PS5 on ottanut selvän niskalenkin kilpailijakonsolistaan tämän sukupolven aikana. Menestysreseptin taustalta voi nostaa monia selittäviä tekijöitä kattavammasta yksinoikeuspelien kirjastosta sekä luonnollisesta PS4-pelaajien siirtymästä lähtien, mutta ratkaisevien tekijöiden joukkoon on laskettava DualSense-ohjain. DualShock-ohjaimien vahvuuksilla jatkanut kapula esitteli mukaan entistä miellyttävämmän muotoilun, adaptiiviset liipaisimet sekä erityisesti haptisen palautteen, jotka ovat keränneet runsaasti kiitosta.
Sonyn etulyöntiasema sekä kilpaurheilun tarpeet ovat pakottaneet muut valmistajat panostamaan erityisiin Elite- ja Pro-ohjaimiin, jotka tarjoavat lisäominaisuuksia isommalla hintalapulla. Mitä muut edellä, sitä PlayStation-leiri tällä kertaa perässä. Alkuvuodesta 2023 ilmestynyt DualSense Edge on käytännössä suora haastaja Xbox Elite Controller 2:lle, mutta tällä kertaa kilpailu konsolileirien välillä on peruskapulaa tiukempi.
Toisin kuin suoraan käyttövalmis DualSense, Edgen myyntipaketti sisältää erillisen suojakotelon. Sen kruununjalokivenä on luonnollisesti ohjain, mutta sisuksiin on sijoitettu vaihdettavat tatit, takasiivekkeet, USB-C-latauskaapeli sekä viimeksi mainitun lukitseva lukko.
DualSense Edge muistuttaa päällepäin perusohjainta. Tarkempi syynäys kuitenkin paljastaa erot, jotka koskevat mukana tulevia erillisiä takasiivekkeitä, vaihdettavia tatteja, kustomoitavia painikkeita, liipaisinten jäykkyyssäädintä sekä muotoilun pieniä yksityiskohtia. Erityisesti uudistettu kosketuslevy tuntuu miellyttävältä. Tarkempi syynäys paljastaa pinnan ohjainsymboleilla koristellut detaljiit. Yleensä tällaiset lisähilppeet ovat RGB-valaistuksen kaltaista hölynpölyä, mutta todella pieni tekstuuri puoltaa tällä kertaa ratkaisua. Kauempaa katsottuna pinta näyttää vain murretulta, eli tekstuurien huomaaminen vaatii oikeasti läheltä katsomista.
Pintamuutoksia on nähtävissä myös painikkeissa. Kokonaisuutena musta-valkoinen Edge on olemukseltaan perusmallia hillitympi ja arvokkaampi. Tämä näkyy myös rakenteessa. Ohjaimella on painoa noin 40 grammaa enemmän kuin peruskapulalla, mikä ei jää ensihetkinä huomaamatta. Pidemmän päälle se tuo kaivattua jämäkkyyttä, joskin tavallisen DualSensen faneilla voi hyvin olla tästä eriävä näkemys.
Ohjaimen pidikkeiden väliin on sijoitettu kaksi Fn-funktiopainiketta, joiden pohjassa pitäminen avaa oikopolun erilaisille näppäinasetteluille. Muutokset voi tehdä lennosta kesken pelin, joten minkäänlaiseen valikkorumbaan ei tarvitse onneksi lähteä. Funktiopainikkeiden arvo jäi itselle kuitenkin hyvin pieneksi, sillä etenkin yksinpeleihin keskittyvä huomaa niiden olevan lähinnä ylimääräisinä. Onneksi ne eivät ole tiellä tai häiriöksi, joten niiden räplääminen on joko tarkoituksellista tai lataustauon päättymistä malttamattomasti odottavan stressinpurkua.
