Kahta langatonta ääntä – arvostelussa SteelSeries Arctis Nova 7X

SteelSeriesin keskisarjan langattomat kuulokkeet tarjoavat kevyen tuntuman ja napakan äänimaailman.

10.11.2023

SteelSeriesin kuulokemallistolta on yleisesti ottaen lupa odottaa tietynlaista priimalaatua. Yleensä käyttömukavuudellaan ja ominaisuuksiltaan ensiluokkaisten laitteiden viimeistely ja valmistuslaatu tarjoaa suhteellisen korkealle hintapyynnille merkittävästi vastinetta. Arctis Nova 7 -sarja eroaa poikkeuksellisen muovisen olemuksensa ansiosta 9-sarjan ja Pro-linjan malleista melkoisesti. Muovinen ulkokuori on kuitenkin tarkoituksenmukaista. Painavimmista osista lähes tyystin riisuttu sankakuulokesetti on suunniteltu ennen kaikkea kevyeksi ja käyttötuntumaltaan ilmavaksi laitteeksi.

Heppoisen koteloinnin sisällä ääntä tuottavat 40-milliset neodyymielementit. Taajuusvasteeltaan 20 – 22 000 kilohertsiin yltävät ajurit tuottavat varsin napakkaa ja miellyttävää ääntä. Bassoäänissä on reipasta iskua eikä huminasta ole tietoakaan. Puheääni ja musiikki toistuvat myös huomattavan miellyttävin sävyin. Yleisesti ottaen äänessä piisaa dynamiikkaa reippaasti. SteelSeriesin omalla Engine-ohjelmistolla äänialoja voi säätää kattavasti, mutta perusväreiltään laitteen äänensävy on jo suoraan paketista vedettynä todella hyvän kuuloinen.

Tilaääntä tuetaan pc:llä SteelSeriesin oman Sonar-ohjelmiston kautta, kun taas konsolipuolella hyödynnetään laitteiston omaa kiihdytystä. Virallisesti 360-asteen ääntä paperilla lupaavan yksikön erottelukyky on ihan passeli, mutta kolmiulotteisuuden tuntu jää lopulta hieman vaisuksi. Aidosta DTS-X tai Dolbyn Atmos -äänestä jäädään kauas. Takaa ja sivuilta kuuluvat äänet erottuvat kuitenkin edukseen ja luurien dynamiikka riittää passelisti myös elokuvien katseluun sekä musiikin kuunteluun.

Laitteen oma sisäinen mikrofoni vedetään ulos vasemmanpuoleisen korvakupin sisältä. Kokonaan sitä ei voi irrottaa, mutta ainakin se on halutessaan mahdollista piilottaa pois näkökentästä. Mikrofonivarsi on varsin heppoinen eikä se tunnu säilyttävän asentoaan kovinkaan hyvin. Mykistystä käyttäessä mikrofonin kärkeen sijoitettu punainen merkkivalo hohtaa näkyvästi, joten omien kommunikointiongelmien poisrajaaminen on helppo aloittaa sitä tuijottamalla. Vastaanotetun äänen laatu on varsin erinomainen. SteelSeriesin oma ClearCast Gen2 -laitteisto suodattaa tekoälyavusteisten algoritmien avulla jopa 25 desibelin verran taustaääniä. Ominaisuus ei ole pelkkää mainospuhetta, vaan testeissä samassa huoneessa meteliä tahallaan pitänyt avustaja todella suodattui pois lähes kokonaan.

Laite yhdistyy Xbox-konsoliin USB-C-mokkulan avulla. Koska konsolissa itsessään ei ole C-tyypin porttia, tulee dongle kytkeä kiinni mukana toimitettavan lisäjohdon avulla. Vastaanottimesta tulee valita myös erikseen joko pc- tai Xbox-moodi käyttötarpeen mukaan. Konsolikäytössä kuulokkeiden oikeanpuoleiseen kuppiin sijoitetusta rullasta voi säätää peli- ja keskusteluäänien välistä tasapainoa. Vasempaan kuppiin puolestaan on sijoitettu säätörulla äänenvoimakkuudelle. Pc:llä käytettäessä äänen tasapainomikseri toimii ainoastaan SteelSeriesin omaa Sonar-järjestelmää käytettäessä. Säätörullat ovat helppotoimiset ja niiden sijainti on vaivatonta käyttöä ajatellen varsin optimaalinen.

