Mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin aika tuntuu kuluvan. Vastahan PS5 ja Xbox Series X saapuivat markkinoille, mutta jollakin ilveellä almanakka on vaihtunut sittemmin kohta jo viidesti. Siinä missä edellisen konsolisukupolven kohdalla nähtiin hyvää kilpailua kahden valmistajan välillä, tällä kertaa Microsoft tuntuu heittäneen pyyhkeen kehään. Tätä tuskin katsotaan Sonyn leirissä pahalla, sillä suvereeni markkinadominanssi poikii mahdollisuuksia jos jonkinlaisiin viritelmiin. Virheaskeleita on kuitenkin otettu, sillä pelirintamalla Concordin epäonnistuminen hakee vertaistaan, eivätkä PSVR2-virtuaalilasitkaan ole ottaneet vielä tuulta alleen. Seuraava yritys on konsolin tehokkaampi versio PS5 Pro.
Konsolisukupolven välimallit nousivat esille edellisen kierroksen aikana, kun PS4 Pro ja Xbox One X toivat roiman lisäpotkullisen ekstrajytyä laitteiden suorituskykyyn. Vaikka laitteet kulkivat sujuvasti perusmallien rinnalla, tarjosivat ne pelaajille käyttömukavuutta. Samaa yrittää PS5 Pro – eikä suotta. Siinä missä valtaosa peleistä vaatii pelaajaa valitsemaan resoluution ja ruudunpäivityksen välillä, nyt molempien pitäisi olla saavutettavissa. Lisäksi konsolipainos esittelee muutamia lisäominaisuuksia, joiden avulla tulevien vuosien teknistä kehitystä ei tarvitse katsoa kauhistellen.
Käyttöönotto on tehty erittäin sujuvaksi. Mikäli kyseessä on vasta ensikosketus nykyiseen konsolisukupolveen, homma lähtee liikkeelle sutjakasti tunnusjumpalla ja asetusten räpläämisellä. Sen sijaan vanhan PS5-konsolin tiedot saa siirrettyä langattomasti uuteen vempaimeen. Tähän kannattaa kuitenkin varata aikaa, sillä tallennustietoja, pelejä sekä muuta materiaalia on herkästi kertynyt kovalevyn täytteeksi satojen gigojen edestä. Tämä ottaa oman aikansa.
PS5 Pro ei syrjäytä PS5-peruskonsolia. Kyseessä on periaatteessa sama laite, joskin suorituskykyyn on satsattu. Näytönohjaimen laskentatehon kerrotaan olevan 67 prosenttia parempi, minkä lisäksi PlayStation Spectral Super Resolution eli tuttavallisemmin PSSR parantaa tekoälypohjaisesti resoluutiota. Myös säteenseuranta lupaa upeampia heijastuksia, varjoja sekä ylipäätään valaistusta. Tästä huolimatta pelit pyörivät yhtä lailla PS5:llä sekä PS5 Prolla, joskin edistyneemmällä konsolilla on mahdollisuus ruuvata graafisia asetuksia muutaman naksun verran ylöspäin. Mainittakoon vielä, että nettiyhteyttä varten voi hyödyntää Wi-Fi 7 -teknologiaa (IEEE 802.11be). Tämä on harvassa taloudessa toistaiseksi ajankohtaista, mutta parin vuoden kuluttua tilanne voi olla jo toisin.
Käyttöliittymä sekä muut toiminnot ovat pääasiassa ennallaan. Kenties PS5 Pron suurin parannus näkyy kuitenkin pelejä asentaessa: aiempi vaatimaton SSD on kutakuinkin triplaantunut, sillä käytössä on lähes kahden teratavun verran tallennuskapasiteettia. Pelejä voi ladata valmiuteen huomisesta välittämättä.
Lue myös: Elämän ja kuoleman yö – arvostelussa Until Dawn (PS5)
Vaikka pelikirjastoissa ei ole eroavaisuutta, käytännössä PS5 Pro auttaa nappaamaan tuotoksista enemmän irti. Julkaisun kynnyksellä tuen piirissä oli yli 50 julkaisuja, joista erityisesti Gran Turismo 7, Alan Wake 2, Horizon Zero Dawn Remastered ja Hogwarts Legacy ovat haalineet huomiota. Erityisesti Horizon sekä Gran Turismo ottavat lisätehoista rutkasti iloa irti. Siinä missä Aloyn seikkailu vaatii peruskonsolilla resoluution maksimoimiseksi isoja kompromisseja ruudunpäivityksessä, nyt tätä vaihtokauppaa ei tarvitse tehdä. Pelin asetuksiin on ilmestynyt erilliset Pro-konsolin vaihtoehdot, jotka mahdollistavat molempien hilaamisen ylös. Valitettavasti silmäkarkin maksimointi ei edelleenkään mahdollista 60 kuvan sekuntivauhdilla rullaavaa ruudunpäivitystä, mutta noin 40 on jo kelpo lukema. Sen kanssa pelaaminen tuntuu sulavalta ja mielekkäältä. Silti on todettava, että Pro-konsolilta olisi toivonut yksinkertaista huippuasetusta. Nyt aiempi valinta resoluution ja sulavuuden välillä on vaihtunut päätökseen Pro-suorituskyvyn ja -ruudunpäivityksen välillä. Tulee mieleen sanonta ojasta sekä allikosta, vaikka jälkimmäinen on tällä kertaa sulavammin virtaava ja näyttävämpi.
