Räiskintää taikojen maailmassa – ennakkotestissä Immortals of Aveum

Mitä onkaan luvassa kun aseet vaihdetaan loitsuihin?

31.05.2023

Pelialan veteraaneista koostuvan vuonna 2018 perustetun Ascendant Studion viiden vuoden ajan työstämä Immortals of Aveum on pian paketissa. Muun muassa Dead Space– ja Call of Duty -pelisarjojen parissa työskennelleen Bret Robbinsin osaavissa käsissä valmistunut sekä magiikalla höystetty FPS-tykitys haluaa tarjota pelaajalleen unohtumattoman, yksityiskohtaisen ja ennen kaikkea uudenlaisen toimintaseikkailun. Tilt kävi testaamassa, miltä peli tuntuu näin pari kuukautta ennen julkaisua.

Immortals of Aveum sijoittuu monipuoliseen fantasiauniversumiin. Tarina seuraa köyhänä kasvanutta Jakia, joka on niin sanottu Unforeseen. Tällä tarkoitetaan henkilöä, jolla ilmenee myöhäisemmässä vaiheessa elämää yllättäviä maagisia taitoja. Nämä kyvyt vievät vastentahtoisen Jakin keskelle suurta sotaa, Everwaria.

Call of Duty, mutta taioilla varustettuna”, kuvaili pelin ohjauksesta vastaava Bret Robbins. Testisession jälkeen pystyi allekirjoittamaan väitteen. Immortals of Aveum on taistelukohtauksissaan ehkä vähän liiankin vimmainen, mutta kokonaisuus on kuitenkin kaikkea muuta kuin pelkkää rymistelyä. Kauniisti avautuva fantasiamaailma tarjoaa nimittäin runsaasti ihmeteltävää ja tutkittavaa. Rauhallisuutta ylläpitävät puzzlet saavat aikaan pientä aivojumppaa, minkä lisäksi kaikki nurkat kannattaa nuuskia kullan ja muun roinan toivossa. Peliä voi ravata eteenpäin niin tahtoessaan, mutta moisessa putkijuoksussa häviää lopulta itse pelaaja.

Pelin aloittava opetustaso neuvoo taikojen ja suojien käytössä alkuun. Käsistä singahtelevia maagisia voimia kertyy käytettäväksi yksi kerrallaan, minkä lisäksi niitä voi seikkailun edetessä ehostaa kevyen roolipelimeiningin mukaisesti. Taisteluissa käytettävät ”aseet” ovat selkeästi fantasiamaailman vastineet kivääreille ja haulikoille, mikä tekee kokonaisuuden hahmottamisesta helppoa. Olo onkin runsaasti FPS-pelejä pelanneelle kotoisa jo vartin jälkeen.

Testisessiossa peliä pääsi tutkimaan kolmen eri tason verran. Maisemat olivat vaihtuvia ja graafisesti kohtuullisen komeita. Välivideoissa oli melko vanhanaikainen kuosi, joskin itse pelikin on vahvasti old school -henkinen – tässä tapauksessa tosin hyvässä mielessä. Immortals of Aveum on nimittäin rakennettu yksinpeliksi, sellaiseksi millaisia pelattiin runsaasti tuollaiset parisenkymmentä vuotta sitten. Tarinavetoinen juoni tuntuu yhdistyvän varsinaiseen pelailuun onnistuneen saumattomasti, joskin lopullinen totuus selviää sitten tietenkin vasta julkaisussa. Juonenkaari – josta ei saa tällä hetkellä vielä puhua – ei heitä kasvoille mitään suuria yllätyksiä, eivätkä hahmotkaan mitään kovinkaan karismaattisia ole. Robbins kuitenkin hihkaisee, että tarinaan on panostettu äärimmäisen vahvasti. Se jää nähtäväksi. On tosin mainittava, että ainakin ääninäyttelijät Darren Barnet (televisiosarjasta Never Have I Ever) ja etenkin Gina Torres (Firefly ja Suits) eläytyvät hyvin.

Varsinainen toiminta on todella vetävää. Vastaantulevat vihulaiset ovat ihan mainioita tapauksia ja niiden räiskimiseen voi lähestyä joko ramboillen tai suojissa viihtyen. Niin sanotut välipomot osoittautuivat huomattavasti normivihuja haasteellisemmiksi, ja niissä kuolo korjasikin pariin otteeseen oikeaa taktiikkaa etsiessä. Mitään mullistavaa ei tässä ole, mutta taikojen käyttäminen on yksinkertaisesti hauskaa. Kolme tuntia kestäneen pelisession voisikin tiivistää sanaan viihdyttävä.

Mutta riittävätkö rahkeet tekemään Immortals of Aveumista tutustumisen arvoisen? Testin perusteella ehdottomasti kyllä. Siinä missä peli ei graafisuudellaan varsinaisesti loista, otetaan tilanne haltuun erinomaisen pelattavuuden ja ennen kaikkea vanhempia yksinpelejä kunnioittavan hyvän fiiliksen rintaäänellä. Erilaiset loitsut luovat mukavan vaihtoehdon mustille luodinkylväjille ja vanhoja perinteitä kunnioittavat puzzlet ovat yksinkertaisuudessaan hauskoja. Pelattavaa pitäisi olla rauhalliselle seikkailijalle 40 tunniksi ja juoksusankarillekin yli kahdeksikymmeneksi.

Täysin yksin nautittavat FPS-toimintaseikkailut alkavat olemaan jo vähän katoavaa lajia; Immortals of Aveum tähtääkin tähän markkinarakoon tosissaan. Ja ainakin testin perusteella siinä onnistuen.

Peli julkaistaan heinäkuun 20. päivä pc:lle, PS5:lle ja Xbox Series X|S:lle.

Kompensoidaankohan tuolla massiivisella astalolla jotain?

Lisää luettavaa