Kuulokkeet tukevat langattomasti kahden eri äänilähteen samanaikaista vastaanottoa. Mikäli siis mielii esimerkiksi nakutella Mortal Kombatia tylsän Teams-kokouksen aikana, onnistuu se varsin vaivatta. Kahta langatonta tilaa samanaikaisesti käytettäessä kuulokkeet tosin vaimentavat automaattisesti 2,4 GHz:n läpi kulkevan mikrofonisyötteen ja pitää keskustelutilan auki ainoastaan Bluetooth-puolella.

Akkukestoa kuulokesetille luvataan yhteensä 38 tunnin verran, joskin nopeammassa 2,4 GHz -tilassa kestoa luvataan vain 26 tunniksi. Arviot tuntuvat pitävän hyvin paikkansa. Yhdellä latauksella kellotin aikaa Bluetoothia käyttämällä piirun verran alle 40 tunnin verran ja 2,4 GHz -tilassa lähes tarkalleen 26 tuntia. Yläkanttiin arviot eivät missään tapauksessa ainakaan ole. Lukema on ihan passeli ja riittänee suurimmalle osalle pelaajista useampaan pelisessioon, mutta esimerkiksi HyperX Cloud Alphan järjettömästä 300 tunnin kestosta jäädään pahasti jälkeen. Yksikkö ladataan standardimallisen USB-C-portin kautta. Pikalatausjärjestelmän ansiosta vartin latauksella saa käyttöaikaa yhteensä kuudeksi tunniksi. Täyteen ladatakseen piuhaa on pidettävä kytkettynä noin parin tunnin ajan.

Käytössä Arctis Nova 7X on poikkeuksellisen mukava. Painosta riisutun rakenteensa ansiosta ne eivät purista tai paina päätä mistään kohdasta. Pannan ja pään väliin asettuva kankainen tukinauha ei hierrä tai hankaa lainkaan, joten laite on kaljuakin kuuppaa vasten varsin mukavan tuntuinen. Neljässä suunnassa taipuvat ja liikkuvat kupit mukailevat myös pään muotoja erinomaisesti. Koko setti on niin mukava, että sen on helppo unohtaa edes olevan päässä. 325 gramman painollaan yksikkö ei ole ihan yhtä kevyt kuin esimerkiksi Logitechin alle 170-grammainen G435-kuulokepari, mutta painaviksi niitä ei voi missään tapauksessa haukkua. Muistivaahtoa sisällään pitävät kangaspäällysteiset korvakuppisuojat ovat myös poikkeuksellisen hellät korville, eikä useiden valmistajien keinonahkapinnoitteiden hiostavuudesta ole tietoakaan.

Käyttömukavuus edellä suunniteltu Arctis Nova 7X on varsin mainio valinta sekä Xboxilla että pc:llä pelaavalle. Noin 200 euron hintaan myytävän pelikuulokesetin olettaisi ehkä tuntuvan kädessä hieman arvokkaammalta, mutta muovinen ulkokuori on helppo unohtaa jahka kupit saa asetettua korvien päälle. Napakoista ja selkeistä äänistä on pakko antaa erityismaininta. Sen sijaan hienoisesti toivomisen varaan jättävistä tilaääniefekteistä on pakko rokottaa kokonaisarvosanasta yhden tähden verran.

SteelSeries Arctis Nova 7X maksaa noin 200 euroa. Luurit ovat saatavilla mustana ja valkoisena. Saatavilla on myös PlayStation-yhteensopiva versio Arctis Nova 7P.

YHTEENVETO:
**** / *****
Kevytrakenteiset monitoimiset kuulokkeet tarjoavat käyttömukavuudeltaan ensiluokkaisen kokemuksen. Sekä pc:llä että Xboxilla langattomasti toimivat kuulokkeet jättävät hieman toivomisen varaa oikeastaan ainoastaan tilaäänen suhteen.

Stormtrooperien uudet silmäsuojat laskivat osumatarkkuutta entisestään.

Lisää luettavaa