Hei me rakennetaan: pieni pelinäppäimistö

Jos on kasannut pelikoneensa itse, miksi pysähtyä siihen? Rakennetaanpa siis seuraavaksi oma pelinäppäimistö.

Yhteistyössä Jimm’sin kanssa.

Kun tietokonepelaaminen kehittyy kasuaaliharastuksesta astetta vakavammaksi puuhaksi, alkaa pelipöydälle kertymään hiljalleen aina vain järeämpää laitteistoa. Mekaaninen näppäimistö on jo käytännössä alan standardi, eikä itseään kunnioittava peluri edes sylje kalvokopukytkimellisten näppäimistöjen suuntaan. Jos haluaa sukeltaa altaan kaikkein syvimpään päähän, on syöttölaite mahdollista koota jopa itse. Tällöin työpöydälle saa parhaimmillaan täysin uniikin taisteluvälineen peliareenoille tai juuri tarpeiden mukaisen työvälineen vaikkapa kirjoitushommiin.

Päätimme lähteä kokeilemaan, millainen urakka custom-näppäimistön rakennus on. Täysinä ummikkoina tyydyimme kuitenkin valitsemaan osat siten, että osa vaiheista on jo etukäteen hoidettuja. Tästä johtuen ensiprojektiin valikoituivat kokeiltavaksi esivoidellut kytkimet ja valmiiksi ”fläshätty” (eli toiminnoiltaan esiasennettu) näppäimistöalusta. Hieman mutkia oikomalla saatiin projekti aloittelijaystävälliseksi, joskaan aivan ilman kommelluksia ei kuitenkaan selviydytty.

Suunnittelu aloitettiin Jimm’sin asiantuntevan tuotesuosittelun perusteella. Sen voimin lähdettiin rakentamaan tasokasta ja pelkästään pelaamiseen tarkoitettua näppäimistöä Gloriousin runsaasta valikoimasta. Kokoonpanoon valikoituivat seuraavat osat:

– runko: Glorious GMMK compact (ISO)
– kytkimet: 2 * tehdasrasvattu Glorious Lynx -setti
– näppäimistöhatut: Glorious GPBT

Koska projektiin valittu näppäimistörunko on kooltaan 60 % täyskokoisesta (62 näppäintä), tarvittiin 36 kytkimen paketteja siis kaksi. Täten varalle jäi vielä 10 ylimääräistä kytkintä.

GMMK compact -runko itsessään painaa 630 grammaa ilman irroitettavaa 180-senttimetristä punottua liitäntäkaapeliä. Jos haluaa käyttää pidempää tai lyhyempää kaapelia, tulee näppikseen liitettävän pään olla mallia USB-C. Paketissa tulee mukana myös näppäinhattujen ja kytkinten irrottamiseen tarvittavat työkalut, varakumitassut sekä ABS-muoviset Glorious-brändätyt näppäinhatut Esc- ja Windows-näppäimille. Nämä mukana tulleet näppäimet ovat myös nyt asennettavan setin ainoat valoa läpi päästävät näppäinhatut.

Näppäimistön kasaaminen on hyvä aloittaa tarkistamalla itse näppäinlankun ja kytkinten kunto. Ei ole aivan tavatonta, että jopa laadukkaampien settien mukana on kytkimiä, joiden liittimet ovat vääntyneet tai katkenneet. Kahden avatun paketin mukana olikin yksi palikka, jonka pinnejä jouduttiin taivuttelemaan takaisin tarvittuun asentoon. Gloriousin Lynx kytkimissä on myös kaksi ylimääräistä muovinystyrää, jotka tulee poistaa ennen kuin ne soveltuvat valittuun alustaan. Toimenpiteeseen kelpaa hyvin pihtileikkurit tai vaikkapa kynsisakset. Kahdelta käsiparilta kului pieniä muovisia strösselipaloja irrotellessa reilu puolituntinen.

