Paremmin, kauniimmin, pidemmälle – arvostelussa Horizon Zero Dawn Remastered (PC)

Guerilla Gamesin peliklassikon uudelleenmasterointi nähdään myös PC:llä.

19.12.2024

Vuonna 2017 alunperin julkaistua Horizon Zero Dawnia voidaan helposti nimittää jo aidoksi peliklassikoksi. Kolme vuotta alkuperäisjulkaisunsa jälkeen teos nähtiin lopulta Windows-laitteillakin. Käännös oli todella onnistunut, ja sen siivittämänä Sony on julkaissut lukuisia muita alunperin konsolialustoille eksklusiivisia teoksiaan myös PC:lle. Nyt linjoille on puskettu paketin reippaasti mutta alkuperäisteokselle uskollisesti toteutettu uudelleenmasterointi. Konsolipuolella homma on varsin hyvällä mallilla, ja ilokseni voin todeta saman tietokonekäännöksestä. 

Aloyn matka oman tunkionsa kukoksi robottidinosauruksia ja muita cyborgipenteleitä paloiksi pätkien ei ole ikinä näyttänyt tai tuntunut näin hyvältä. Graafinen kasvojenkohotus ei erotu ruutukauppauksissa juurikaan aiemmasta julkaisusta, mutta liikkeessä muutos on massiivinen. Konepellin alla paketti on päivitetty käyttämään Decima-moottorin uusinta versiota, minkä myötä mukaan on pultattu niputtain moderneja graafisia ratkaisuja. Kasvojenkohotuksen ansiosta sarjan ensimmäinen osa seisoo visuaalisesti nyt jatko-osansa, Forbidden Westin, rinnalla häpeilemättä sen suuremmin.

Helpoimmin erot huomaa hahmomalleja katsellessa. Uusioversiossa vaikkapa Aloyn hiukset on mallinnettu huomattavasti uskottavammin ja ihon tekstuuri on realistisempaa aiemman pienoisen vahamaisuuden sijaan. Hahmomalleja on myös muokattu jonkin verran: esimerkiksi päähenkilön nuorempi versio on korvattu hieman vähemmän häiriintyneen näköisellä mallilla. Kasvatti-isä Rostin kasvot ovat aiempaa selvästi lempeämmän oloiset ja täsmäävät täten paremmin tämän luonteenpiirteisiin.

Piirtoetäisyyttä ja valaistusta on muokattu myös reippaasti mutta alkuperäisteoksen audiovisuaalista tyyliä kunnioittaen. Valaistus tuntuu realistisemmalta ja se tuo kauniisti esiin eri pintoihin lisätyt uudet yksityiskohdat. Minkäänlaisia moderneja säteenseurantaa hyödyntäviä ominaisuuksia ei valitettavasti ole ahdettu mukaan, tosin tästä johtuen laitteistovaatimukset on saatu edelleen pidettyä kohtalaisen maltillisina.

Rautaa kyykytetään alkuperäisjulkaisua hieman reippaammin. Tiltin pöytäkoneilla ei suuremmin ollut ongelmia pyörittää Horizonia korkeillakaan asetuksilla, mutta edelliseen versioon verrattuna ruudunpäivitys on keskimäärin alemmilla tasoilla. Steam Deckillä ja Rog Ally X:llä teoksen saa rullaamaan ihan sujuvasti jahka jaksaa ensin nähdä vaivaa asetusten kanssa painien. 

Lue myös: Salamannopeita muistikuvia – arvostelussa Kingston Fury Renegade DDR5 RGB

PC-käännökseen on lisätty mahdollisuus vapauttaa ruudunpäivitys kokonaan kahleista. Tehokkaalla koneella lukemat sijoittuvat 150 ruudun sekuntivauhtien tietämille korkeillakin resoluutioilla. Lisää vauhtia kaipaavien iloksi mukana on tuki XeSS-, FSR- ja DLSS-skaalaimille sekä näiden FG-ominaisuuksille. Sonyn julkaisuille tyypillisesti mukana on myös täysi tuki ultraleveille näyttöresoluutioille. Hienona yksityiskohtana jopa välivideot saa rullaamaan sururaidoista vapaana näin halutessaan, joskin mukaan on lisätty varoitus siitä, että ominaisuutta käyttäen kuvaan saattaa ilmestyä sinne kuulumattomia asioita. Kirsikkana kakun päällä mainittakoon, että Horizon Zero Dawn on PC:lläkin lokalisoitu täysin suomeksi valikkotekstien ja tekstityksen osalta.

Ilahduttavasti pelin molemmat versiot säilytettiin PC:n kauppapaikoilla. Alkuperäisversion voi siis edelleen ostaa myös ja sen tallennukset sekä saavutuslistaukset ovat uusiojulkaisusta erilliset. Halutessaan tallennuksen voi kuitenkin siirtää vanhemmasta versiosta uuteen. Aiemman julkaisun omistajat voivat hankkia remasteroinnin huomattavan huokeaan 10 euron hintaan. Täysin uutenakaan ostettuna koko paketti ei kustanna kuin 49 euroa. Koska mukana on myös erinomainen Frozen Wilds -laajennus, tarjoilee paketti varsin mittavan määrän pelattavaa kukkarolle suotuisalla hinnalla. Kun kyseessä on kertakaikkisen erinomainen remasterointi jo ennaltaan onnistuneesta käännöksestä, on julkaisua lähes mahdoton olla suosittelematta.

Saatavilla: PC (testattu), PS5, PS5 Pro
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta)

YHTEENVETO:
***** / *****
Erinomaisen avoimen maailman seikkailun onnistuneen käännöksen vieläkin mahtavampi uudelleenmasterointi. Poikkeuksellisen upea peli muuntuu uusioinnin myötä entistäkin sulavammaksi ja näyttävämmäksi.

Käytetyt arvostelukoneet:

Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7800X3D
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4090 24 Gt

Tehokone 2 “Valkoinen Valas”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7700X
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4070 Ti Super

Intel-kone “Temptress”
Prosessori: Intel Core i5-12600K
Keskusmuisti: 32 Gt 3 200 MHz DDR4
Näytönohjain: Intel Arc 770

Budjettikone “Little Princess”
Prosessori: AMD Ryzen 8700G
Keskusmuisti: 16 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: AMD Radeon 780M (integroitu)

Rog Ally X

Steam Deck

Lipeäkala kuuluu joulupöytään!

Lue myös: Matalalla profiililla – arvostelussa Logitech G915 X LIGHTSPEED

Lue myös: Hei me kasataan: LEGO The Legend of Zelda: Great Deku Tree 2-in-1 (77092)