Grindaten ja höyläten maailman ääriin – arvostelussa Trials Rising

Helsinkiläinen, sittemmin Ubisoftin huomaan päätynyt RedLynx on tehtaillut Trials-kaahailujaan rakkaudella jo kaukaa vuosituhannen alkuhämäristä saakka. Sarjan edellisestä täysiverisestä osasta on kuitenkin vierähtänyt jo viitisen vuotta, joten Rising-lisänimen saanut maailmankiertue tuntuu luonnolliselta jatkumolta kauttaaltaan pätevässä päristelysaagassa.

06.03.2019

Trials Rising heivaa heti kättelyssä romukoppaan semihauskan spinoffin virkaa toimittaneen Trials of the Blood Dragonin räiskintämekaniikat. Myös Fusionin futuristinen ja turhan kliininen miljöö on suosiolla unohdettu, sillä nyt palataan takaisin perusasioiden äärelle. Tarkoituksena on päristellä läpi toinen toistaan mielikuvituksellisempia ratoja, hassunhauskan maailmankiertueen toimiessa tekosyynä päättömälle sinkoilulle. Tämä on helpotus, sillä Trials on ollut aina parhaimmillaan silloin, kun kehittäjien kaikki huomio on saatu valjastettua niiden hyviksi todettujen perusasioiden taakse. Tällainen sarjan old-school-fanikin on mielissään Risingia käynnistellessä.

Tekijätiimi tuntuu osuneen uutukaisellaan napakymppiin oitis alkumetreiltä lähtien. Holtiton meininki on kautta linjan hauskaa tasaisesti jumputtavan kitararokin pauhatessa ja RedLynxille ominaisen huumorintajun kukkiessa kaikkialla pelin valikoissa. Aiempaa suurempi mittakaava taas paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun muutamat helpot peruskentät on kaahailtu läpi kaasu pohjassa ja maailmankartta on tupsahdellut täyteen erilaisia haasteita, sponsoriskaboja ja areenakisoja. Tekemistä todellakin riittää, ehkäpä jopa turhan paljon.

Perustason kisoista tipahtelee etenemiseen vaadittavien kokemuspisteiden ohella valuuttaa ja erilaista kosmeettista sälää. Sisältöähky alkaa puskea väkisin päälle, kun loottilaatikoita napsahtelee tilille aivan jatkuvalla syötöllä. Toki on hyvä, että pelaaja voi kustomoida kuskia ja menopelejään monipuolisesti, mutta Risingissa tämä lopulta aikalailla turhaksi jäävän tavaran määrä kääntyy hiljalleen perustarkoitustaan vastaan. Itse lakkasin välittämästä kaikesta epämääräisestä krääsästä viimeistään siinä vaiheessa, kun loottilaatikoista tuntui tienaavan vain täysin persoonattomia farkkutakkeja ja turhan työlästä kustomointia tarjoavia tarroja. No, eipä tee ainakaan mieli sijoittaa peliin oikeaa valuuttaa, mikä lienee positiivinen seikka pelaajan kannalta.

Vahvana käynnistynyt draivi töksähtää valitettavasti täysin yllättäen jokusen pelitunnin jälkeen. Uusia ratoja ei enää avaudu liukuhihnalta, minkä seurauksena pelaaja pakotetaan tahkoamaan kerta toisensa jälkeen tylsiä medium-tason kenttiä. Mielikuvituksettomien haastetehtävien suorittaminen jo aiemmin läpäistyillä radoilla puuduttaa nopeasti, sillä lisää haastetta kaipailisi kuvioihin muutoinkin kuin keinotekoisten tavoitteiden puitteissa. Rytmitys ei toimi lainkaan ainakaan keskitasoa kokeneemman Trials-veteraanin näkökulmasta, sillä lupaavasti käynnistynyt flow jää nopeasti täysin turhan grindaamisen jalkoihin. Samanmoista ärtymystä on kantautunut laajalti myös internetin ihmemaasta, joten jonkinmoinen päivitys voisi hyvinkin olla paikallaan.

Päristelysarjan uutukainen luottaa myös aiempaa laajemmin verkkoyhteisön voimaan. Jo edellisissä osissa uskomattomiin tuotoksiin taipunut rataeditori on edelleen mukana, eivätkä pelaajien kyhäämät teokset ole enää tätä nykyä lainkaan alustariippuvaisia. Kaikki kisat käydään lisäksi haamukuskeja vastaan, joten parempien aikojen viilaaminen onnistuu mukavasti kilpailijoiden huimapäisiä kikkailuja seuraamalla. Mikäli taidot eivät tunnu tästäkään huolimatta riittävän, voi hienonsäätöä treenata osio kerrallaan avautuvassa University of Trials -tutoriaalissa. Innokkaimmat pääsevät toki mittailemaan paremmuuttaan myös muita päristelijöitä vastaan joko lokaalisti neljän tai verkossa kahdeksan pelaajan kera. Onpa mukana vakaankin parisuhteen koetukselle pistävä tandem-moottoripyörä – kokeile jos uskallat.

Teknisellä puolella Trials Rising tuntuu jumittuneen edelliselle konsolisukupolvelle, mikä näkyy paikoitellen harmittavasti pelin keskeneräisyydessä. Hahmojen ja maisemien tekstuurit saattavat ilmestyä ruudulle viiveellä, minkä lisäksi kisoja edeltävät latausajat ovat hämmentävän pitkiä. Onnistuinpa jopa kadottamaan vaivalla tuunaamani valkoisten pöksyjen ICE MAN -koristukset jonnekin bittiavaruuden syövereihin. Onneksi perusasiat ovat keskeneräisyydestä huolimatta kunnossa, eivätkä pienet bugintapaiset pääse ainakaan suuresti murskaamaan peli-iloa.

Trials Rising on kautta linjan takuuvarma – jopa turvallinen – jatkumo pitkäikäiselle sarjalle. Pelaaminen on keskivaiheen pahoja rytmitysongelmia lukuun ottamatta mukavaa, eikä nerokkaan toimiva pelimekaniikka saati liki täydelliset kontrollit ole kadonneet vuosien saatossa minnekään. RedLynxin rakkaudentäyteinen Rising on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen jatko-osa, ja taatusti mainiota viihdettä sarjan faneille.

Ainiin. Suomen pääministeri Antti Ilvessuo tekee muuten omat stunttinsa!

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro (testattu), Switch, Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

Lisää luettavaa