Alun perin jo PS4:llä nähty Ghost of Tsushima keräsi ansaittua suitsutusta niin pelaajien kuin kriitikoidenkin tahoilta. Sittemmin maksullisen laajennuksen ja PS5-päivityksen saanut teos on saapunut nyt vihdoin myös PC:lle. Sonyn omista käännöksistä pääosin vastaava studio Nixxes osoittaa jälleen kerran olevansa koko alan kärkinimi.
Japanin lounaispuolella sijaitseva Tsushiman saari valmistautuu toimimaan puskurina mongolivalloittajien päättäessä hyökätä Japaniin. Saaren nimekkäät samurait kokoavat joukkonsa, mutta Komodan rannalla käytävä taistelu päättyy lähes täydelliseen nöyryytykseen ja verilöylyyn. Huomattavasti paremmin valmistautuneet valloittajat tappavat miltei kaikki puolustajat ja ottavat alueen valtaapitävän lordi Shimuran panttivangikseen. Taistelusta hädin tuskin henkiinjäänyt Shimuran veljenpoika Jin päättää aloittaa verisen kostokampanjan pelastaakseen enonsa mongolien kynsistä.
Sly Cooper- ja Infamous-pelisarjoistaan tunnetun Sucker Punchin kehittämä peli on mestarillisesti rakennettu avoimen maailman seikkailueepos. Vaikka kampanjan juoni on pääosin puhdasta fiktiota, on 1200-luvun lopun Japani ja sen tavat mallinnettu mahdollisimman autenttisesti. Amerikkalainen studio onkin käyttänyt merkittävästi aikaa ja resursseja yksityiskohtien hiomiseen ja autenttisuuden varmistamiseen.
Tekniikan osalta teos on ehdottomasti enemmän kuin osiensa summa. Ajoittain hieman tökerön näköisten graafisten elementtien joukossa on selvästi isommin huomiota saaneita hahmomalleja ja grafiikkayksityiskohtia. Usein tietokoneen ohjastamien hahmojen mallit ovat kuin muutaman sukupolven takaa. Myös maaston tekstuurit näyttävät ajoittain varsin tökeröiltä. Kokonaisuus pelaa kuitenkin yhteen poikkeuksellisen hyvin ja harkittu taiteellinen visio nostaa teoksen sen yksittäisten elementtien yläpuolelle. Tsushiman saarten virtuaalisia versioita voi kuvailla poikkeuksellisen eloisiksi ilmestyksiksi. Tuulessa heiluvat ruohonkorret ja puista putoilevat lehdet luovat tehokkaan illuusion aidosti elävästä maailmasta. Dynaamisen luonnon mallinnuksen ohella myös esimerkiksi Jinin ja muiden hahmojen vaatteet kastuvat, likaantuvat ja heiluvat elementtien armoilla sen verran realistisen oloisesti, että vaistomaisesti saarelta alkaa etsimään pesulaa.
Nixxesille tyypilliseen tapaan paketti on kasattu rakkaudella ja tekniikan osalta viimeistelty pieteetillä. Mukaan on pakattu alkuperäinen peli, Iki-saarelle sijoittuva laajennusosa ja Legends-nimeä kantava moninpelimuoto. Yhteensä pelattavaa julkaisusta irtoaa kymmeniksi tunneiksi. Iloisena yllätyksenä Legends-moninpeliä pääsee nakuttelemaan myös yhdessä pleikkarilla pelaavien kavereiden kanssa. Käännöstudiolle tyypillisesti kylkeen on pultattu myös täysi tuki eri tilaäänijärjestelmille ja muun muassa ultralaajoille resoluutioille. Tsushiman maisemat näyttävät aivan järjettömän upeilta 21:9- ja 32:9-kuvasuhteen näytöiltä.
