Ninjan kosto – arvostelussa Assassin’s Creed Shadows (PC)

Ubisoftin suurteos on sarjansa parhaimmistoa.

22.05.2025

Vuodesta 2007 jatkunut Assassin’s Creed -pelisarja on ollut Ubisoftin kiistaton kruununjalokivi koko olemassaolonsa ajan. Historiallisia tositapahtumia, scifiä ja fantasiaa suvereenisti toisiinsa yhdistävän saagan sisällä on nähty niin mestariteoksia kuin vähemmän onnistuneita osia. Siinä missä vuoden 2023 loppupuolella julkaistu Assassin’s Creed Mirage oli selvästi kokeellisempi ja kevyempi väliteos, on Assassin’s Creed Shadows vuosikausia kehityksessä ollut jättituotanto. Sen tekemiseen on osallistunut jossain määrin käytännössä Ubisoftin jokainen kehitystiimi. Teoksen kehityksen mittakaavasta kertonee omiaan lopputekstit, jotka rullaavat ruudulla yhteensä päälle kahden tunnin ajan.

Assassin’s Creed Shadowsin kampanja koetaan Igan ninjaklaanin edustajan Naoen ja Oda Nobunagan kouluttaman afrotaustaisen samurain Yasuken vaatteissa. Pienikokoinen, ketterä ja impulsiivinen Naoe etsii isänsä murhaajia ja haluaa kostaa heille verisesti. Pohdiskeleva ja massiivisen kokoinen Yasuke puolestaan pyrkii noudattamaan edesmenneen Daimionsa tälle iskostamaa samurai-koodistoa parhaansa mukaan. Aluksi klaanien välisissä kahakoissa rintaman vastapuolilta toisiaan tuijottelevat hahmot lyöttäytyvät tarinan edetessä lopulta yhteen. Matkan varrella hahmojen motivaatiot muuttuvat ja heidän välilleen muodostuu hiljalleen mielenkiintoinen ystävyyssuhde.

Kymmenien tai halutessaan jopa satojen tuntien pituinen kokonaisuus ei missään vaiheessa tunnu pakkopullalta. Ubisoftin avoimen maailman peleille tyypillisesti kartta on aivan järjettömän kokoinen ja pullollaan tekemistä. Tehtävät ja lisäpuuhastelu on kuitenkin osattu tällä kerralla annostella niin, ettei varsinaista ähkyä pääse syntymään missään välissä. Kaikkien sivutehtävien suorittamisesta palkitaan tuntuvasti ja tietyt tehtävätyypit tarjoavat mahdollisuuden kokea jotain täysin muusta annista poikkeavaa. Kaiken tekemisen keskiössä on uusittu kykyjärjestelmä.

Pelaaja kerryttää perinteisten kokemuspisteiden lisäksi tietämystään osallistumalla japanin aikalaiskulttuurille tyypilliseen toimintaan tai ihan vain tutkimalla maastoa. Kokemuspisteillä avataan hahmojen lukuisista eri aselajeihin ja pelityyleihin jaetuista kykypuista halutut taidot. Tietotaso puolestaan avaa puihin kokonaan uusia taitoja valittavaksi. Ratkaisu on onnistunut ja luo hahmojen kehitykselle myös hienon narratiivisen kehyksen. On myös piristävää, että hahmojen kehitys tapahtuu esimerkiksi taiteilemalla, meditoimalla ja nähtävyyksiä tarkastelemalla perinteisen verenlennätyksen lisäksi.

Kahden hahmon väliset erot saavat pelaajan myös lähestymään eri tilanteita täysin eri lähtökohdista. Yasuke ei juuri kiipeile tai hiippaile, kun taas Naoe ei kestä kuin muutaman osuman vihollisen terästä. Hahmojen välillä voi vaihdella melko vapaasti tehtävien ulkopuolella ja usein ennen isompien koitosten alkua tarjoutuu mahdollisuus valita jompi kumpi. Parivaljakon kummallakin osapuolella on myös täysin omia aktiviteetteja ja tarinatehtäviä, jotka korostavat näiden omia vahvuuksiaan. Kahden hahmon järjestelmä tuntuu sarjalle luonnolliselta kehityssuunnalta. Kahdella hahmolla on toki päästy murhailemaan jo sarjan aiemmissa osissa, kuten Syndicatessa, mutta tällä kerralla kyseessä ei ole pelkästään kosmeettinen kikka. Toivottavaa olisi, että tulevaisuudessa sarjaan tuotaisiin takaisin muun muassa Assassin’s Creed Unityssä nähty co-op-pelitila. Kahden täysin eri tyylillä pelattavan hahmon ohjastaminen yhteiskoitoksissa lieneekin fanien hartaimmin toivomien ominaisuuksien joukossa.

Pelattavuudeltaankin kyseessä on lähes täysi napakymppi. Mukaan on vihdoin tuotu lukuisia sarjaan pitkään toivottuja hiiviskelyominaisuuksia ja samalla jo ennestään toimivaa taistelujärjestelmää on hiottu entisestään. Suurimpina uutuuksina mainittakoon mahdollisuus ryömiä, minkä myötä hiiviskely saa aivan uusia ulottuvuuksia. Mukana on myös jo Ubisoftin männävuosien suosikkisarjasta Splinter Cellistä tuttu näkyvyysmittari, joka kertoo pelaajalle konkreettisesti kuinka piilossa tämän hahmo varjojen syvyyksissä on. 

