Pimeimmän kylän linnassa asuu ihka elävä sankaridemoni – arvostelussa Darkestville Castle

Nintendo Switchin voisi kuvitella olevan otollinen konsoli point & click -genrelle, koska sen kosketusnäyttö sopii kokonsa puolesta myös Tiimarin laseja käyttävälle ikäseniorille. Nyt tätä pääsee kokeilemaan, sillä muutama vuosi sitten monilla muilla alustoilla julkaistu Darkestville Castle on löytänyt lopulta tiensä Nintendo Switchille. Onko käännös ostamisen väärti?

20.08.2020

Darkestville Castle on humoristinen point & click -seikkailu, jonka päähenkilönä esiintyy alati virnistävä demoni nimeltään Cid. Hän asuu Darkestvillen linnassa ja aiheuttaa pahennusta ikävillä tempuillaan. Eräänä päivänä demoneita metsästävät Romeron veljekset saapuvat linnaan ja pyrkivät vangitsemaan luihun päähenkilömme. Veljekset eivät ole kuitenkaan sieltä terävimmästä päästä, koska nappaavat mukaansa Cidin sijaan tämän jättiläismäisen lemmikkikalan Domingon. Demonille ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin lähteä etsimään lemmikkinsä kotiin kylän raitilta.

Darkestville Castlen visuaalinen ilme muistuttaa jossain määrin Tim Burtonin elokuvia ja tarinoita, eikä Cidin yhtäläisyyttä esimerkiksi Nightmare Before Christmasin Jack Skellingtoniin tarvitse kaukaa hakea. Samaan aikaan se nappaa inspiraatiota saman peligenren nimikkeistä aina Curse of the Monkey Islandia myöten. Viimeksi mainittua pelin graafinen tyyli muistuttaakin aika tavalla, mutta kyseessä lieneekin Epic LLama -pelistudion hatunnosto 90-luvun LucasArtsille.

Hirtehinen huumori yhdistää sekä Tim Burtonin elokuvia että LucasArtsin pelejä, mutta valitettavasti Darkestville Castlen vitsit tuntuvat vanhoilta jo kolme vuotta ensijulkaisunsa jälkeen. Pelissä on paljon puhetta ja tekstiä, joissa ei juuri missään vaiheessa vakavoiduta. Dialogi ei myöskään ota itseään tosissaan missään vaiheessa, joten tämän voisi kuvitella olevan silkkaa plussaa. Darkestville Castlen huumori on kuitenkin varsin yllätyksetöntä ja parhaimmatkin repliikit aiheuttavat parhaimmillaan väkinäistä hymähtelyä.

On totta, että pelin huumori voi upota jollekin muulle huomattavasti paremmin kuin kyynistyneelle arvostelijalle, mutta kyllä vuonna 2020 pitäisi pystyä yllättämään pelaaja. Dialogia kuunnellessa voi kuvitella itsensä epäonnistuneen koomikon keikalle. Kun huumori ei toimi, ei pelin tarina muodostu missään vaiheessa kovin kiinnostavaksi. Sinällään erilaisten ruuduilta löydettyjen tavaroiden ja asioiden yhdisteleminen sekä niiden käyttäminen toisiin asioihin on mukavaa ajanvietettä sekä pientä aivopähkinää. Darkestville Castle sisältää muutamia oikeasti hauskoja oivalluksia, mutta toki monta turhauttavaakin puzzlea, joiden raivostuttavuudesta saa syyttää mielikuvituksetonta pelaajaa itseään.

Nintendo Switchilla pelatessa selviää, että selkeästi toteutettu grafiikka ja kosketa & klikkaa -pelimekaniikka on omiaan konsolin kosketusnäytölle. Kursorin ohjaaminen tatilla on tuskallisen hidasta, joten kosketusnäyttöä koskemalla meno sujuvoituu huomattavasti. Toki tällöin pelin visuaalisuus jää vähemmälle huomiolle, koska Switchin muutaman tuuman ruutu ei ole itsessään paras mahdollinen vaihtoehto yksityiskohtia vilisevälle Darkestville Castlelle. Eikä alussa mainitulle ikänäköä potevalle pelaajalle.

Darkestville Castle ja sen muutama kenttä on varmasti hauskaa ajanvietettä heille, joille argentiinalaisen Epic Llaman viljelemä huumori osuu nauruhermoon. Valitettavasti tälle pelaajalle eivät Cidin ja kumppaneiden vitsit ja nokkeluudet uponneet. Genren fanien ja Nintendo Switchin omistajien kannattaa kuitenkin tsekata Darkestville Castle, sillä point & click -nimikkeitä ei sentään ole markkinoilla ruuhkaksi asti.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 16 (päihteet)

”Kuinkahan monta ilmaista virusta saa kerroshampparin kanssa?”

Lisää luettavaa