Pysy paikoillasi ja nauti tilaääneestä – arvostelussa Roccat Syn Pro Air -pelikuulokkeet

Onko Roccatin uutuuskuulokkeista pelastajaksi, jos haluaa korvilleen isoa tilaääntä langattomasti?

29.09.2021

Langattomien peliluurien markkinoilla on runsaasti valinnanvaraa. Roccatin Syn Pro Air heittää ilmoille puolentoistasadan euron vaihtoehdon, jossa pitäisi yhdistyä sekä tasokas että monipuolisesti käsiteltävä 3D-ääni.

2,4 GHz:n taajuudella toimiva Syn Pro Air on USB-donglella tietokoneeseen, PS5:een tai Nintendo Switchiin liitettävä tyylikkään näköinen pelikuuloke. Aika tarkalleen 300 grammaa painavissa luureissa on hunajakennon läpi valaisevat RGB-valot, irroitettava mikrofoni ja runsas määrä erilaisia äänenmuokkausmahdollisuuksia.

Silmiä miellyttävistä luureista irtoaa heti kättelyssä miellyttävä yleisfiilis, eikä tämä käsitys muutu niitä päähän laitettaessa. Hengittävällä kankaalla varustetut älyvaahtopehmustetut kupit pitävät pätevästi hien loitolla ja tuntuma korvia vasten on mainion neutraali. Luurit sopivat erinomaisesti myös silmälaseja käyttäville.

Kuulokkeissa on 50 mm:n kaiutinelementit ja niistä lähtee meteliä useimpiin tilanteisiin riittävästi. Mikäli pelailee kovaäänisessä ympäristössä tai kuuntelee vaikkapa hiljaa tallennettuja YouTube-videoita, jää maksimivoimakkuus hieman vajaaksi. Rauhallisemman ympäristön keskellä tai herkkäkorvaisten käytössä ongelmia ei volyymin suhteen kuitenkaan synny – kuten ei tuntunut pelienkään kohdalla käyvän.

Pelatessa Syn Pro Airin standardi stereoääni on oikein sujuvaa. Taajuusjanalla noin 500 Hz:n ympärillä luurit hieman luovuttavat, mutta tätä ei pelatessa pahemmin huomannut. Elokuvien katseluun en näitä kuitenkaan lähtisi äänekkäästi suosittelemaan: niiden suhteen luurit suoriutuvat tyydyttävästi, mutta parempaa olisi kyllä tällä hinnalla toivonut.

Mutta stereoääni sikseen, sillä Syn Pro Air on suunnattu ”surround-ääntä” halajaville. Kyseessä on Roccatin ensimmäiset 3D-audioon tarkoitetut kuulokkeet, ja sen suhteen on onnistuttu hyvin. Neon-softalla (Windows 10) pääsee kikkailemaan erilaisten äänitilojen kanssa siten, että tilanteeseen kuin tilanteeseen tuntuu olevan sopiva vaihtoehto laajempaa äänikuvaa varten. 3D-audiotilassa on esimerkiksi kolme erilaista valintaa: game, music ja movie. Ne tuntuivat valtaosin sopivan nimiensä mukaisiin kuuntelutilanteisiin korottamalla taajuuksia selkeästi muttei kuitenkaan liikaa. Pelaamista varten on lisäksi Game Spatializer äänen rajumpaa avaamista varten sekä Turtle Beachin kehittämä, lähinnä FPS-moninpeleihin suunnattu Superhuman Hearing kolmella eri vaihtoehdolla (default, footsteps ja gunshots). Näiden lisäksi luureja testattiin Windows Sonic- ja Dolby Atmos -tiloissa. Kupit saavat kaikista osuuksista puhtaat paperit, sillä vaikkei huipputason surround-elämyksiin päästäkään, on luureissa miellyttävää kuulijaa ympäröivää tunnetta.

Sellainen huomio muuten, että kuulokkeiden virtanäppäintä nopeasti painamalla luureihin saa jonkinlaisen äänitilan päälle. ”Jonkinlaisen äänitilan” on tässä tapauksessa täysin oikein sanottu, sillä ohjekirja tai Roccatin nettisivut eivät mainitse tuosta optiosta yhtikäs mitään. Tämä näppäimellä päällelaitettu tila toimii softan kautta asetettujen äänitilojen päällä siten, että korvissa humisee melkoinen sekasotku. Valmistajalta saatiin kuitenkin viestiä, että kyseessä on keskeneräinen optio, sillä softa ei vielä tue kyseisen näppäimen käyttöä. Lopputarkoituksena on, että kyseisellä näpäytyksellä saa Superhuman Hearing -moodin päälle tai pois. Kun homma toimii, tulee tästä ilmoitus Roccatin nettisivuille.

