Hei me rakennetaan: rasvataan näppäinkytkimet

Aiemmin kasasimme näppäimistön itse. Nyt sukelletaan syvemmälle perehtymällä näppäinkytkimien rasvaamisen ihmemaailmaan.

Yhteistyössä Jimm’sin kanssa.

Oman näppäimistön kasaaminen valmispaloista paljastui kertakaikkisen hauskaksi ja mielenkiintoiseksi projektiksi. Gloriousin GMMK-näppäinkehikosta, lineaarisista Lynx-kytkimistä ja PBT-muovisista näppäinhatuista syntyi yhdistelmä, jota on ollut ilo käyttää sittemmin tekstien nakutteluun. Tämän harrastuksensa syvään päätyyn sukeltavalle on tarjolla kuitenkin vielä lisäsäätämistä itse rasvattavien kytkimien muodossa.

Saimme käyttöömme projektia varten Glorious Panda -kytkinsetin, G-lube-rasvapurnukan sekä Gloriousin oman kytkinten avaamiseen tarkoitetun työkalun.

Kytkinavaaja

Näiden lisäksi tarvitaan vielä näppäinhattujen irrottamiseen tarkoitettu työkalu, itse kytkimien irrottamiseen tarkoitetut pihdit ja pienikokoinen sivellin rasvan levittämiseen.

Näppäinhattujen irroitustyökaluja ja kytkin.

Yksittäisen kytkimen rasvaaminen aloitetaan purkamalla se itse osiin. Palikka pujotetaan avaustyökalun oikeaan koloon, minkä jälkeen osaa painetaan niin, että työkalun väkäset avaavat kotelon hakaset. Klipsien auettua kytkimen voi purkaa pienempiin osiin. Avaaminen on mahdollista suorittaa myös vaikkapa pienellä talttapäisellä ruuvimeisselillä, mutta oikeanlainen työkalu helpottaa sekä ennen kaikkea nopeuttaa hommaa huomattavasti.

Kytkin asetettuna avaustyökaluun.

Kun palikka vihdoin aukeaa, kannattaa koteloa raottaa ensin varovasti. Sisällä oleva jousi kun pongahtaa helposti karkuun varomattomalta askartelijalta. Kytkimen sisältä paljastuu näppäinvarsi, jousi ja metallinen lehdykkä. Kaikki osat ovat verrattain pieniä, joten isommilla sormilla varustettujen puuhastelijoiden on hyvä napata projektiin myös pinsetit tai pienet pihdit työtä helpottamaan.

Kytkimen osat purettuna.

Kytkinöljyjä ja rasvoja on monenlaisia. Esimerkiksi käytetyn rasvan viskositeetti määrittää sen soveltuvuuden eri kytkintyypeille. Käytössämme ollut G-lube sopii erityisesti lineaarisille ja tactile-kytkimille. Clicky-tyypin kytkimiä tosin ei yleensäkään varsinkaan aloittelijan kannata lähteä rasvailemaan.

Purettu kytkin ja työkalut.

Rasvaa on tarkoitus sivellä kaikille toisiinsa osuville pinnoille. Yleisimmin näppäinvarren lovet, kotelon sisäpuolet sekä itse varsi on hyvä sivellä kiiltäviksi. Jousen voi halutessaan rasvata kokonaan tai vain päistä. Kotelon sisällä majaileva metallilehdykkä voidaan niin ikään rasvata, mutta esimerkiksi tactile-kytkintyypin palautinvastus saattaa muuttua jonkin verran liukasteen myötä.

Kytkimen sisäosien rasvaamista.

Rasvaa ei tarvitse käyttää mihinkään kohtaan erityisen paljon. Pintojen on hyvä jäädä silmäännähden kiiltäviksi, mutta missään tapauksessa osien ei tulisi uida liukasteessa. Liiallinen rasva voi vaikuttaa negatiivisesti osan toimintaan ja jopa vaikuttaa käyttötuntumaan.

Näppäinvarren rasvaamista.

Kun osat on sivelty tarvittavalla määrällä rasvaa, voidaan kytkin kasata uudelleen. Yleensä osia ei voi pujottaa sisäkkäin kuin yhdellä tavalla, mutta onnistuimme pariin otteeseen huolimattomuuttamme kokoamaan muutaman palikan myös täysin toimimattomalla tavalla. Gloriousin kytkinten kotelon yläosa on tarkoitus asentaa siten, että muoviin painettu nimi sijoittuu samalle puolelle kuin pohjassa oleva metallilehdykkä.

Kun kaikki halutut palikat on koottu takaisin kasaan, on aika asentaa ne itse näppäinalustaan. Ennen paikoilleen asettamista on vielä hyvä tarkistaa, etteivät pohjassa olevat metallipinnit ole päässeet taipumaan rasvausta suorittaessa.

Kytkimen pinnit.

Kytkimet painetaan lopulta paikalleen ja näiden päälle sujautetaan näppäinhatut. Testimielessä asensimme samaan näppäimistöön rasvattujen ja rasvaamattomien Panda-kytkimien lisäksi lineaarisia tehdasrasvattuja Lynx-kytkimiä.

Erilaisia kytkimiä asennettuna.

Kummatkin projektiryhmän jäsenistä tunnistivat rasvaamattomien ja rasvattujen näppäinten erot välittömästi. Ilman liukastetta Panda-kytkin tuntuu selkeästi liikkeeltään karheammalta ja osien keskenäisen hankauksen myös kuulee selkeästi näppäimiä nakutellessa. 67 grammaa aktivointivoimaa vaativat Pandat ovat hieman esimerkiksi Cherryn vastaavia tymäkämmän tuntuiset, mutta esimerkiksi 60-grammaisiin Lynxeihin verrattuna eroa ei juuri huomaa. Tactile-tuntuma heikkenee hieman rasvauksen johdosta, tosin lineaarisiin kytkimiin verrattuna painallus on silti huomattavan napakka.

Itse rasvausprosessi on huomattavan aikaa vievää hommaa. Keskimäärin yhden kytkimen hoitamiseen kului kellottaessa noin kaksi minuuttia. Näppäimistön koosta riippuen on hyvä varautua käyttämään projektiin ainakin pari tuntia. Saavutettavat edut ovat kuitenkin sen arvoisia, sillä oma käden jälki tuntuu käytössä selvästi tehdasrasvattuja vastineita paremmalta. Tehdasrasvatut kytkimet ovat myös piirun verran kalliimpia, joten itse liukastamalla voi myös säästää jonkin verran. Säästämisestä puhuminen on kuitenkin näin kalliin harrastuksen parissa jossain määrin harhaanjohtavaa. Rasvaa itsessään ei tuntunut kuluvan 36 kytkimen voiteluun juuri ollenkaan, joten yhdellä purnukalla liukastaa useammankin näppäimistön tarpeet.

Kuten itse näppäimistön kasaaminenkin, oli rasvailu mielenkiintoinen ja koukuttava prosessi. Näppärillä sormilla ja hyvillä hermoilla varustettu harrastaja pääseekin tällaisen puuhastelun parissa ihan omille zen-sfääreilleen. Yhden kokonaisuuden maaliin saattaminen sai myös allekirjoittaneet harkitsemaan välittömästi uuden näppisprojektin aloittamista. Kaiken kaikkiaan suosittelemme!

Katso myös:
Hei me rakennetaan: budjettihintainen pelikone
Hei me rakennetaan: pieni pelinäppäimistö

Lisää luettavaa