Puuttuva palanen – ennakossa Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4

Viiden vuoden takainen Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 -kokoelma menestyi lopulta niin hienosti, että Activisionilla päätettiin jatkaa numeroiden opettelua vielä pari naksua eteenpäin. Pääsimme kurkistamaan ”uuden” kokoelman perustuksia ennen heinäkuista lopullista julkaisua.

01.07.2025

Odotukseni Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4:n suhteen ovat olleet huomattavasti inhimillisemmät kuin edeltävän kokoelman kohdalla. Kaikki neljä alkuperäistä haukkailua ovat tärkeä osa pelaajaidentiteettiäni, mutta pari ensimmäistä rullailua olivat heittämällä kovemmassa kulutuksessa. THPS 3 + 4 on silti positiivinen lisä ja tekee kirjastosta kivasti kokonaisemman.

Ennakkoon saadussa Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4:n kokeiluversiossa ei valitettavasti ole paljoa sellaista kerrottavaa, mitä ei jo etukäteen arvaisi. Demo on pelattavuudeltaan täysin identtistä rullailua kuin viisi vuotta sitten nähdyssä 1 + 2 -kokoelmassa. Poikkeavana seikkana on kuitenkin se, että tällä kertaa kehitystyöstä vastaa Iron Galaxy eikä Vicarious Visions. Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä meininki todellakin on samanlaista kuin viisi vuotta sitten.

Vaikka kokeiluversio ei sisältömäärällisesti päätä huimaa, on kyseessä silti ehtaa Tony Hawk’s Pro Skater -menoa. Tämähän tarkoittaa koukuttavan huumaavaa kutittelua nostalgian perässä juokseville. Tuoreemmalle sukupolvelle on lähinnä tarjolla hieman erilainen rullalautailukokemus kuin mihin on totuttu muun muassa Skaten, Skater XL:n ja Sessionin kaltaisten tuotoksien kautta. Mahdollisesta vierastamisesta huolimatta suosittelen erityisesti skeittailusta kiinnostuneita kurkkaamaan mistä kaikki onkaan saanut alkunsa. Tämä voi tuntua hieman kliseiseltä, mutta videopelien historialliselta kulmalta katsottuna perehtyminen on jopa tärkeää.

Historian tunnin ja milleniaalin päiväkirjan jälkeen on hyvä käydä läpi, että mitä Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4:n demoversio oikeasti pitää sisällään. Sarjan ikonisia kahden minuutin rullailuhetkiä voi suorittaa Foundryssä ja Collegessa. Tehdasmiljöö on alun perin nähty Tony Hawk’s Pro Skater 3:ssa, kun taas hurjapäistä välituntia vietettiin Tony Hawk’s Pro Skater 4:ssa. Kokeiluversio ei kätke sisäänsä tehtävälistoja, pistehaasteita tai ylipäätänsä mitään merkittävää tavoitetta jahdattavaksi. Sinä, lauta ja kaksi minuuttia. Tyyli on vapaa.

Kahden kartan ohella laudan päälle voi astella joko ikonisena Tony Hawkina tai uuden sukupolven tähden Rayssa Lealin kengissä. Hahmoilla on kevyitä eroja statistiikassa vaikka pohjimmiltaan eroavaisuudet ovat kosmeettisia. Täytyy tietysti huomioida skeittaajakohtaiset erikoistemput, mutta muutoin meininki pysyy hyvin samana. Jos olet todella innokas haukkafani, pääpelin deluxe-version ennakkotilanneet pääsevät kokeilemaan demoa halutessaan myös Doomista tutulla Doom Slayerillä.

Audiovisuaalinen suoritus toteutetaan tälläkin kertaa Unreal Enginellä. Demoversiota ajettiin Xbox Series X:llä ja teoksen Fidelity-tilaa hyväksikäyttäen. Luvassa on siis pehmeääkin pehmeämpää 60 ruutukuvan sekuntitahtia 4K-resoluutiolla. Soundtrack on ehtaa kultaa: CKY:n 96 Quite Bitter Beingsin lähtiessä soimaan koen edelleen miltei vastustamatonta hinkua laskea ostoskärryillä mäkeä alas. Tämän lisäksi pienemmät yksityiskohdat renkaiden kopsahduksista putkien grindailuun ovat ensiluokkaisen hyviä.

Löyhästä ennakkotarjonnasta huolimatta päävalikon lukitut ikkunat tietävät kertoa, että heinäkuussa on luvassa hyvin identtinen kokemus Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2:een verrattuna. Odotettavissa on siis varmasti samanlainen hahmonluontipläjäys, taustamusiikkien tuunailu omaan makuun sopivaksi, verkkopelaamisen hurmosta ja mitä vielä. Demon kohdalla oikein uhkuu vanha perinteinen lausahdus siitä, että pyörää ei tosiaankaan tarvitse keksiä uudelleen. Jos jokin toimii, annetaan sen pyöriä omalla painollaan vastaisuudessakin.

Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4 julkaistaan heinäkuun 11. päivä 2025. Rullalautailun hurmokseen soveltuvat Nintendo Switch, Nintendo Switch 2, PlayStation 4, PS5, Xbox One sekä tietenkin Xbox Series X|S.

Sonja uskoi vahvasti, että Rio De Janeiron patsas näyttäisi siistiltä ylösalaisin katsottuna.

Lue myös: Maailmanloppu tuli sittenkin – arvostelussa Death Stranding 2: On The Beach

Lue myös: Natsien rökittäjän kunniakas paluu – arvostelussa Indiana Jones and the Great Circle (PS5)