Neutraalia ääntä huomaamattomasti – arvostelussa Logitech G435 -pelikuulokkeet

Langattomat alle 170 grammaa painavat huippuyhteydellä varustetut pelikuulokkeet. Ovatko nämä kevyesti muita luureja paremmat?

14.09.2021

Langattomien pelilaitteiden saralla Logitech on osoittanut kuuluvansa lajin kärkikastiin. Valmistajan käyttämä Lightspeed-yhteys ei ole jättänyt mitään arvailujen varaan, vaan sitä hyödyntäneet hiiret ja näppäimistöt ovat toimineet sekä viiveettömästi että täysin pätkimättä.

Logitechin uudet G435-pelikuulokkeet käyttävät tuota loistavaksi havaittua Lightspeedia. Luurit ilahduttavat kuitenkin myös muilla tavoilla, sillä ne ovat monin osin varsin epäperinteiset Logitech-kuulokkeet.

Kolmella erilaisella värisävytyksellä markkinoille saapuneista Logitech G435 -kuulokkeista on moneksi. Lightspeed-USB-yhteysdonglella varustetut kupit toimivat nätisti sekä tietokone- että PlayStation-ympäristöissä ilman suurempia ihmettelyjä: Windows 10 -tietokoneissa ajurit asentuvat itsekseen, eikä Pleikkarin puolellakaan tarvitse kuin iskeä dongle kiinni konsoliin. Luureissa on käytettävissä myös Bluetooth-yhteys vaikkapa mobiilipelaamista ajatellen. Moniajoa harrastavien tosin kannattaa huomioida, ettei Lightspeed- ja Bluetooth-yhteyksiä pysty valitettavasti käyttämään samaan aikaan.

Se, mihin Logitech on tällä kertaa keskittynyt, on luurien paino. G435 painaa vaivaiset 165 grammaa (Tiltin lahjomaton supervaaka mainitsi painoksi vaivaiset 163 grammaa) ollen jopa puolet kevyempi useimpiin peliluureihin verrattuna. Pakasta repäistynä kuulokkeet vaikuttavat heppoisilta, eikä esimerkiksi pääpanta mikään metallivahvistettu tietenkään ole. Onneksi kuulokkeet tuntuvat kestävän ainakin jonkinlaista vääntelyä ja kääntelyä. Mitään niin sanottua kovaa kyytiä en näille kuitenkaan lähtisi antamaan.

Kuulokkeiden perustana toimivat 40 mm:n kaiutinelementit. On selvää, etteivät ne kykene vastaamaan isompien elementtien mahdollistamaa dynamiikkaa, mutta tästä huolimatta G435:n äänenlaatu ja -voimakkuus ovat erittäin hyvällä tasolla. Ensinnäkään luurit eivät ylimääräisiä sähise tai suhise, ja Lightspeed-yhteys muodostuu kiitettävän nopeasti pysyen myös ihailtavan varmana. Toiseksi äänen saa riittävän kovalle, vaikka tietyissä ympäristöissä ja tapauksissa rajamaille mennäänkin. Kolmanneksi ääni on puhdas ja ennen kaikkea neutraali.

Neutraali on sana, joka todellakin kuvaa G435:n ääntä parhaiten. Mitkään taajuudet eivät hypi korville, vaan lähdemateriaalista riippumatta ääni pysyy mitä selkeimmällä ja tasaisimmalla linjalla. Tämä on toisille käyttäjille myös negatiivinen asia, sillä koska luureissa ei ole minkäänlaisia basso- tai muita tehostetiloja, ei korviin saa haluamissaankaan tapauksissa sitä kuuluisaa lisäpotkua. Matalien taajuuksien suhteen ei kuitenkaan saa hätääntyä, sillä kyllä kupeista ihan mukavasti bassoa irtoaa dynamiikan ollessa tämän hintaluokan luureille erittäin kelvollista.