Kuten otsikot ovat kertoneet, PS5 Pro -päivitykset eivät ole menneet kaikissa tapauksissa putkeen. Monet pelaajat ovat kertoneet esimerkiksi Star Wars Outlawsin pyörivän tehokonsolilla perusversiota heikommin. Tämä on samaan aikaan anteeksiantamatonta että jossain määrin odotettua. Uudistunut tekniikka tuottaa monesti alkuun ongelmia, jotka korjataan pikapuolin päivityksillä. Toki Ubisoftilta ja kumppaneilta olisi voinut odottaa parempaa valmistautumista, sillä tokkopa Sony julkaisi konsoliversiota täysin yllättäen.
Ulkoisesti PS5 Pro noudattaa Slim-peruskonsolin tyyliä. Sivuihin on ilmestynyt mustat raidat, jotka halkaisevat laitteen hiukan keskikohdan yläpuolelta. Vauhdikas ratkaisu on tyylikäs ja saa konsolin näyttämään aiempaa menevämmältä.
Koko (38,8 x 21,6 x 8,9 cm) on pudonnut vuosi sitten julkaistun PS5 Slimin lukemiin, joten laite on alkuperäistä konsolia ohkaisempi. Osin tämä on saavutettu erittäin kyseenalaisella päätöksellä: levyasemasta luopumisella. Vaikka kyseessä on konsolin “luksusversio”, fyysiset kiekot eivät siis sujahda sisään ilman erillisen levyaseman ostamista. Ratkaisu on vähintäänkin erikoinen.
Sony tuntuu muutoinkin nipistäneen euron sieltä, toisen täältä. Kuluttajat ovat nimittäin aiheesta nostaneet älämölöä pystyjalustan puuttumisesta. Tämä 30 euroa maksava pidike oli perusversiossa mukana, mutta nyt konsoli on ilmeisesti tarkoitettu pidettäväksi vaaka-asennossa. Muuten hyvä, mutta tätä varten paketista paljastuvat muoviset ja melkoisen halvat jalustat. Ne kaatuvat pienimmästäkin kolahduksesta tai tönäisystä. Jos kunnollinen pidike olisi nostanut hintaa kympin, ei ratkaisua olisi voinut liiaksi moittia.
Hintalappu on silti syytä nostaa esiin. PS5 Pro maksaa Suomessa 849 euroa, mikä on konsolista melkoisen paljon. Laite tuntuu tältä osin kärsivän varsin moderniin tyyliin identiteettikriisistä. En nimittäin rehellisesti osaa sanoa sitä, kenelle laite on ensisijaisesti suunniteltu. Jos kyseessä olisi tavallisia pulliaisia kosiskeleva laite, hintalappu on väistämättä kova. Mikäli tähtäimessä ovat vaativimmat pleikkarifanit, levyaseman sekä DualSense Edge -ohjaimen puuttuminen on jännittävää. Tokihan puuttuvat kilkkeet sekä Pro-ohjaimen lisääminen olisivat nostaneet hintalapun lyhyellä matematiikalla jonnekin 1 300 euron hujakoille, jonka päälle voisi vielä olla PSVR 2 muutaman satkun ekstrakönttänä. Tällöin kyseessä olisi todellinen “kaikki mitä PS5-konsolilla on tarjota” -luksuspaketti, joka erottelisi jyvät akanoista. Nykyisellään kaltaiseni aktiivipeluri jää fyysisen levyhyllyn kanssa ihmettelemään levyasemien mahdollista seuraavaa myyntierää.
Onkin sanottava, että Sony tuntuu hiukan kadottaneen otteensa. Katselin vastikään YouTuben syövereistä edellisen konsolisukupolven julkaisuun liittyviä videoita, joissa kerrottiin yhtiön suopeasta suhtautumisesta verkkoyhteyden puuttumiseen sekä pelien lainaamiseen. Nämä olivat pieniä asioita, jotka osoittivat japanilaisyhtiön olleen enemmän pelaajan puolella kuin kilpailen valmistajan. Nyt ylivertainen markkinadominanssi tuntuu hieman pöhötyttäneen suunnitteluosastoa. Ne pienet mutta mielikuvien kannalta kullankalliit yksityiskohdat, jotka tulivat viimeksi hoidettua vimpan päälle, ovat nyt aavistuksen puolivillaisia.
PS5 Pro on mielenkiintoinen konsoli. Sitä ei käy kiistäminen, etteikö kyseessä olisi tämän hetken paras konsoli. Tämän takaavat pelikirjasto, suorituskyky, tallennustila, muotoilu sekä ylipäätään käytettävyys. Valitettavasti tästä joutuu maksamaan pitkän pennin. Mikäli PS5-konsoli on jo hyllyssä, ei päivittäminen ole monelle tarpeen. Sen sijaan ensimmäistä PS5:tä ostavan kannattaa suosiolla venyttää kukkaronnyörejä ekstrasatasten verran. Kun pelikokemuksiin saa tuleviksi vuosiksi paremman resoluution, sulavamman ruudunpäivityksen, tilavamman SSD:n sekä kauttaaltaan edistyneemmät ominaisuudet, itseään kiittää myöhemmin.
YHTEENVETO:
**** / *****
PS5 Pro on kokonaisuutena tämän hetken paras pelikonsoli. Silti levyaseman ja jalustan puuttuminen yhdessä korkean hinnan kanssa saa miettimään sitä, onko päivittäminen miten houkuttelevaa.
Lue myös: Hei me kasataan: LEGO Fortnite: Battle Bus (77073)
Lue myös: Matalalla profiililla – arvostelussa Logitech G915 X LIGHTSPEED