Pujottele sytytyslanka palamaan – arvostelussa Puyo Puyo Champions

Aasian minipelihitti Puyo Puyo valtaa lisää jalansijaa länsimarkkinoilta. Onko Segan uutuuspaketissa mestariainesta, vai romahtaako rakennelma tetriksen puutteessa?

Kun puhutaan kuluvan konsolisukupolvien eniten kuluttamistani peleistä, suuret AAA-tittelit loistavat listalla poissaolollaan. Kuka tarvitsee Grand Theft Autoa, Call of Dutya tai muita jättititteleitä, kun pikkurahaa vastaan saa käsittämättömän koukuttavia pelikokemuksia? Siinä missä PlayStation 4:llä Pure Pool on Snooker-lisärinsä kera pelituntilistan ylivertainen ykkönen, myös Switchillä Mariot ja Zeldat ovat jääneet ihmeissään telineisiin Puyo Puyo Tetriksen viedessä ykköshuomion. Koukuttava ja simppeli pulmapeliyhdistelmä jaksaa yhä viihdyttää illanistujaisesta toiseen, joten katse suuntaa väkisinkin tekijöiden uuteen Puyo Puyo Championsiin. Vaan kykeneekö tetriksetön pikkupeli koukuttamaan edeltäjänsä tavoin?

Kympillä irtoava Puyo Puyo Champions keskittyy nimensä mukaisesti Aasiassa suosittuun pikkupeliin. Puyon simppeli idea on asetella ylhäältä tipahtelevia palloja sellaiseen muodostelmaan, että värit muodostavat neljän tai useamman komboja. Toisiinsa koskettelevat pötköt katoavat alustalta luoden paitsi pisteitä ja tilaa mutta myös vaikeuksia vastustajalle. Vieressä oleva kilpakumppani pystyttää nimittäin ihan yhtä uhkaavaa rakennelmaansa. Puretut läjät tiputtavat vihollisen ruudulle tyhjiä häiriöpalasia, jotka parhaimmillaan blokkaavat kauniit suunnitelmat. Mitä isomman tönön saa posautettua, sitä äänekkäämmin kaveri vieressä vinkuu.

Kuka tahansa osaa laittaa neljä palloa nippuun, mutta Puyo Puyon todellinen taikuus on tarkkaan harkitun huojuvan tornin väsääminen – tosin sillä erotuksella, että kaato on hyvä asia. Kun alariville jätetyn ”sytytyslangan” saa palamaan viimeisellä pallukalla, mieli herkistyy ja onnellisuutta tihkuvat kyyneleet valahtavat poskia pitkin ydintuhoon vertautuvan jytkyn tapahtuessa. Parhaimmillaan ruudun saa vielä tyhjäksikin, jolloin vihulaisen haaveista jää jäljelle pelkät rauniot.

Puyo Puyo Championsin pahin riesa on sen saapuminen Puyo Puyo Tetriksen jälkeen. Siinä missä edeltäjä parhaimmillaan jopa vaihteli Swap-tilassa pelimuotoa, uutuusjulkaisu keskittää nappulansa vain toiseen puolikkaaseen. Tetriksen ohella poissa ovat tarinatila sekä liuta erilaisia haastevariaatioita. Eihän edeltäjän tarinasta ymmärtänyt yhtikäs mitään, mutta silti se tarjosi oivallisen verukkeen yksinpelaamiselle.

Vaikka tuoretta pakettia voi pelata tekoälyäkin vastaan, on koneen tarjoama haaste pelkkä välipala matkalla moninpelituokioihin. Se toki opettaa kombottamisen jalon taidon, sillä peli antaa todella kylmää kyytiä aina siihen saakka, että rakentamiseen muodostuu jonkinlainen tolkku. Silti painopiste on moninpelissä niin samalla sohvalla kuin verkossakin.

Vieruskaverin rökittäminen tarjoaa yhä edelleen hilpeää menoa, vaikka Puyo Puyo Tetriksen Swap-tilan kaltaiseen hulvattomuuteen ei ylletäkään. Yhteen peliin keskittyminen tarjoaa hallitumpaa ja täten seesteisempää menoa. Toimivaahan se on, mutta silti niin vajavaista. Sama koskee verkkopeliä, jossa meno on karua. Puyo Puyo Champions on saanut jalansijaa Aasian e-sports-markkinoilla, ja se näkyy melkoisena haastepiikkinä peliseuran hausta huolimatta. Seuraa onneksi piisaa varsin kiitettävästi.

Verkossa pääsee tahkoamaan matseja niin Ranked-tilassa kuin harrastusmielessäkin. Näistä etenkin jälkimmäinen on mukava lisä opetusmateriaalina, sillä Puyo Puyo Champions ei pitele pelaajaa kädestä. Tutoriaalin puuttuminen ei Tetris-konkaria vaivaa, mutta aloittelijat ovat ensi metreillä ihmeissään. Onneksi hilpeä ja värikäs ulkoasu laskee kynnystä.

Champions pohjautuu hyvin vahvasti Puyo Puyo Tetrikseen erityisesti audiovisuaalisesti. Peli näyttää samalta ulkoasua, valikoita ja hahmoja myöten. Animea tihkuva tyyli on sinänsä sujuvaa, mutta se korostaa entisestään puuttuvia tiloja. Toisaalta hihkunnat, kiekunat ja muut kiljahtelut toimivat edelleen mainiosti. Pakettia on lystikästä pelata.

Edellisosaa pelanneelle Puyo Puyo Champions tuntuu vajavaiselta kokonaisuudelta, joka on lähes muttei kuitenkaan ihan. Toisaalta Puyo Puyo on edelleen julmetun hauska peli, eikä kaverin kurittaminen sopivasti räjähtävillä hökkeleillä voisi olla hauskempaa. Silti on kuitenkin sanottava, että hankintapäätöstä tehdessä kannattaa suunnata katse ennemmin Puyo Puyo Tetriksen suuntaan. Tuplasti kalliimpi edeltäjä kun sisältää moninkertaisen määrän sisältöä niin yksin- kuin moninpelaajalle. Jos taasen yhdistelmäpeli ei houkuta, Champions tarjoaa kympillä mukavaa tekemistä porukan pelituokioihin.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: ei PEGI-tietoa