Wii-klassikon hilpeä paluu – Kirby’s Return To Dream Land Deluxe

Wii-menestyskonsolille julkaistu Kirby on lämmitelty lisäsisältöjen kera Deluxe-kuoriin. Tarjolla on koko perheelle sopivaa tasoloikintaa, jonka parissa ei yksinkertaisesti voi ärmyillä.

27.03.2023

Kirbyn vaaleanpunainen pallero on pomppinut pelihistoriassa jo vuosikymmeniä, mutta länsimaiseksi suosiksi hahmo on noussut vasta 2000-luvun puolella. Harvassa olivat ne Super Smash Bros. Melee -karkelot, joissa ei ilmassa lentelevä hahmo ollut mukana. Sankarin omien seikkailujen kohdalla oli pitkään maltillisempaa, mutta Switchillä on loikittu nyt jo sitäkin useammin. Konsolin alkutaipaleen Kirby: Star Allies sai viime vuonna seuraa Kirby and the Forgotten Landsista. Nyt on aika katsoa hiukan menneisyyteen, sillä Wiille aikoinaan julkaistu Kirby’s Return to Dream Land on saanut uudet puitteet ympärilleen.

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe ei tarinalla mässäile. Sankarihahmon Planet Popstar -maailmaan haaksirikkoutunut Magolor on pulassa, sillä avaruusaluksen keskeiset osat ovat pitkin poikin maailmaa. Kirby ja kumppanit lähtevätkin metsästämään palasia kaksiulotteisesta maailmasta, jotta matkaaja pääsee takaisin tien päälle. Olisipa planeetan asukkaille kyytikin tarjolla.

Kuten leijuvan palleron kohdalla aina, mekaniikat itsessään ovat tuttuja. Kirby osaa nielaista vihollisensa, jolloin lounaaksi päätyneen taidot avautuvat sankarin käyttöön. Käytössä on niin elementteihin pohjautuvia kykyjä kuin muitakin erikoisuuksia. Sopivan säntillisesti vaihtuva olemus pitää kokemuksen sutjakkaana ja vaihtelevana koko vajaan kahdeksan tunnin keston ajan. Lisäksi osa kyvyistä on aikarajoitettuja, joten kenttiin kätkettyjen salaisuuksien poimiminen niiden avulla vaatii päämäärätietoista etenemistä.

Kenttiin on jemmattu salaisuus jos toinenkin. Pelikello tikittää näitä etsiessä haipakkaa, mutta nuohoamiselle ei ole suoranaista pakkoa. Toisinaan keräilytarvike on jopa ruudulla nähtävissä, mutta sen saaminen vaatii jonkin erityisen taidon. Jos jostain pitää väkisin hieman rutista, on se vihollisten jatkuva uudelleensyntyminen. Otukset palaavat takaisin ruudulle eteen- ja taaksepäin kahlatessa, joten sopivan työkalun noutaminen tarkoittaa saman rutjakerepertuaarin löylyttämistä.

12 vuotta sitten ilmestynyt alkuperäisversio viehätti hyväntuulisuudellaan jo aikalaisiaan. Vahvuudet eivät ole karisseet vuosien vieriessä, vaan Switchile julkaistu Deluxe-versio tarjoaa tuttua huttua muutamilla lisäkilkkeillä. Ensinnäkin jo entuudestaan varsin helppoa tarinaa saa tasoitettua entisestään uudella Magolor Helper -ominaisuudella. Jos kuolo meinaa korjata, avustaja tarjoaa lisäpuhtia tai nostaa ylös rotkosta. Tämä voi olla perheen pienimmille tai pelaamisen iloihin vasta perehtyville keskeistä, mutta kokeneemmat tasoloikkijat juoksevat teoksen läpi hetkessä ilmankin. Läpipeluun jälkeen aukeava Extra Mode onneksi kiristää ruuvia tiukemmalle.

Kuten jo emopelinkin kohdalla, myös Deluxea voi tahkota paikallisena moninpelinä enintään kolmen kaverin kanssa. Kirby on sankarikööristä eittämättä vahvin ja hauskin, sillä taitojen imukyky on tälläkin kertaa valttia. Matkalle heittäytyvät Meta Knight, King Dedede ja Bandana Waddle Dee tarjoavat omanlaisensa kokemuksen, mikä tuo mukavasti vaihtelua. Moninpeli itsessään on helposti aloitettavaa ja lopetettavaa. Mukaan voi loikata milloin vain, eikä poistumistakaan tarvitse sen enempää venyttää.

Teos on kuin luotu koko perheen yhteisiin pelihetkiin. Kun alkuperäisteoksen julkaisun jälkeen on viskottu tusinan verran kalentereita roskiin, olisi peliltä toivonut silti myös nettimahdollisuutta. Tämän puuttuminen vaikuttaa hieman menetetyltä mahdollisuudelta.

Pääjuonen kenttien ohella on tarjolla muutakin tekemistä. Kunhan pääseikkailu on taputeltu maaliin, avautuu kaluttavaksi täysin uusi Magolor Epilogue. Taitojen palautteluun keskittyvä lyhyenläntä seikkailu ottaa mukavasti pesäeroa Kirbyn osuuteen, sillä kykyjä kehitetään matkan varrella runsain mitoin. Yksinkertaisena alkava osio päättyy melkoiseen hullunmyllyyn, jossa vihulaisia kurmuutetaan olan takaa. Vaikeusaste tuntuisi olevan myös sen verran paljon korkeampi kuin emopelissä, että osuuden lukitseminen on kenties hyvä ratkaisu. Toki Wiin alkuperäisen seikkailun läpäisseet olisivat varmasti valmiita Magolor-jälkkäriin jo aiemminkin.

Oman viihdyttävän ja monille pelaajille pitkäkestoisimman sisällön tarjoaa Merry Magoland -huvipuistoalue. Erilaisia minipelejä ja pikkuhaasteita pursuava miljöö tarjoaa maukkaasti kerättävää sekä kilpailtavaa. Eri kykyjä nokkelasti hyödyntävät kilvoittelut on yksinpelaajalta nopeasti nähty, mutta kaverin kanssa meno muuttuu selvästi hektisemmäksi. Minipeleistä vain osa on tosin täysin uusia, sillä monet ovat nähty jo takavuosien aiemmissa Kirby-peleissä.

Audiovisuaalisesti uusioversio on kaunista ja hilpeää katseltavaa. Värikäs, sujuvasti rullaava ja temmoltaan rauhallinen paketti etenee Switch OLED -konsolin pikkunäytölläkin ilman pienintäkään murhetta.

Kirby’s Return To Dream Land Deluxe on hilpeä ja kepeä 2D-tasoloikinta, joka luottaa sankarihahmon vahvuuksiin. Värikkäät ympäristöt, laajentunut sisältö sekä jatkuvasti vaihtelevat taistelumekaniikat pitävät otteessaan koko taipaleen ajan. Kun Kirby voi Switchillä näin hyvin, voisi takavuosien seikkailuja uusia useamminkin.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (epärealistinen väkivalta)

YHTEENVETO:
**** / *****
Kirby´s Return To Dream Land Deluxe tarjoaa Wiin klassikkotasohyppelyn kauniimpana ja laajempana. Se ei puske pelisarjan rajoja samalla tavalla kuin viimevuotinen Kirby and the Forgotten Lands, mutta perinteisempää otetta arvostavat saavat kymppituntisesta paketista runsaasti iloa.

Köydenvedon kansainväliset säännöt eivät huomioi lyhytkasvuisuutta riittävällä pieteetillä.

Lisää luettavaa