Palikkaimperiumin vastaisku – arvostelussa Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Traveller’s Tales on puskenut markkinoille erinäisiä legopalikoista kasattuja seikkailupelejä kohta jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Saaga kuitenkin alkoi Tähtien sodalla, joten juuri julkaistu kaikki numeroidut Star Warsit sisällään pitävä seikkailu on oivallinen tilinpäätöstapahtuma ennen uusia haasteita.

24.05.2022

Ensimmäinen Lego Star Wars -peli oli ilmestyessään melkoinen yllätyshitti. Sekä Lego että Tähtien sota olivat brändiarvoltaan pienessä laskusuhdanteessa, mutta molemminpuolinen yhteistyö onnistui nostamaan kummankin osakkeiden hintaa merkittävästi. Sittemmin Lego-seikkailuja on saatu nähdä lähes kaikilla mahdollisilla populaarikulttuurin lisensseillä varustettuina. Jossain vaiheessa teokset alkoivat kuitenkin pahasti toistamaan itseään ja kaava alkoi tuntumaan loppuun kalutulta. Viimeisimmän oikeasti erinomaisen Lego-pelin, Lego City Undercoverin, julkaisustakin on kulunut jo vuosia, joten koko linjaston huippuvuodet tuntuivat hiljalleen menneeltä.

Alun perin jo vuonna 2019 julkistettu ja kaikki numeroidut Tähtien sota -elokuvat sisällään pitävä The Skywalker Saga näytti jo ensimmäisten trailereiden perusteella todella lupaavalta. Kokonaan uudistettu pelimoottori, uusi kuvakulma, alusta saakka uusiksi rakennetut pelijärjestelmät ja aiempaa huomattavasti isompi skaala valoivat uskoa jo toivonsa Lego-pelien suhteen menettäneiden mieliin. Paketin julkaisua kuitenkin lykättiin kerta toisensa jälkeen, mikä herätti varovaisimmillakin hypejunan matkustajilla huolen. Nyt kun koko komeus on vihdoin kauppojen hyllyillä, voin ilokseni luvata, että se on kaikkien odotusten arvoinen.

Massiivinen, yhdeksän elokuvaa palikkamudossa tulkitseva paketti on todennäköisesti yksi sisältörikkaimmista koskaan julkaistuista koko perheen peleistä. Teos on karkeasti jaettu kolmeen trilogiaan, joista jokaisen ensimmäinen osa on auki heti kättelyssä. Seuraava elokuva aukeaa aina edellisen läpäisemällä. Episodeilla itsessään on pituutta tunnista pariin, mutta iso osa lisätehtävistä ja bonustavoitteista on avattavissa vasta ensiläpäisyn jälkeen avautuvan vapaamman pelimuodon kautta. Tehtävärakenne on ajoittain hieman hämmentävä, sillä suoraviivaisten tehtävien sijaan joutuukin tarpomaan erilaisten keskusalueiden välillä kilometritolkulla. Eksymään ei sentään pääse, mutta lähinnä turhasta tarpomisesta koostuvat välivaiheet tuntuvat lähinnä täytemateriaalilta. Varsinaisesti mitään tarvetta paisuttelulle ei saagan massiivisen koon huomioiden ole, joten ratkaisu tuntuu kaikin puolin erikoiselta. Varsinaisten episodien lisäksi pelaamaan pääsee myös vapaasti koko elokuvauniversumin sisällä. Tarjolla on lukuisia elokuvista tuttuja planeettoja ja biomeja todella tarkkaan mallinnettuna.

Varsinaiset tehtävät itsessään loistavat monipuolisuudellaan. Ajoittain ollaan alusten puikoissa ja toisinaan seikkaillaan jalan. Hahmoja on satoja ja erilaisia kykyjä omaavia arkkityyppejä on niin paljon, että tuoretta tekemistä on tarjolla käytännössä kokoajan. Aluksilla suoritettavat tehtävät tuntuivat ensimmäistä kertaa koko sarjan historiassa nautinnollisilta ja erityisesti avaruustaistelut ovat aivan omaa luokkaansa. Ajoittain X-wingillä lennellessä huomasinkin saavani akuutteja fläsäreitä muinaisista Rogue Squadron -sarjan peleistä.

Pääpiirteittäin paketin episodit noudattelevat alkuperäisteosten juonikuvioita, mutta ajoittain otetaan melkoisia irtiottoja. Visuaalisesti kekseliäät muunnelmat tutuista tapahtumista takaavat sen, että kyynisemmänkin pelurin suupielet kääntyvät vaivihkaa ylöspäin. Saagan synkimpiä ja väkivaltaisimpia kohtauksia on myös muunneltu ja naamioitu kainalopieruhuumoriksi ja muilla tavoin nuoria vähemmän traumatisoiviksi vitseiksi. Vitsit ovat usein oivaltavia ja esimerkiksi Mace Windu puhkomassa Boba Fettin ilmapalloja sai allekirjoittaneen hymähtämään ääneen. Skywalker Saga sopii muutosten ansiosta nimenomaisesti juuri myös niille perheen ihan pienimmille padawaneille. Mainiot läpät ja visuaaliset vitsit tuovat myös kaukaisen galaksin omia taskujaan paremmin tunteville hienoa lisäarvoa.