Seuraavaksi kytkimet pujotetaan kiinni itse näppäinpohjaan. Gloriousin mallissa myös kytkimeen liitettävä näppäin on merkattu itse piirisarjaan, joten itse näppäinhattujen asentaminen näiden päälle on helppoa. Vasta skandinäppäimistön omituisuuksiin mentäessä joutui ulkomuistin pettäessä hieman lunttaamaan hattujen oikeita sijainteja, sillä piirisarjan merkinnät ovat mallia USA. Muuten operaatio on itsessään melko nopea ja tyydyttävä. Kytkimiä ja näppäinhattuja asettelemalla näkee konkreettisesti työn jälkensä suoraan edessään. Alkuun omituinen kokoelma värikkäitä palikoita muotoutuu hiljalleen ihan aidoksi näppäimistöksi.

Näppäinhatuiksi valikoituneet Glorious GPBT -palikat ovat tuntumaltaan selvästi lankun mukana tulleita kahta ABS-muovista palasta laadukkaamman oloisia. Hillitty harmaa karhea pinta ja värisublimaatiolla pintaan painetut näppäinmerkit ovat taatusti käyttöä kestävä valinta. Valitettavasti mustan tuhkan väriset hatut eivät päästä läpi ollenkaan pohjaan asennettujen RGB-ledivalojen kajastusta. Täten näitä hattuja käyttämällä diskovaloja saa ihailla vain hillitysti näppäinrakojen väleistä. Isompaa valoshowta toivovan on siis syytä valita käyttöönsä erilainen hattusarja.

Kun näppäinsarja on normaalikokoiselle näppäimistölle tarkoitettu, ei hattuihin ole valitettavasti painettu Fn-napin avulla valittavia lisätoimintoja. Käyttäjän on siis itse opeteltava esimerkiksi nuolinäppäimet ja muuten lankulta pois jätettyjen näppäimien toiminnot.

Valmis näppäimistö Lynx-kytkimillä ja PBT-näppäinhatuilla painaa 821 grammaa. Vaikka painoa onkin verrattain melkoisesti, ei varsinainen koko ole itsessään kummoinen. Esimerkiksi Logitech G915 -näppäimistön rinnalla nyt koottu laite on suorastaan piskuruinen.

Logitech G915 vs omin käsin kasattu upeus.

Vaikka emme varsinaisesti standardikokoa pienempien näppäimistöjen suureksi faneiksi lukeudutakaan, on pakko mainita, että nyt kasattu kokonaisuus pieksee tuntumaltaan kutakuinkin kaikki tähän asti sormiemme alle osuneet vastineet. Yksittäin rasvattujen lineaaristen kytkimien ja jämäköiden PBT-näppäinhattujen tuntuma on täysin vertaansa vailla. Fiilistä voi kuvata ainoastaan sanalla taivaallinen. Koko tämän artikkelin juuri kasatulla laitteistolla on myönnettävä, että vanhempaan valmisnäppäimistöön siirtyminen tuntuu vahvasti askeleelta taaksepäin.

Glorious GMMK compact -runko maksaa 74,90 €. 36 kappaleen tehdasrasvatun Glorious Lynx -kytkimen sarja maksaa 34,90 €. Glorious GPBT -näppäinhattusarjalle puolestaan hintaa kertyy 59,90 €. Yhteenlaskettuna oman näppiksen hinnaksi tuli siis kokonaisuudessaan 204,60 euroa. Itsekasattavien näppäinsettien joukossa kyseessä ei varsinaisesti ole erityisen tyyris paketti. Kalliimmat osat valitsemalla kokonaisuuden hinta voidaan helposti kolminkertaistaa. Todella syvälle kustomointiin hyppäävä voikin upottaa oman laitteeseensa jopa tuhansia euroja.

Vaan mitäpä sitä ei omaan harrastukseensa panostava olisi valmis tekemään nautintonsa eteen?

Mutta minkälainen tuntuma erilaisissa kytkimissä on ja kuinka työlästä on kytkinten rasvaaminen omin kätösin? Lisää aiheesta lähitulevaisuudessa!

Katso myös:
Hei me rakennetaan: budjettihintainen pelikone

Lisäys 11.4.2023: Jimm’s antoi tämän artikkelin osat arvostelukäyttöön. Teksti kuitenkin muokkaantui lopulta Hei me rakennetaan -muotoon, joten muun muassa arvostelutähdet jätettiin artikkelista pois. Alkuun lisätty ”Yhteistyössä Jimm’sin kanssa”.

Lisää luettavaa