Tehokkaasti hiottu mutta radikaalisti muutettu – Arvostelussa Dead Rising 4

03.01.2017

Vuonna 2006 valokuvajournalisti Frank West selvisi Willametten ostoskeskuksen zombie-epidemian kynsistä selvittämällä samalla koko kaaottisen tapahtumaketjun syyt ja aiheuttajat. West ansaitsi suurta kansansuosiota journalistityöstään ja paistatteli julkisuudessa ”alkuperäisenä” zombien metsästäjänä. Miehen suosio alkoi kuitenkin hiipua vuosien saatossa ja lopulta kansa unohti hänet. West katosi lopulta lyötyään vahingossa presidenttiä saadessaan mitalia urotöistään zombie-epidemian kukistamisessa.

Vuonna 2022 Frank elää hiljaista arkielämää opettaen yliopistossa nuorille tutkivaa journalismia. Westin sisäinen journalisti saa kuitenkin jälleen kerran liekkiä alleen, kun yksi hänen luokan opiskelijoistaan osoittautuu Frankin suureksi ihailijaksi ja kertoo hänelle mahdollisesti vuosisadan uutisesta. Willametten läheisyyteen on pystytetty epäilyttävän tuntuinen sotilasbunkkeri. Kaksikko päättääkin suunnata selvittämään asiaa, vaikka Frank ei olekaan järin innostunut ideasta.

Paikanpäällä käy ilmi, että kyseessä on hallituksen ylläpitämä koelaitos. Tovin tutkimus paljastaa valtaapitävien herättelevän uutta epidemiaa kloonaamalla alkuperäisen viruksen tartuttaneita zombeja. Uudet möröt ovat esikuviaan aggressiivisimpia ja nopeampia. Kaksikko jää lopulta laitoksen vartijoille kiinni, mutta onnistuvat pakenemaan paikalta.

Muutama kuukausi myöhemmin Dead Rising 3:sta tuttu ZDC-agentti Brad Park löytää Frankin ja kertoo Willameten uudelleen rakennetusta ostosparatiisista. Uusi zombieinvaasio saapui täyttäen koko kaupungin elävillä kuolleilla. Frank lähtee Bradin kanssa kohti Willamettea helikopterilla, mutta samaisen hallituksen koelaitoksen ilmatuki ampuu miesten koneen alas suoraan uuden ostoskeskuksen katosta sisään aloittaen Frankin uuden selviytymiskamppailun.

Dead Rising 4 jatkaa pelisarjalle uskollista kaavaa, mutta tällä kertaa sekaan on heitetty myös uusia kujeita. Zombien lahtaaminen, murskaaminen, silpominen ynnä muu vastaava tuntuu edelleen hyvin tyydyttävältä. Myös kaikkea pelialueen irtaimistoa voi käyttää aseena eläviä kuolleita vastaan. Comboaseet ovat jälleen läsnä entistäkin suuremmissa määrin ja mitä ylilyövimmin lopputuloksin. Suurimpana muutoksena sarjan neljännessä osassa on aikarajoituksen katoaminen. Tämä poistaa aikaisempien osien intensiivisen taistelun kelloa vastaan, mutta toisaalta tuo taas enemmän vapautta pelialueen tutkimiseen ja sivutehtävien suorittamiseen.

Comboaseiden ja -ajoneuvojen valmistus on säilytetty entisellään Dead Rising 3:sta. ”Rautalankaviritelmien” kasailu onnistuu helposti kädenkäänteessä, kunhan löytää ensin rakennusohjeet haluamaansa asetta tai ajoneuvoa varten.

Toisena mittavana uutuutena on eräänlainen mechamainen ”exo-puku”, jolla Frank muuttuu käytännössä supersankariksi. Puku antaa kantajalleen nopeutta, kestävyyttä ja fyysistä voimaa. Frank voi varuste päällään kantaa alueelta löytyviä massiivisia kirveitä ja tuliluikkuja helposti. Pukuun voi myös yhdistää elementtien tavoin esimerkiksi jääkaapin. Tällaisella viritelmällä ”Frankbot” kykenee jäädyttämään zombeja pelkästä kosketuksesta. Exo-asu tuo mukavaa piristystä ja sitä kuuluisaa ylilyöntiä taisteluun, mutta harmiksi vempaimen virta loppuu hyvin nopeasti käyttöönoton jälkeen. Todella tervetullut uudistus, mutta toteutus jää ontumaan juurikin tiukan aikarajan vuoksi.

