Lompakkoystävällistä käärmeenruokaa – arvostelussa Trust GXT 110 Felox

Budjettihintaisiin pelilaitteisiin erikoistuneen Trustin pelihiiri ei juhli ominaisuuksillaan, mutta ei se myöskään vie käyttäjiä vararikkoon.

20.11.2023

Trust ei merkkinä ehkä ole vakaasti kynäriä hoocee-tasolla vääntäville e-urheilijoille kovinkaan tuttu brändi. Isolle osalle vähän vähemmän tosissaan peliharrastuksena ottaville se on kuitenkin ollut jo pitkään luottonimi. Myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta ole valmiita laittamaan yksittäisiin lisälaitteisiin kiinni satoja euroja kerrallaan, lafkan tuotteet ovat olleet passeli vaihtoehto. Jos oman taisteluaseman sisältö on arvoltaan 300 euron tietämillä, voi jopa viidenkympin hiiri voi tuntua liian tyyriiltä.

GXT 110 Felox on perusominaisuuksilla varustettu kuusinappinen langaton pelihiiri. Laitetta on saatavilla sekä mustana että valkoisena. Muotoilultaan hieman Lamborghinin kulmikkaampia malleja muistuttava kapistus on melko kookas, mutta samalla myös varsin jämäkkärakenteinen yksilö. Muotoilultaan laite on tarkoitettu kämmenotteelle. Sormi- tai kynsiotteelle se on rakenteeltaan selvästi liian pitkä. Päälle 13 sentin pituista jyrsijää ei myöskään voi suositella kovin pienikätiselle käyttäjälle.

Langattomasti tietokoneeseen yksikön pohjaan jemmattavan mokkulan avulla yhdistyvä laite on aito plug and play -ideologian edustaja. Minkäänlaista hallinointiohjelmistoa, lisäsäätöjä tai muuta ylimääräistä säätövaraa ei ole tarjolla. Laitteen keskellä sijaitsevasta näppäimestä on mahdollista vaihtaa DPI-asetusta neljän eri tarkkuuden välillä. 800, 1 600, 3 200 ja 4 800 ovat tarkkuuksiltaan suurimmalle osalle pelaajista riittäviä, mutta varsinaista alan kärkeä ei näillä luvuilla jahdata.

Pohjassa sijaitseva virtakytkin sisältää kolme asetusta: pois päältä, päällä tai päällä valojen kera. Moniväristä valaistusta ei voi säätää mitenkään, mutta hiirtä ympäri rullaava sateenkaarivalo on kirkkaudeltaan ja ulkomuodoltaan ihan muikean näköinen. Valoja vihaavat varmasti arvostavat myös sitä, että yksikköä voi suoraan vivusta vääntämällä käyttää myös ilman discotaajuuksia, eikä täten ole tarvetta lähteä säätämään asiaa erillisen ohjelmiston kautta.

10G:n huippukiihtyvyys riittää arkikäyttöön varsin passelisti. Seurannan osalta pystytään maksimissaan 30 tuuman sekuntivauhteihin. 92 gramman painollaan Felox on lähes tuplasti ultrakevyitä kilpakumppaneitaan painavampi, mutta ei silti mitenkään erityisen painava. UPE-muoviset tassut eivät vastaa liukkaudeltaan moderneja PTFE-jalaksia. Yllättävän hyvin rotta kuitenkin kirmaa työpöytien pinnoilla.

Laitteessa on yhteensä kuusi näppäintä ja rulla. Päänäppäimet ovat varsin äänekkäitä, mutta myös melko varmaliikkeisiä. Toisin kuin esimerkiksi Trustin korkeamman hintaluokan Ybar+ -mallin kohdalla, Feloxilla näppäimet eivät tunnu hakkaavan tyhjää rankemmissakaan sessioissa. Call of Duty: Warzonessa näppäilyt rekisteröivät syötteen koneelle erittäin luotettavasti. Kumipäällysteinen rulla on varsin vankkarakenteinen ja leveä. Valitettavasti sen pyörittely tuntuu melko epämääräiseltä. Tyhjää polkeva ja hieman laahaava tuntuma ei varsinaisesti herätä luottamusta, mutta myös se hoitaa lopulta tehtävänsä varmatoimisesti. Rullan klikkituntuma puolestaan on sangen erinomainen. Hiiren vasemmasta laidasta on vielä kaksi erillistä lisänäppäintä, joita voidaan esimerkiksi nettiä selatessa käyttää sivuilla taaksepäin ja eteenpäin siirtymiseen.

Symmetrisestä muotoilustaan huolimatta ainoastaan vasempaan laitaan sijoitetut lisänäppäimet tekevät myös Feloxista valitettavasti pääasiallisesti oikeakätisten työvälineen. Lisänäppäimet on sijoitettu omaan makuuni hieman liian taakse eikä niitä ole eroteltu toisistaan kovinkaan tuntuvasti. Erottelun puutteesta johtuen tulee usein naputeltua edempää näppäintä taaksepäin vievän sijaan. Symmetrinen muotoilu tekee kämmenotteesta myös hieman epämukavan, sillä nimettömän ja pikkurillin joutuu sijoittamaan rotan oikean laidan kulman alle. Kyseessä olisi sentin verran toisesta laidasta muovia vähentämällä huomattavasti ergonomisempi laite.

500 milliampeerin akulla varustettua laitetta voi ajaa yhdellä latauksella jopa 80 tunnin ajan, mutta valoja päällä pitämällä käyttöaikaa rokotetaan hieman. Virtaa vastaanotetaan yksikön etupuolella olevasta USB-C-portista. Mukana toimitetaan metrin pituinen USB-A-USB-C kaapeli. Kaapeliin kytkettyä hiirtä voi käyttää latauksen aikana täysin normaalisti.

Edulliseen hintaan myytävä Trust GXT 110 Felox ei missään tapauksessa ole markkinoiden paras hiiri. Omassa hintaluokassaan se tarjoaa kuitenkin varsin kattavan määrän ominaisuuksia ja tekee kiltisti sen mitä lupaa. Vakavasti esimerkiksi kilpapelaajaksi tähtäävälle laitetta ei voi suositella varauksetta, mutta hätävarahiireksi, reissuvälineeksi tai vaikkapa jälkikasvun ensikoneen kylkeen se on ihan hyvä vaihtoehto.

Trust GXT 110 Felox maksaa noin 20 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.

YHTEENVETO:
*** / *****
Budjettihiiri, jonka useat heikkoudet on helppo antaa kilpailijoitaan merkittävästi alhaisemman hintalapun ansiosta. Langattoman kuusinäppäimisen pelihiiren viran passelisti hoitava laite, jonka hankinta ei sysää käyttäjäänsä loputtomaan velkakierteeseen.

Turbo-Jarmo ei odottanut saavansa kuuden kuukauden pelikieltoa e-urheilupiireistä kolmen hiiren setuppinsa ansiosta.

Lisää luettavaa