Teoksen kehitykseen käytetty aika ja resurssit myös näkyvät ja kuuluvat lopputuloksessa. Audiovisuaalisesti tarjolla on aivan hillitöntä ilotulitusta. Sengoku-aikakauden Japanin viimeisiin hetkiin sijoittuva seikkailu mallintaa saarivaltion maisemia täysin ennennäkemättömällä pieteetillä. Vuoristoisen maaston jokainen puro, sammalmätäs ja kirsikkapuu suorastaan kutsuu tarkastelemaan niitä lähemmin. Aikalaisrakennukset, työkalut ja muut yksityiskohdat ovat saaneet osakseen myös merkittävän määrän huomiota. Lähes kaikki irtaimisto on myös tällä kerralla fyysisiä objekteja, joten halutessaan huonekalut saa pätkittyä päreiksi ja vaikkapa telttakankaat silvottua riekaleiksi. Kiivaiden taisteluiden aikana ympäristöä laitetaankin usein uusiksi tehokkaammin kuin Remontilla Rahoiksi -sarjan kokonaisen tuotantokauden jaksoissa yhteensä.

Lue myös: Laadukas näytönreunan kumppani – arvostelussa Logitech MX Brio

Peliä varten kehitetty Atmos-nimeä kantava täysin dynaaminen sääjärjestelmä toimii kirsikkana kakun päällä. Säätilat muuttuvat täysin dynaamisesti pelisession aikana. Vaihtuvat kelit vaikuttavat niin audiovisuaaliseen antiin kuin pelattavuuteenkin. Rankkasateen aikaan salamurhaajaa on vaikeampi havaita, kun taas täydessä auringonpaisteessa piilottelu on huomattavasti vaikeampaa. Säätilojen lisäksi myös vuodenajat vaihtuvat. Esimerkiksi talvella lumi vaimentaa askeleiden ääniä merkittävästi, mutta toisaalta vihollisen on helppo jäljittää pelaaja jalanjälkiä seuraamalla. Tuulen puhaltaessa kirsikkapuun kukkia tai kesäisen ukkosmyrskyn piiskatessa metsää on helppoa uskoa koko pelimaailman olevan oikea orgaaninen kokonaisuus.

Assassin’s Creed Shadows on ainakin PC:llä optimoitu erinomaisesti. Uusinta rautaa konepellin alle hankkineet saavat halutessaan ottaa tehoista kaiken irti, mutta vaatimattomammallakin kokoonpanolla pärjää varsin mainiosti. Kyseessä on sarjan ensimmäinen osa, jota ei enää julkaistu ollenkaan edellisen sukupolven konsoleille, joten tehoja on vihdoin voitu repiä irti modernimmasta raudasta oikein kunnolla. Tiltin Beast-tehokoneella homma rullaa kaiken silmäkarkin ollessa tapissa vaivattomasti todella korkeilla resoluutioilla jopa ilman skaalaimia. AMD:n Radeon 9070XT:n ympärille rakennetulla Khimaira-testikoneella menon saa helposti rullaamaan 4K-resoluutiolla yli maagisen 60 ruudun päivitysnopeuden.

Toimituksen saama arvostelukoodi oli Ubisoftin omalle Ubiconnect-alustalle, joten Steam Deckillä menoa ei päässyt testaamaan ollenkaan. Internetissä olevien lukuisten testien perusteella menon näyttäisi saavan siedettäväksi myös Valven jo ikääntyvällä raudalla. Asusin Rog Ally X:llä touhun saa varsin sujuvaksi jahka jaksaa ensin säätää asetuksia hieman. Mistään optimaalisesta pelikokemuksesta tosin Allyllakaan ei voida puhua, mutta kevyemmät tehtävät ja avoimen maailman tutkiskelu onnistuu laitteella kuitenkin mainiosti reissun päällä.

Sarjan pelejä on jo vuosien ajan kritisoitu muun muassa hiiviskelyosioiden puutteesta, liiallisista roolipelimäisistä elementeistä, teknisistä ongelmista ja turhan kaavamaisista avoimista maailmoista. Mutinoita on selvästi kuunneltu, sillä tämänkertainen kattaus korjaa pitkäaikaisista ongelmista suurimman osan. Hiiviskely on toimivampaa kuin koskaan aiemmin, bugit loistavat pääosin poissaolollaan ja roolipelielementit voi halutessaan karsia käytännössä kokonaan pois erillisen kaanon-pelitilan ansiosta. Kun avoin maailmakin on genrensä herkullisimpia vuosiin, on kokonaisuudesta todella vaikea keksiä moitittavaa. Assassin’s Creed Shadows on saagansa parhaita osia ja yksi viime vuosien parhaita avoimen maailman seikkailuja. Kun Ubisoftin moottorin kaikki männät hakkaavat täydellä teholla, syntyy tämän kaltaisia mestariteoksia

Saatavilla: PC (testattu), PS5, PS5 Pro, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, pelinsisäiset ostot)

YHTEENVETO:
⭐⭐⭐⭐⭐
Salamurhasaagan kärkikastia. Hillitön audiovisuaalinen ilotulitus ja onnistuneet pelimekaaniset ratkaisut nostavat Shadowsin suvereenisti vuoden parhaiden pelien joukkoon. 

Käytetyt arvostelukoneet:

Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 9800X3D
Keskusmuisti: 64 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 5090 32 Gt

Tehokone 2 “Valkoinen Valas”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7700X
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 5070 Ti

Yhdistelmäkone “Khimaira”
Prosessori: Intel Core Ultra i5 265K
Keskusmuisti: 48 Gt 8 400 MHz DDR5
Näytönohjain: AMD Radeon 9070XT

Budjettikone “Little Princess”
Prosessori: AMD Ryzen 8700G
Keskusmuisti: 16 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: AMD Radeon 780M (integroitu)

Rog Ally X

Steam Deck

…niin.

Lue myös: Hei me kasataan: LEGO Super Mario: Mario Kart – Standard Kart (72032)

Lue myös: Suon villi laulu – arvostelussa South of Midnight