Herkkiä hetkiä ja dramaattisia juonenkäänteitä – arvostelussa Life is Strange: Before the Storm episodi 3

Before the Storm päättyy siihen mistä huippusuosittu Life is Strange alkaa. Onko mukaansatempaavaa tarinaa mahdollista luoda, jos loppuratkaisu on jo tiedossa?

25.01.2018

Life is Strangen esiosan viimeisessä episodissa kiedotaan aiempien osien juonilangat sekä viimeistellään varsinaista peliä edeltävän taustatarinan kiemurat.

Tarinallisesti Hell is Empty tiivistää ja vie loppuun kaikki ne asiat, joista kaksi ensimmäistä episodia lähinnä vihjailivat. Chloen ja Rachelin suhde syvenee entisestään samalla kun heitä ympäröivä konflikti lähenee loppuhuipennustaan. Vaikka jännittäviä juonenkäänteitä oli jo ensimmäisissä jaksoissa, päätösepisodi ratkoo asioita rytinällä. Koska kyseessä on ennen Life is Strangen tarinaa edeltävät tapahtumat, loppuratkaisu on luonnollisestikin omalta osaltaan tuleviin tapahtumiin sidottu. Sarjan julkaisulle tyypilliseen tapaan pelaajalla on kuitenkin omilla valinnoillaan mahdollisuus vaikuttaa juonen kulkuun joillain tavoin, joten Before the Storm voi päättyä kahdella hieman poikkeavalla tavalla. Hell is Empty on kuitenkin tulevaisuutensa vanki, joten loppuratkaisut eivät eroa toisistaan kovinkaan paljoa.

Vaikka tarinan loppu ei sisällä suuria yllätyksiä ainakaan Life is Strangen pelanneille, dramaattisuutta siihen on saatu ängettyä enemmän kuin tarpeeksi. Pääasiallisesti hahmojen väliset konfliktit sekä muuten syventyvät tunteet pysyvät aidon tuntuisina ja koskettavina. Joidenkin osien suhteen kuitenkin tuntuu siltä, että kohahduttavuutta on haettu väen väkisin, ja asioiden vakavuuden suhteen mennään liiallisuuksiin. Toki kaikkien haasteiden kokeminen maailmaa mullistavina sopii hyvin päähenkilö Chloen persoonallisuuteen, joten täysin sitä ei voi tuomita. Silti joissain kohdissa tulee sellainen olo, että huomattavasti vähempikin mehustelu olisi varmasti riittänyt. Liikadramaattisuudesta huolimatta tarina on edelleen mukaansatempaava, ja suurin osa henkilöhahmoista helposti samaistuttavissa.

Ulkoasullisesti ja äänimaailmaltaan kolmas episodi ei paljoa poikkea kahdesta aiemmasta, vaan tarjolla on taattua laatua. Tapahtumapaikoista suuri osa on samoja kuin tarinan alkuvaiheilla. Tapahtumien edetessä tutuissa ympäristöissä tapahtuu niin pienempiä kuin suurempiakin muutoksia. Etenemisen vaikutus ympäristöön sekä erityisesti muuttuneiden yksityiskohtien bongailu ylläpitävät mielenkiintoa ja lisäävät pelaajan kontaktia tarinaan. Elokuvamainen tyyli sekä ympäristön yksityiskohtaisuus säilyvät kolmannessa episodissa, joten Hell is Empty hivelee esteettistä silmää vähintään yhtä paljon kuin edeltäjänsä.

Odotuksista huolimatta Before the Stormin yliluonnollinen aspekti jää kuin jääkin teinidraaman varjoihin myös kolmannessa episodissa. Chloen erityiskyky dialogihaasteineen on edelleen harmillisen pienessä roolissa, eikä sitä pääse hyödyntämään lähellekään niin paljon kuin haluaisi. Päähenkilön erityiskyvyillä oli todella olennainen osa alkuperäisen Life is Strangen toiminnallisuuden ja viehättävyyden kannalta. On sääli, että se jää esiosassa niin paljon vailla huomiota. Onneksi tarina on kuitenkin niin mielenkiintoinen, että pelimekaniikoiden yksinkertaisuuden saa helposti unohdettua.

Before the Storm – ja etenkin sen viimeinen episodi – paljastaa hyvin monipuolisesti tapahtumia ennen Life is Strangea. Erityisen viehättäväksi osoittautuvat samaistuttavat ja realistiset henkilöhahmot sekä näiden väliset suhteet. Tarina antaa aidolta tuntuvan silmäyksen niin asukkaiden historiaan kuin myös moniin muihin ensimmäisen pelin viittaamiin yksityiskohtiin. Kerronta on kevyestä ylidramaattisuudesta huolimatta todella koukuttavaa, minkä lisäksi visuaalisesti Before the Storm on todella miellyttävää ja kaunista katsottavaa.

Ainoa konkreettinen miinus on annettava Chloen erityistaidon – dialogitaistelun – laiminlyönnistä mekaniikkana. Erityisesti kun ottaa huomioon poikkeavien pelimekaniikoiden oleellisuuden alkuperäisen tuotoksen viehätyksestä. Vaikka kyseessä on eri kehittäjästudio kuin Life is Strangessa, tunnelma on tismalleen samaa. Kaiken kaikkeaan kyseessä on erittäin toimiva paketti, joka herättää intohimon niin alkuperäisen pelin uudelleen läpikahlaamiseen kuin nostaa haaveunet seuraavasta julkaisusta.

Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4, Xbox One
Ikäraja: 16 (PEGI)

Lisää luettavaa