreillä. Suusta singonneet sanavalinnat eivät kestäisi viranomaisten saati sosiaalisen median noitarovioita lämmittelevien tuomitsijoiden syynäyksessä. En ole vieläkään ihan varma siitä, pidänkö oikeasti tilasta. Mario Kartin sattumanvarainen ja tapahtumarikas luonne kun nostaa varianssin melkoisen korkeaksi. Silti huomaan palaavani tyrmäjäisiin yhä uudelleen ja uudelleen.

Sen sijaan avoimen maailman vapaamuotoinen tutkiminen jättää kylmäksi. Vika voi hyvin olla pelaajassa, sillä erilaisten nurkkien nuohoaminen sekä salaisuuksien metsästäminen ei ole ikinä viehättänyt ajopeleissä. Sinänsä laaja maailma kuitenkin tarjoaa puuhaa ja avattavaa pidemmäksikin aikaa. Se, miksi mukana ei ole jaetun ruudun moninpeliä, on silti todellinen mysteeri. Tämä olisi voinut tuoda etenkin perheen keskinäisiin pelisessioihin lisälystiä.

Nettipeli tarjoaa mahdollisuuden kaahata ihmispelaajia vastaan milloin vain. Verkon ylitse homma toimii käytännössä aivan kuten ennenkin. Aulaan arvotaan joukko suhareita, joiden taitotasot vaihtelevat ääripäästä toiseen. Sinänsä oikeita pelureita vastaan ajaminen on aina hauskempaa kuin tekoälyn kanssa kurvailu, mutta samalla sohvalla nähtävät välittömät reaktiot jäävät väliin. Jos Mario Kart on aiemmin maistunut nettipelinä, tälläkin kertaa viihde on taattua.

Lue myös: Hei me kasataan: LEGO Minecraft – Hornanhenki-kuumailmapallon hyökkäys kylään (21273)

Mario Kart on tavannut esitellä lähes joka kerta jotain uusia pelimekaanisia uudistuksia. Siinä missä GameCuben Double Dash!! -osassa huristeltiin kahdella vuorottelevalla hahmolla, Wiillä siirryttiin pääasiallisesti liiketunnistuksella ohjaamiseen. Tällä kertaa tuoreita tuulia tuo erityisesti skeittausmainen grindaaminen, joka mahdollistaa reunusten päällä porhaltamisen sekä uusien oikopolkujen hyödyntämisen. Systeemi on ihan hauska, mutta kovin ikimuistoinen lisäys se ei ole.

Audiovisuaalinen toteutus esittelee Switch 2:n kyvykkyyttä. Ruutu suorastaan pursuaa värikkäitä maisemia ja tyylikkäitä yksityiskohtia. Eihän Mario Kart tälläkään kertaa mitään Gran Turismo 7:n kaltaista fotorealismia tavoittele, vaan nintendomainen kepeys ja hilpeys ovat vahvasti läsnä. Teos tuntuu uuden sukupolven paketilta. Arvostelutaival oli teknisesti ongelmaton ja näyttävyydeltään kiitettävä.

Mario Kart World on sopivalla tavalla tuttu sekä rohkeasti uudistunut lisäys ikoniseen pelisarjaan. Sen suurin ongelma on kuitenkin edeltävä Mario Kart 8 Deluxe. Kun aiempi osa sai lisäsisältöpakettien myötä valtaisan määrän täydellisesti hiottua pelattavaa, uutuusosa ei onnistu täysin räjäyttämään pankkia. Mukana oleva sisältö on ehkä näyttävämpää ja laadukkaampaa, mutta määrällisesti ei – ainakaan vielä – ylletä samaan. Toivottavasti tämäkin teos kasvaa vuosien saatossa samanlaiseksi monumentaaliseksi mammutiksi kuin edeltäjänä.

Vaikka arvostelutekstissä nousi esiin enemmän motkotusta kuin olisin ennen sulkakynään tarttumista osannut olettaa, samalla korostan pitäneeni jokaisesta peliminuutista. Muutoksien toimivuutta on mahdotonta kiistää siitäkään huolimatta, että aivan jokainen niistä ei ole omaan mieleen. Ja epämieluisimmat sekä turhimmat tilat voi jättää suosiolla taka-alalle. Kun värivalot syttyvät ja kisa starttaa, voin tuntea adrenaliinin nousevan sormenpäihin. Mario Kart World ei ehkä nykymeriiteillään painaudu pelihistoriaan sarjan klassikko-osana, mutta se tarjoaa Switch 2:n julkaisupelinä rutkasti riemua ja hauskuutta pelaajien vuosirenkaisiin katsomatta.

Saatavilla: Nintendo Switch 2
Ikäraja: PEGI 3

YHTEENVETO:
⭐⭐⭐⭐
Mario Kart World uudistaa klassikkosarjaa rohkeasti mutta hieman vaihtelevalla menestyksellä. Vaikka muutokset eivät ole kaikkien mieliin, teoksen parissa on mahdotonta olla viihtymättä.

Nykyajan maatilat on motorisoitu pidemmälle kuin moni arvaakaan.

Lue myös: Brutaalisti välimalli – arvostelussa Days Gone Remastered

Lue myös: Seppä syntyessään – arvostelussa Blades of Fire