Magneettisesti kiinnittyvä takasiivekkeet ovat selvästi käsinkosketeltavampi lisäys. Ne pysyvät lujasti paikallaan, ja vaikka ne ovat oletusotteessa aina sormien alla, ei niitä tule painettua vahingossa. Pienenä ihmetyksenä on silti sanottava, että siivekkeillä olisi voinut olla paikkoja enemmänkin. Nyt käytössä on vain kaksi aukkoa, eli yksi molemmin puolin. Näiden sijoittelu esimerkiksi päällekkäin olisi ollut miellyttävä vaihtoehto. Jos siivekkeiden kohdalla enemmän on enemmän, vetää Xboxin Elite-ohjain pidemmän korren neljällä siivellään. Mainittakoon vielä, että siivekkeiden irroitusmekanismi vaatii joko työkalua tai pitkää kynttä. Release-kytkin voisi olla hieman helpomminkin käytettävissä.
Kunhan painikkeet on aseteltu kohdilleen, on aika hypätä pelien pariin. Tällä saralla Edge-erikoisohjain jatkaa tavallisen DualSensen voittokulkua. Käyttökokemus tuntuu markkinoiden parhaalta ohjaimelta, jossa padi on pelaajan jatke. Liipaisimien liikkuvuutta voi säätää molemmin puolin kolmivaiheisella asteikoilla, mutta rehellisyyden nimissä rajatummat portaat tuntuivat lähinnä turhilta vaihtoehdoilta. Adaptiiviset liipaisimet, hyvältä tuntuva rakenne, laadukkaat tatit ja painikkeet sekä uudistettu kosketuslevy ovat just eikä melkein.
Vaikka pelikokemuksessa ei ole moitteen sijaa, kokonaisuudessa on kaksi isoa murhetta. Ensinnäkin akkukesto on heikentynyt tavalliseen DualSenseen verrattuna. Sinänsä noin seitsemän tunnin puhti riittää helposti pitkiinkin sessioihin, mutta Pro-mallille se on silti toivottua vähemmän. Jaksamisen kohentaminen olisi todennäköisesti vaatinut isomman akun, joka taasen näkyisi painavampana ohjaimena, joten sikäli ratkaisu on perusteltu. Mikäli lataaminen tuntuu kauhistukselta tai pelisessiosi kestävät järjestään täyden työpäivän verran, on kyseessä silti eittämättä ongelma.
Isoin ongelma on silti varsinainen DualSense. Kun perusohjain on itsessään täydellisyyttä hipova peliohjain, eivät Edgen parannukset tunnu lainkaan tarpeellisilta. Sinänsä lisäominaisuudet ovat tietysti aina plusmerkkinen asia, mutta 249 euron hintalappu tekee tilanteesta mutkikkaamman. Samalla rahalla saa lähes neljä tavallista ohjainta, joten ero DualSensen ja DualSense Edgen välillä on todella suuri.
Hinnan takia DualSense Edgen suosittelu on hiukan hankalaa. Jos ei tarvitse funktiopainikkeita ja lisäsiipiä, saa perusohjaimesta selvästi paremman vastineen rahalle. Toisaalta arvostelujakson aikana ei tullut mieleenkään palata tavallisen DualSensen äärelle, joten Edge on myös kehunsa ansainnut. Hankintapäätöstä tehdessä kannattaakin miettiä sitä, onko valmis pulittamaan lähes 200 euroa enemmän muutamasta lisäominaisuudesta.
Jos hinnan unohtaa, tuntuu DualSense Edge oivalliselta ohjaimelta PS5:n kyytipojaksi. Akkukeston rajallisuus on selkeä kompromissi uutuusominaisuuksista, mutta kohtuuttomuudesta ei onneksi puhuta. Parantunut muotoilu sekä kattavat säätömahdollisuudet tekivät ainakin itseeni niin ison vaikutuksen, että Edge pysyy vastaisuudessakin pelipisteen ykköskapulana.
YHTEENVETO:
*** / *****
Kohtuuttoman kallis DualSense Edge tekee markkinoiden parhaasta peliohjaimesta vieläkin etevämmän. Akkukeston rajallisuus voi olla kynnyskysymys, mutta Pro-ohjainta etsivälle valinta on helppo.