Turtle Beach oli aikoinaan ensimmäisten joukossa, kun kuulokelaitteistoja keksittiin alkaa brändätä nimenomaisesti pelaajien käyttöön. Vuonna 2005 julkaistuista ensimmäisistä Ear Force -luureista pitäen on firman tuotteet olleet pelaajien kovassa suosiossa. Stealth-sarjan laitteiden useat mallit ovat toimittaneet pääajureiden virkaa myös allekirjoittaneella konsoleilla pelatessa jo vuosikausien ajan. Stealth 600 -sarjan kuulokkeiden kolmas sukupolvi tuo mukanaan muutaman toivotun ominaisuuden, mutta samalla otetaan pari askelta taaksepäin.
Pelikuulokkeiden tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat luonnollisesti hyvä äänenlaatu ja erinomainen äänten erottelukyky. Tällä saralla uudistettu Stealth 600 loistaa edelleen. 50 mm ajurit tuottavat erinomaisen puhdasta ääntä, ja pelatessa tilaääni on huomattavan immersiivinen. Moninpeliräiskintöjä aktiivisesti nakuttavalle kyseessä on erinomainen valinta. Laitteiston sisäiseen muistiin esiasennetut EQ-moodit pitävät sisällään myös muun muassa Superhuman Hearing -asetuksen, joten pientä etua äänten saralla halajavat voivat kytkeä ominaisuuden päälle kätevästi yhtä nappia painamalla. Vaikka laitetta ei varsinaisesti musiikin kuunteluun tai elokuvien katseluun olekaan tarkoitettu, soveltuvat ne siihenkin käyttöön ihan mukiinmenevästi.
Laitetta voi hallinnoidaan joko kännykällä tai pc:llä erikseen asennettavan Swarm II -ohjelmiston avulla. Turtle Beachin aiempi sovellus ei tue uusia luureja, joten kahden eri sukupolven laitteita käyttävän pitää ikävästi jongleerata erillisillä ohjelmilla. Swarm II itsessään on ihan passeli joskaan ei mitenkään erinomainen ohjelmisto. Säätövaraa softapuolella on kuitenkin reippaasti ja vaikkapa omia ekvalisaattorikäyriä ronklaileville se sisältää varsin laajat hallinnointityökalut.
Kuulokkeisiin kiinteästi integroitu mikrofonipuomi on firmalle tyypilliseen tapaan vankkaa tekoa. Esimerkiksi Steelseriesin luurien heppoisia ulosvedettäviä piuhamikkejä ei tätä käyttäessä tule ikävä. Äänenlaadullisesti kyseessä on suorastaan erinomainen syöttölaite ja trendikkäästi laitteisto käyttää tekoälyä soräänien ja kaikujen eliminoimiseen. Turtle Beachin luureille ominaisesti mikrofonin saa myös mykistettyä yksinkertaisesti nostamalla puomin takaisin pystyyn kupin sisään.
Uutuutena aiemman sukupolven malleihin verrattuna, laitteistossa on nyt tuki tavalliselle Bluetooth-yhteydelle. Luurit saa siis yhdistettyä suoraan langattomasti myös ilman mukana toimitettavaa mokkulaa esimerkiksi Nintendon Switchiin, tablettiin tai vaikkapa läppäriin. Yhteystyyppiä voi vaihtaa nopeasti kahden eri lähteen välillä vasemmassa kupissa olevaa näppäintä napauttamalla. Mokkulan avulla saavutetaan luonnollisesti paremmin pelaamiseen soveltuva vähempiviiveinen tila, mutta Bluetoothin pienestä viiveestä huolimatta hieman kasuaalimpia pelejä naputtelee pienen totuttelun jälkeen ihan mielellään. Satunnaisessa YouTuben tuijottelussa tai musiikin kuuntelussa Bluetooth-yhteys on joka tapauksessa hyödyllinen yleisominaisuus.
Akkukestoa langattomille kuulokkeille luvataan 80 tunnin verran, ja testien perusteella väittämä ei ole ainakaan yläkanttiin. Ensimmäisillä käyttökerroilla virtaa tuntui riittävän lähes 85 tunnin ajaksi, joten vähän pidemmänkään pelisession aikana ei tarvitse pelätä luurien sippaamista. Edellisen sukupolven mallin pikkuruisesta 15 tunnin akusta on siis tultu valovuosia eteenpäin. Jopa kalliimpaan Stealth 600 MAX -malliin verrattuna akkukestoa on lähes tuplaten. Laite ladataan USB-C-portista, mutta mukana toimitettavan piuhan toinen pää sekä 2,4 GHz yhteyden mahdollistava mokkula ovat molemmat kärjiltään tyyppiä USB-A.
Vaan ei hyvää jos ei jotain huonoakin. Valmistuslaadultaan uudistettu malli on selvästi edeltäjäänsä heppoisempi. Pannan ja kuulokekuppien pehmusteet ovat hieman aiempaa muhkeammat, mutta itse kotelointi ja valmistuslaatu ovat selvästi halvemman oloisia. Muovi on todella hauraan ja ohuen tuntuista varsinkin edeltäjäänsä verrattuna. Kevyemmällä muovirakenteella on onnistuttu karsimaan noin 10 gramman verran painoa, joskaan näin heikosta dieettituloksesta harva on erityisen iloinen.
Vasemmassa korvakupissa sijaitsevat neljä hallintanäppäintä eivät erotu sormella kosketellessa tarpeeksi selvästi toisistaan, jotta niitä olisi helppo käyttää. Eri näppäinten asentaminen eri kuppeihin ratkaisisi ongelman, mutta nyt on käyttäjän vastuulla opetella niiden toiminnot ja järjestys. Äänentasorullissa ei lisäksi ole stoppareita ollenkaan, joten ne pyörivät loputtomiin. Ääripään saavuttamisesta kertovat vain kuulokkeiden omat äänimerkit. Kaiken kaikkiaan laitteen eri ominaisuuksia on hieman hankala hallinnoida kesken käytön yksikön omia painikkeita ja rullia käyttäen.
Noin 110 euron hintaan myytävät luurit puolustavat paikkaansa pienistä heikkouksista huolimatta vähän vakavammin pelihommat ottavien kaluston joukossa. Ominaisuuksiltaan ne tarjoilevat varsin laajaa käytettävyyttä eri tilanteisiin, eikä hinta ole vielä lähelläkään aidosti tyyriitä ammattilaislaitteita. Laitteen edellisen version omistaville kyseessä ei kuitenkaan ole välttämätön päivitys, ellei sitten kaipaile merkittävästi suurempaa akkukapasiteettia.
YHTEENVETO:
**** / *****
Keskihintaiset kuulokkeet tarjoavat varsin passelia ääntä niin ulos kuin sisäänkin päin. Edeltäjäänsä halvemman oloinen valmistuslaatu ja huonosti erottuvat hallintanäppäimet verottavat pisteitä piirun verran, mutta muuten kyseessä on vahva keskitason suoriutuja.