Hahmoilla pelattavissa osioissa on myös tavoitteiden suhteen melkoista vaihtelua. Keräiltäviä ukkeleita on satoja ja hahmoluokkia on yhteensä kymmenen erilaista. Eri luokkien kyvyt eroavat sen verran, että esimerkiksi rakentelijalla seikkaileminen eroaa jedillä pomppimisesta sopivasti. Kaikkien hahmoluokkien kykyjä voi myös tehostaa ansaitsemalla tehtävistä erikoispalikoita. Pelisarjalle tuttuun tapaan useat pulmista liittyvät nimenomaan eri hahmojen kykyjen yhteiskäyttöön. Ilokseni huomasin myös, että pulmat ovat aiempaa loogisempia ja suoraviivaisempia. Esimerkiksi alkupään Lego Batman -pelejä vaivanneet vaikeatajuiset aivopähkinät loistavat poissaolollaan.

Audiovisuaaliselta anniltaan Lego Star Wars: The Skywalker Sagan midikloriaaniarvot ovat enemmän kuin kohdillaan. Graafisesti teos on ajoittain aivan uskomattoman kaunista katseltavaa. Valaistusefektit, animaatiot ja maisemat ovat pääosan ajasta kertakaikkisen mykistävää katseltavaa erityisesti uudemman sukupolven konsolilla. Joukkoon on eksynyt muutamia hieman heikomman näköisiä alueita ja notkahteleepa ruudunpäivitystahtikin silloin tällöin. Kevyet laatuerot kertonevat omaa tarinaa pitkittyneestä kehitystyöstä ja paketin massiivisesta skaalasta. Varsinaisesti kokonaisuuteen laatuerot eivät varsinaisesti vaikuta isommin, eikä ruudunpäivitystahdin notkahtelu ole ikinä pelaamista haittaavalla tasolla.

Äänisuunnittelussakaan ei varsinaisesti mennä Endorin metsään. John Williamsin legendaariset sävellykset pauhaavat tasan toivotulla pieteetillä, valomiekat mouruavat juuri oikealla tavalla ja E-11 kiväärin sinkoamat lasersäteetkin surahtelevat millilleen oikeilla taajuuksilla. Ääninäyttelijöiksi on saatu muutamia alkuperäisnäyttelijöitä, mutta pääosan rooleista hoitaa imitaattorit ja tunnetut ääninäyttelijät. Ratkaisu toimii verrattain mainiosti ja ne muutamat alkuperäisnäyttelijät tuovat julkaisulle kivasti arvokkuuden toivoa. Mark Hamillin tosin olisi luullut hoitavan Luke Skywalkerin roolin itse, sillä miehen suurimmat meriitit Tähtien sodan ulkopuolella ovat nimenomaan ääninäyttelijänä. Hahmojen keskinäinen sanailu ja nokkela dialogi saa hyvin nopeasti unohtamaan sen seikan, että äänet eivät aivan elokuvallisia esikuviaan vastaa.

Kun paketti pysyy teknisiltä puitteiltaan pääosin kasassa erinomaisesti, ei kokonaisuutta oikeastaan voi olla suosittelematta. Lego Star Wars: The Skywalker Saga on suoranainen rakkauskirje Tähtien sota -elokuvien faneille. Samalla se on todiste siitä, että palikkamuotoisten uudelleentulkintojen aika ei vielä ole ohi. Kliseitä uhmaten toteankin siis: Voima todella on vahva tämän kanssa.

Saatavilla: pc, Nintendo Switch, Playstation 4, Playstation 4 Pro, Playstation 5, Xbox One, Xbox One X (testattu), Xbox Series X|S (testattu X)
Ikäraja: PEGI 7 (kauhu, väkivalta, verkko-ostot)

YHTEENVETO:
***** / *****
Traveller’s Tales todistaa vuosien tasonlaskun jälkeen vanhasta laatikosta löytyvän vielä uusia palikoita. Lego Star Wars: The Skywalker Saga on uskomattoman hyvä koko perheelle soveltuva seikkailu, joka ymmärtää kummankin brändin vahvuudet poikkeuksellisen hyvin.

Kypärän ansiosta kukaan ei nähnyt Boba Fettin poskilla valuvia kyyneleitä. Pelkkä valomiekan näkeminen aiheutti isänsä traagisesti menettäneelle pojalle valtavaa henkistä tuskaa.

Lisää luettavaa