Dead Rising on aina ollut tunnettu sarjassa esiintyneen huumorin, ylilyövän toiminnan ja psykopaateiksi kutsuttujen välipomojen persoonista. Sarjan tuorein osa on säilyttänyt mahtieeppisen taistelunsa, mutta räkänauruun räjäyttävä huumori ja psykopaatit ovat kadonneet. Päästä naksahtaneiden välipomojen paikan on vienyt Maniacs-vihollistyypit, joilta puuttuu kokonaan aikaisempien osien yksilölliset persoonat ja tarinat sekaisuuden taustalta. Maniacsit tuottavat suuren pettymyksen, sillä psykopaatit olivat aikaisemmissa osissa ehdottomasti pelaamisen kannalta hienoimpia vihollisia. Heidän mielen särkymiseen johtaneet käänteet olivat upeita. Maniacsit ovat usein vain hieman normaalia isokokoisempia henkilöitä erikoisilla vaatteilla ja comboaseilla varustettuna.

Huumoria esiintyy lähinnä päähahmo Frank Westin one-linereissä ja muussa dialogissa hahmojen kanssa, mutta sarja on selvästi ottanut suunnan kohti vakavampaa tarinankerrontaa. Kolmas osa sai jo lokaa niskaansa puuttuvasta huumorista, joten on valitettavaa nähdä, ettei neljäs teos korjaa ongelmaa pois. Westin persoona on alkuperäisestä Dead Risingistä muuttunut huomattavasti kyynisemmäksi ja suorasanaisemmaksi jääräpääksi. Aikaisemman epidemian jättämät ikuiset arvet purkautuvat selkeästi muihin ihmisiin välinpitämättömyyden ja pilkan muodossa.

Frank West on journalisti ja journalistin vakiovarustukseen kuuluu videokamera. Dead Rising 4:ssä videokamera pääsee useampaan työhön. Alkuperäisestä pelistä tuttu kokemuspisteiden keruu on tuotu takaisin kuvaamisen muodossa, mutta sekaan on heitetty myös pari uutta ominaisuutta. Kameralla voi nyt pisteiden hamstraamisen lisäksi suorittaa tutkijan kaltaista työtä UV-linssin avulla. Samaisen lisävehkeen avulla etsitään muun muassa piilotettuja johtolankoja epidemian selvittämiseen, salaisia paniikkihuoneiden ovia sekä salasanoja alueella oleviin tietokoneisiin. Kamerassa on myös pimeänäkötoiminto, jolla voi navigoida säkkipimeässä huomattavasti helpommin.

Varsinaista pelin ilmettä ja tuntua on uudistettu myös aikaisemmista osista. Tasokatto on nostettu viidestäkymmenestä sataan, joka tuo kokemuspisteiden keräämiseen täysin uutta puhtia uusien kykyjen availun toivossa. Ampuminen Dead Rising -sarjassa on ollut aina hieman kömpelöä, mutta tällä kertaa Capcom on onnistunut viilaamaan räiskyttelyn huomattavasti siedettävämmäksi paketiksi. Täten Dead Rising 4 onnistuu antamaan itsestään myös vallan mainion kolmannen persoonan räiskinnän.

Edellisestä osasta poiketen kampanjaa ei enää voi pelata kaverin kanssa. Sen sijaan Dead Rising 4 tarjoaa erillisen neljän pelaajan yhteistyötilan, jossa geneerinen joukko selviytyjiä heitetään pelialueelle satunnaiseen paikkaan tarkoituksenaan selviytyä ja suorittaa muuttuvia tehtäviä. Mekaniikka toimii käytännössä hyvin samalla tavalla kuin Valven zombieräiskyttely Left 4 Dead. Dead Rising 4:n moninpeli jättää kuitenkin aukon toimivalle yhteistyökampanjalle ja tuo kyyneleen niiden poskille, jotka odottivat railakasta lahtaamista sen tietyn taistelutoverin kanssa.

Dead Rising 4 on tehokkaasti hiottu paketti pelisarjan jatkoksi, mutta teoksen radikaalit muutokset edellisiin jättävät tosifanin huutamaan nälkäänsä. Psykopaattien poistaminen tuntuu raa’alta iskulta suoraan vyön alle, koska nämä kyseiset sekopäät ovat aina olleet se pelisarjan kovin tukipilari. Jos tämän vuoden zombiemittelöllä yritetään viedä sarjaa uuteen suuntaan, toivon vilpittömästi Capcomin heräämistä ja suunnan vaihtoa takaisinpäin. Uuden tien lopussa ei nimittäin odota mitään kaunista.

Saatavilla: Xbox One (testattu), PC
Ikäraja: 18

Lisää luettavaa