Monen ensirakkauden lämmin jälleennäkeminen – arvostelussa Tony Hawk´s Pro Skater 1 + 2

On kulunut reippaat kaksikymmentä vuotta siitä, kun Tony Hawkin lisenssillä varustettu rullalautailu grindasi alkuperäisen PlayStationin voimalla kuluttajien olohuoneisiin. Vuotta myöhemmin ramppiin droppasi jatko-osa, jota pidetään tänäkin päivänä yhtenä parhaimmista videopeleistä, mitä koskaan on tehty. Miltä mahtaa maistua kahden ensimmäisen “Haukan” uudestisyntyminen nykypäivän ruokapöytään?

12.10.2020

Jännityksen helpottamiseksi todetaan heti grippiteipin laiton yhteydessä, että käsittämättömän hyvältähän tämä maistuu. Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2:sen takana häärää Vicarious Visions, joka on jo kertaalleen näyttänyt täydellistä osaamistaan muutaman vuoden takaisella Crash Bandicoot N. Sane Trilogylla. Nollat taulussa vailla pienintäkään ennakkoluuloa olin valmis kohtaamaan tulevat haasteeni ja selvittämään, että ovatko taitoni ruostuneet kuinka pahasti alkuperäisteoksen ajoilta.

Ensimmäisen vartin aikana olin päästänyt niin monta “Mitä?!”, “Miten??!”, “Kuinka vit*?!” sekä “NO TUOSTA!” -huudahdusta, että kuka tahansa huoneessa ollut olisi voinut väittää minua ensikertalaiseksi Pro Skaterin parissa. Karun ja rapistuneen alkuruosteen jälkeen hommasta alkoi pikkuhiljaa saamaan jälleen kiinni. Vuosien varrella erityisesti EA:n Skate-sarja ja hiljattain julkaistu Skater XL ovat muovanneet ainakin itsestäni hieman realistisempaan suuntaan kaartuvan trikkimestarin, joten Tony Hawk’s Pro Skaterille ominainen huomattavasti ylilyövämpi pelityyli ja tempputaktiikka pistää herkästi jauhot suuhun taipaleen alussa.

Kun lauta viimein pysyy tassujen alla luonnollisemmin, rullailu tuntuu täysin samalta kuin parikymmentä vuotta sitten. Audiovisuaalinen ulkokuori on toki rakennettu uusiksi, mutta kauniin pinnan alla sykkii nostalgian patinoima legendaarinen pelikokemus. Laudan kanssa temppuilu flippien, grabien, grindausten ja manuaalien parissa lähtee selkärangasta samoin kuin vaikkapa polkupyörällä ajaminen. Oletuksena painikkeetkin kutakin temppua kohtaan on samat kun alkuperäisteoksissa, joka on helpottamassa sammuneen “Haukka-fanin” sielun uudelleen syttymistä.

Syttymisen eteneminen varsinaiseen supernovaan tehostuu kuoren kautta. Xbox One X:llä koettu legendaarinen lautamestari pyörii 4K:ta hipoen 3 200 x 1 800 -resoluutiolla, eli tuttavallisemmin QHD+:lla. Ruudunpäivitys on yskimättä lukittu kuuteenkymmeneen ja kokonaisuutta on glaseerattu vieläpä raikkaalla HDR-tuella. Tämän lisäksi äänimaailma on hiottu lähemmäs nykypäivän realismia, mutta todellinen yllätys odottelee pelin musiikkipuolella. Muutamaa kappaletta lukuun ottamatta Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 sisältää kaikki alkuperäisteoksista tutut ääniraidat, jotka jo itsessään hiovat tuttua tunnelmaa vuosien takaa. Musiikilla on aina mielestäni ollut suuri merkitys videopelien tunnelman kohottamisesta. Tässä tapauksessa ratkaisu ei olisi voinut olla parempi.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 sisältää nimensä mukaisesti pelisarjan kaksi ensimmäistä osaa kokonaisena pakettina. Uramoodia ei ole lukittu kronologisesti, vaan pelaaja saa päättää kumman teoksen kimppuun rullailee ensimmäiseksi. Skeittailun hurmokseen voi liukua joko itse luodulla hahmolla tai valita legendaarisen rosterin seasta itseään eniten puhuttelevan lautailijan. Hahmonluonti ei varsinaisesti päätä huimaa vaihtoehdoillaan, mutta ominaisuus on mukava lisä itsensä toteuttamiseen. Uransa tähtihetkien tavoittelun lisäksi vaihtoehtoista pelaamista annetaan myös perinteisellä kahden minuutin pistehaasteilla ja vapaamuotoisen skeittaamisen johdolla. Perinteistä on pidetty hyvin kiinni, mikä tuo helposti hymyä monelle nostalgiaa kaipaavalle sekä uudelle tulokkaalle.

Myös moninpelin hurmiosta nauttiville on annettu osansa. Klassisen jaetun ruudun temppumayhemin rinnalle on rakennettu myös ihka oikea verkkomoninpeli. Verkkoskeittailua jaetaan kahden pelilistan verran, joista toinen on tarkoitettu kevyemmille harrastelijoille, kun taas toisessa saa laudalla kikkailla varsin vakavin ilmein. Pelityyleille erilaiset listaukset toimivat paperilla miellyttävästi, mutta toteutus valitettavasti ontuu. Verkkoyhteyksien ja -viiveen puolesta huolta ei ole, mutta verkkolautailuihin liittyminen ei ole lukittu esimerkiksi tason mukaan mitenkään. Helpommin sanottuna ei ole varmaa onko se naapuruston kovin kickflippaaja oikeasti siellä kilpailijoiden puolella hikoilemassa, vai onko hän valinnut rennomman listan lähestymistavakseen. Tähän toivoisin päivitystä esimerkiksi tasolukituksien toimesta, jotta harrastelijakin voisi kokea olevansa skeittijumala edes silloin tällöin.

Verkkopuolen kevyestä syysflunssasta huolimatta Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 on täydellinen esimerkki huolella hoidetusta remasteroinnista, jonka voi kuitenkin kategorisoida enemmänkin remaken puolelle. Hiotusta äänimaailmasta ja ensiluokkaisesta graafisesta ulosannista huolimatta teos on alkuperäiselle materiaalille uskollinen just eikä melkein. Activision ja Vicarious Visions ovat todella luoneet standardin sille, että kuinka nostalginen pelisarja todella tulee tuoda takaisin nykypäivään. Iso kiitos ja hattu päästä, jatketaan samaan malliin.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One, Xbox One X (testattu)
Ikäraja: PEGI 12 (kielenkäyttö)

Kimmon pitkä syysputki alkoi tehdä tasapainon ylläpitämisestä horjuvan huuruista.

Lisää luettavaa