Myytyjen monitorien ja televisioiden keskimääräiset kuvakoot kasvavat vuosi vuodelta kuin ”Stone Cold” Steve Austinin palkkakuitit. Siitä huolimatta nämä näytöt jäävät tuumien suhteen edelleen erilaisten videotykkien ja projektorien jalkoihin. Eli mitä tehdä, jos kaipaa yli 100-tuumaista kuvaa eikä littutelkkari ole enää vaihtoehto?
Perinteiset videotykit/kotiteatteriprojektorit ovat saaneet rinnalleen älyprojektorit. Näissä ”all-in-one”-ratkaisuissa yhdistyvät kuvaa heijastava videoprojektori, sisäänrakennetut kaiuttimet ja helposti omaksuttava käyttöjärjestelmä striimiapplikaatioiden kera. Viimeisimmän avulla vimpaimeen ei tarvitse liittää mitään erillisiä digibokseja tai vastaavia.
Tiltin testeissä erinomaisiksi havaitut Xgimin älyprojektorit sopivat monenlaisille käyttäjille. Mutta passaisiko Halo+ tai Horizon Pro juuri sinulle? Kumpi olisi parempi vaihtoehto? Isketään älyprojektorit kehään ja katsotaan kumpi jää vaille mestaruusvyötä.
ERÄ 1 – KOKO JA SIJOITETTAVUUS
Vaikka Halo+ ja Horizon Pro ovat käytettävyydeltään hyvin samankaltaisia Android TV 10:llä toimivia multimediakeskuksia, on niiden tekniikassa runsaasti eroavaisuuksia. Näin ollen nämä Xgimin laitteet ovat myös mittasuhteiltaan hyvin erilaisia.
Mikäli älyprojektoria on tarkoitus siirrellä runsaasti on Halo+ 1,7 kilon painollaan ja kahvipurkkimaisilla mitoillaan (leveys 12 cm, syvyys 15 cm, korkeus 18 cm) todella helppo kiikuttaa huoneesta toiseen vaikka yhdellä kädellä. Horizon Pro painaa sen sijaan noin kolme kiloa, joten sekin kyllä liikkuu helposti. Sen sijaan tilaa laite vaatii selkeästi enemmän (leveys 21 cm, syvyys 22 cm, korkeus 14 cm). Toki täytyy ottaa syvyyden suhteen huomioon myös liitettävät kaapelit.
Kummatkin laitteet voi käytännössä sijoittaa melkein mihin tahansa, kunhan kulma heijastettavaan pintaan pysyy 45 asteen rajoissa. Mitä kauempana laite on valkoisesta seinästä / valkokankaasta, sitä isommaksi kuvan saa. Automaattisen trapetsikorjaimen avulla kuvan saa aina suoraksi haasteellisistakin asennoista projisoituna.
Mikäli huoneessa ei ole sopivaa pöytää tai hyllyä, voi molemmat laitteet sijoittaa esimerkiksi kamerajalalle. Projektoripainista huolimatta en suosittele taitettavien tuolien käyttöä.
Siinä missä Halo+ seisoo näppärästi vähän kevyemmilläkin jaloilla, Horizon Pro kannattaa asettaa ainoastaan – ja sanon tämän kokemuksen syvällä rintaäänellä – yli kolme kiloa kestävien tripodien päälle. Väitteen mukaan kolme kiloa kestävän tripodin päällä oleva projektori oli nimittäin tulla ryminällä mattoon.
Halo+ on kooltaan ja painoltaan huomattavasti helpompi sijoitettava. Se käytännössä hukkuu vaikkapa kirjahyllyyn. Lisäksi sen pohjassa oleva pieni korotusjalka mahdollistaa näppärästi kuvan projisoinnin hieman ylöspäin. Isoimpana optiona siinä on kuitenkin yksi ylivoimainen piirre, johon Horizon Pro ei pysty: täysin johdoton toiminta.
Halo+:n voi napata vaikka takapihalle tai telttareissulle. Täyteen ladattuna laitetta voi käyttää noin puolitoista tuntia 700 lumenin teholla, ja senkin jälkeen vielä himmeämpänä yli puolen tunnin ajan. Eli mikäli haluaa käyttää laitetta kotikäytön lisäksi myös vaikkapa metsän siimeksessä, Halo+ kykenee siihen.
Kaikki edellä mainitut seikat huomioon ottaen tämän ensimmäisen erän tulos on selvä. Joskus pienellä koolla on merkitystä.
1. erän voittaja: Halo+.