Oikeassa korvakupissa on mic monitoring -äänentarkkailurulla. Vasemmasta kupissa sijaitsee sen sijaan äänenvoimakkuusrullan ja virtanäppäimen lisäksi peitetulpan alta paljastuva paikka puomimikrofonille. Mikki asettuu paikoilleen jämäkästi eikä sen vahinkoirtoilusta tarvitse olla huolissaan. Oman äänen mykistäminen tapahtuu nostamalla puomia ylöspäin. Tästä tulee korviin selkeä äänimerkki ettei homma jää epäselväksi. Tarvittaessa mikrofoni nousee täysin pystyasentoon niitä hetkiä varten, jolloin sitä ei tarvitse ja irtiotto tuntuu työläältä.

Mikrofonin äänenlaatu on hyvä, mutta se ottaa vähän liiankin herkästi mukaan ympäristön ääniä. Missään runsaasti elämisen ääniä sisältävässä ympäristössä sillä ei siis kannata lähteä striimailemaan. Hiljaisuuden keskellä mikki ajaa asiansa normaalissa pelikäytössä hyvin. Puomia pystyy taivuttamaan suun eteen tai sivulle riippuen omasta puhetyylistä.

Äänenvoimakkuusrullasta sen verran, että sitä ei pysty käyttämään PS5:llä. Muutoin luurit kyllä toimivat kyseisen konsolin kanssa normaalisti.

Syn Pro Airin langaton yhteys toimii erinomaisesti ja niiden kanssa voi kävellä huoletta viereiseenkin huoneeseen. Yksi asia täytyy kuitenkin ottaa huomioon: luurien kanssa ei kannata pahemmin biletellä, sillä vähänkin rajumpi päänliike saa ne lipsahtamaan pois paikoiltaan. Kupit putosivat esimerkiksi joka kerta lattialle, kun kumarruin irroittamaan pöydän alla olevasta tietokoneesta jotain kaapelia tai vastaavaa. Tietokoneen tai pelikonsolin edessä ei tarvitse kuitenkaan tehdä kuulokkeiden korjausliikkeitä, mutta mitään teknoraveja tai moshausta ei kannata siis edes kuvitella.

Akkukestoa Syn Pro Airille luvataan 24 tuntia. Tämä toteutuu kunhan pitää RGB-valot pois päältä. Valojen kera ääntä kuului lähes minuutilleen 18 tuntia. Mukana tulevalla puolitoistametrisellä ja punotulla USB-A-USB-C-kaapelilla tietokoneesta ladattaessa virta täyttyi tyhjästä täydeksi 140 minuutissa. Mukana tulee myös adapteri, jolla kaapeli muuttuu USB-C-USB-C:ksi. Ilahduttavasti luurit tukevat myös pikalatureita: niillä lataaminen sujuu huomattavasti nopeammin.

Mikäli omalla pelipöydällä on Roccatin muita tuotteita (esimerkiksi erinomainen Kone Pro tai Kone Pro Air), on hyvä tietää, ettei Syn Pro Airia säädetä tutulla Roccat Swarm -ohjelmistolla. Sen sijaan tietokoneelle täytyy ladata uusi Neon-softa. Beeta-asteesta johtuen siinä on vielä muutamia bugeja, mutta luurien normikäyttö onnistuu kuitenkin ongelmitta – aivan kuten tyylikkäiden RGB-valojen säätäminen.

Roccat Syn Pro Air on tasokkaalla äänellä varustetut peliluurit. Erilaiset äänitilat ovat kuulokkeiden perusta ja se puoli toimii melkeinpä esimerkillisen hyvin. Myös langaton yhteys osoittautui virheettömäksi. Softan pikkubugit – jotka toivon mukaan korjaantuvat pian – ja kuulokkeiden suhteellisen helppo lipsuminen paikoiltaan iskevät kuitenkin kapuloita rattaisiin. Ja mikäli haluaa heittää verkkoon striimisessiota meluisassa ympäristössä, ei hommasta tule oikein mitään.

Hiljaisen pelihuoneen omistaville ja suurempia hyppyhetkiä harrastamattomille Syn Pro Air on kuitenkin harkitsemisen arvoinen. Luurit eivät paina tai rasita korvia, ja pelikäytössä äänestä suorastaan jopa nauttii. Toki nämä ovat myös järkevä ratkaisu mikäli omistaa tietokoneen lisäksi PS5:n tai Switchin. Tässä tapauksessa 150 euroa voi käyttää paljon huonomminkin.

Roccat Syn Pro Air maksaa noin 150 euroa.

Tuuletusikkunaa avattaessa täytyy nykyään olla varovainen, ettei vaan mehiläiset näe noita hunajakennovaloja…

Lisää luettavaa