Myös teknisenä käännöksenä kyseessä on aivan ensiluokkainen suoritus. Alimmilla graafisilla asetuksilla meno laukkaa jopa aivan kivikautisella nuhapumpulla merkittävän korkeilla ruudunpäivityslukemilla. Budjettikone Beautylla homma rullaa keskitason ja korkeiden asetusten sekoituksella kauniisti yli 60-kuvan sekuntivauhdeilla resoluution ollessa 1080p. Tehomylly Beastilla kaiken ollessa aivan tapissa, voi tekoälyskaalainten sijaan turvautua puhtaasti DLAA-reunanpehmennykseen jopa 5 120 x 1 440p -resoluutiolla pelatessa. Steam Deckillä ja Rog Allyllakaan pelatessa ei varsinaisesti tarvitse tyytyä kompromisseihin, vaan meno on vähintään yhtä sujuvaa kuin alkuperäisessä PS4-julkaisussa.
Ghost of Tsushiman PC-versio on ensimmäisiä ison profiilin teoksia joka tukee käytännössä kaikkien tekoälyskaalainten uusimpia versioita. FSR 3 ja XeSS 1.3 pistävät ihan tosissaan hanttiin alan kultastandardina pidetylle Nvidian DLSS:lle niin kuvanlaadussa kuin suorituskyvyssä. Kun FSR ja XeSS ovat avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia, pääsee skaalauksesta ja tekoälypohjaisesta ruudunpäivityksen sulavoittamisesta nauttimaan myös lukuisilla iäkkäämmillä näytönohjaimilla.
Lisätyn sulavuuden ohella mukaan on lisätty tuki lukuisille eri peliohjaimille, joskin muilla kuin Sonyn kapuloilla pelatessa joutuu tyytymään ohjauksessa pieniin kompromissiratkaisuihin puuttuvan kosketusalustan takia. Piuhalla koneeseen liitetyllä DualSense-ohjaimella pääsee myös nauttimaan haptiikan mukana tuomasta lisäimmersiosta. Jos nyt jotain nipottamisen aihetta haluaa väkisin keksiä niin Sonyn oman PSN-tunnusjärjestelmän integrointi osaksi pakettia ei toimi aivan odotetulla tavalla ja esimerkiksi omalla kohdallani trophyt eivät tuntuneet välillä avautuvan odotetusti.
Sucker Punchin samuraiseikkailu oli mestariteos jo syntyessään ja teknisiä puitteita kiillottamalla sen hohto ei ainakaan ole päässyt hiipumaan. Ghost of Tsushima on aivan hillittömän hyvä avoimen maailman seikkailu, jota voi pitää olennaisena osana pelisivistystä. Katanoista, katakanoista, kanjeista ja ketuista kiinnostuneiden kannattanee rynnätä digitaalisille kauppapaikoilla mitä pikimmiten.
Saatavilla: PC (Testattu), PS5
Ikäraja: PEGI 18 (graafinen väkivalta)
YHTEENVETO:
***** / *****
Erinomaisen pelin vielä erinomaisempi PC-käännös. Huikean eläväinen pelimaailma on siirretty uudelle alustalle mestaristudion toimesta jälleen kerran poikkeuslaatuisen upeasti. Mestariteoksen mestarillinen käännös ansaitsee tulla osaksi yleistä pelisivistystä.
Käytetyt arvostelukoneet:
Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7800X3D
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4090 24 Gt
AMD-kone “Beauty”
Prosessori: AMD Ryzen 5 5600
Keskusmuisti: 16 Gt 3 600 MHz DDR4
Näytönohjain: AMD Radeon 7600
Intel-kone “Temptress”
Prosessori: Intel Core i5-12600K
Keskusmuisti: 32 Gt 3 200 MHz DDR4
Näytönohjain: Intel Arc 770
Rog Ally Z1 Extreme
Steam Deck
Tiltin arvostelukoneista voit lukea lisää täältä.
Jarno oli kuullut liikennevalojen myyttisestä punaisesta aallosta, mutta tämä oli jo naurettavaa.