Neutraali ääni ja uskomaton keveys antavat luureille erinomaisen pohjan monille pelaajille. Kuppeja voi pitää päässä vaivatta, sillä lähemmäs 400 grammaa painaviin kuulokkeisiin tottuneille G435:n keveys tuntuu lähes surrealistisen huomaamattomalle. Kuppien korvia ympäröivä materiaali on miellyttävää, joskin valitettavasti silmälasitesteissä niistä irtosi muutamien lasien kanssa ärsyttävää nitinänatinaa. Ylimääräiset äänet toistuivat vain tietynlaisten ohutsankaisten lasien kanssa, joten ennakkotestaaminen omien silmälasien kera on erittäin suositeltavaa.

Korviin kuuluva ääni on siis selkeää, mutta niin on myös pelikavereiden korviin kantautuva. G435:n tuplamikrofonit on sulautettu vasempaan korvakuppiin siten, ettei luureista lähde mitään erillistä tai irroitettavaa mikkiä. Käytännössä tuplamikit luovat virtuaalimikrofonin, joka ikäänkuin olisi käyttäjän suun edessä. Kuulostaa hullulle, ja näinhän se myös onkin. Todellisuudessa tämä toimi yllättävän hyvin. Ulkokäytössä tuulenpuuskaukset eliminoituivat suhteellisen kiitettävästi, eikä ääni muutoinkaan ollut vastaanottajien korviin millään tavalla poikkeuksellinen keskihyvään mikrofoniin verrattuna. Käyttäjäystävällinen tämä ratkaisu kuitenkin todellakin on!

Langattomat kuulokkeet tarvitsevat tietenkin toimiakseen virtaa. G435 jaksaa täydellä latauksella noin 18 tuntia, joten peruskäytössä niitä ei tarvitse iskeä joka päivä pistokkeeseen kiinni. Paketin mukana tulee tasaisella muovilla varustettu kaapeli; kuulokkeissa oleva latausliitin on mallia USB-C.

Luurit ovat Discord-sertifioidut ja ne on suunniteltu toimimaan myös Dolby Atmos-, Tempest 3D- ja Windows Sonic -surround-ympäristöissä. Kuulokkeissa ei ole mitään omia äänenmuokkausmahdollisuuksia, mutta esimerkiksi tietokoneen kautta erilaiset tilaäänet toimivat kohtuullisesti niin, ettei niitä voi oikein kehua muttei myöskään moittia. Esimerkiksi Atmos-käytössä luurit ansaitsevat tyydyttävän ”ihan jees, kaukana täydellisestä, mutta myös kaukana huonosta” -maininnan. Surround-tiloja voi siis käyttää kohtuullisella tyydytyksellä.

Persoonalliset Logitech G435:t soveltuvat erinomaisesti tietyille käyttäjäryhmille. Luurit ovat mainiot sekä tietokone-, että PlayStation-pelaajille unohtamatta mobiilikäyttäjiä. Ravisuttavaa teknobassoa kaipaaville ne eivät sovellu, mutta puhtaan perusäänen puolestapuhujille sitäkin paremmin. Keveys on näissä luureissa omaa luokkaansa, joten painavammista kuulokkeista kärsineille G435:t ovat mitä oivallisin kokemus. Mikrofonikin kun on ihan hyvä.

Lopuksi vielä ympäristöinfo: G435:n muoviosista on vähintään 22 prosenttia kierrätettyä, ja pakkauskin on valmistettu vastuullisesti (FSC C010953). Kuulokkeet on sertifioitu hiilineutraaleiksi.

Logitech G435 maksaa noin 80 euroa.

LISÄYS 16.9.2021
Nintendo Switchin uusin käyttöjärjestelmäpäivitys toi mukanaan tuen Bluetooth-kuulokkeille. Tiltin pikatestissä G435:t toimivat Switchin kera hyvin lukuun ottamatta luurien volyyminäppäimiä: ne eivät tee mitään. Äänen hallinta tapahtuu siis vain ja ainoastaan konsolin äänenvoimakkuusnäppäimillä. Switchin omista rajoituksista johtuen myöskään kuulokkeiden mikrofonia ei voi käyttää.

Tähän olisi pitänyt keksiä joku mukahauska teksti. Pää lyö kuitenkin tyhjää. Onneksi sen voi täyttää äänellä.

Lisää luettavaa