ERÄ 2 – LIITÄNNÄT
Kummankin älyprojektorin takaosassa sijaitsee 3,5 mm liitäntä esimerkiksi kuulokkeille tai järeämmälle stereokaiuttimelle. HDMI- ja USB-liitäntöjä on Halo+:ssa yksi kumpaistakin. Horizon Pro tarjoaa edellisiä kaksin kappalein ja kaupan päälle vielä LAN-portin sekä optisen ääniulostulon vahvistinta varten. Tosin tuo ulostulo kuljettaa vain PCM-ääntä tyydyttävästi; Dolby-bitstriimi toistuu ikävästi yli sekunnin viiveellä tehden siitä käyttökelvottoman.
Molemmat laitteet toimivat tyydyttävästi WiFiä käyttäen, mutta tietyissä tilanteissa LAN voi olla parempi tai jopa ainoa ratkaisu. Lisäksi useampien HDMI-laitteiden omistajille kaksi sisäänmenoa on elämää helpottava asia. Näin ollen tämän kierroksen päihittäjästä ei ole mitään epäselvyyttä.
2. erän voittaja: Horizon Pro.
ERÄ 3 – KUVA
Kuvatuumia nämä älyprojektorit tarjoavat runsaasti – ja sehän on niiden tarkoituskin. Halo+:n valoteho (virtajohdotettuna 900 lumenia) yltää 200 tuumaan, Horizon Pro 2 200 lumenillaan jopa 300 tuumaan. Jälkimmäisen kuvakirkkaus on kuitenkin aivan omaa luokkaansa paljon pienemmilläkin tuumilla. Eikä pelkästään kirkkaus, vaan myös värit.
Vaikka molemmat laitteet sisältävät HDR10:n, on Horizon Pro väriloistossaan ylivertainen. Halo+ on auttamattomasti haaleampi ja heikkokontrastisempi vaatien myös huomattavasti pimennetymmän katselutilan.
Eivätkä erot lopu siihen. Kun kuvatuumia on 90 tai enemmän, pistää resoluutio silmään isolla tavalla. 4K-kuvaa heijastava Horizon Pro on jälleen päihittämätön Full HD -tasolla hyrräävän Halo+:n rinnalla. Tarkkuus korostuu etenkin peleissä, mutta kyllä sen tietenkin elokuviakin katsellessa huomaa.
Tämän erän voittaja nappaa ykkössijan kirkkaasti.
3. erän voittaja: Horizon Pro.
ERÄ 4 – ÄÄNI
Koska älyprojektorit tarjoavat kokonaisvaltaisen ”kotiteatterikokemuksen”, lähtee niistä toki ääntäkin ilman mitään ulkoisia lisälaitteita. Molemmat härvelit on varustettu Harman/Kardonin kaiuttimilla, joten paperilta katsottuna Halo+:n 2*5 W ei näytä järisyttävästi heikommalta kuin vastassa oleva 2*8 W tarjoava Horizon Pro. Totuus on kuitenkin toisenlainen, eikä kyse ole pelkästään wateista.
Halo+:n ääniteho on täysin riittävä pienempiin makuuhuoneisiin ja rauhallisiin mökkeihin. Isommissa huoneissa volyymi täytyy kuitenkin nostaa lähes tappiin asti. Onneksi ääni ei kuitenkaan lähde tällöinkään säröilemään.
Horizon Pro selviytyy tilanteessa kuin tilanteessa paremmin. Jo pelkästään äänenvoimakkuus on siinä huomattavasti tehokkaampi, mutta vieläkin isompi ero tulee varsinaisessa äänenlaadussa. Rinnakkain kuunneltuna havaitsee miten paljon syvällisempi ääni sen kaiuttimista tulee. Horizon Pro ei siis ainoastaan puske enemmän desibelejä, vaan sen äänimaisema on kaikin puolin laajempi. Kärjistetysti sanottuna Horizon Pro on oikein mainiolta matkakaiuttimelta kuulostava vempain, kun taas Halo+ tyytyy hieman purkkimaiseen äänimaailmaan.
Tässä erässä ei tarvitse tämän enempää painia, sillä häviäjä ottaa jo kanveesissa tiukasti lukua.
4. erän voittaja: Horizon Pro.
ERÄ 5 – TOIMIVUUS PELIKÄYTÖSSÄ
Tiltin lukijoille on luonnollisesti tärkeää tietää, miten nämä älyprojektorit selviytyvät pelien äärellä. Tähän kokemukseen vaikuttaa ennen kaikkea peluutuksessa olevat teokset.
Ensiksi on tärkeää tiedostaa, että molempien laitteiden vähälatenssinen pelitila toimii vain ja ainoastaan silloin, kun projektori osoittaa suoraan kohti heijastettavaa pintaa. Automaattista tai käsinsäädettävää keystone-korjausta ei siis voi pelitilakuvan aikana käyttää.
Halo+ on edellä mainitussa pelitilassa selkeästi nopeampi. Horizon Pro kykenee 35 ms latenssiin, mutta Halo+:n 26,5 ms on suorastaan huikeasti parempi suoritus. Ero on huomattava ja kuumimmat Call of Duty -pelien verkkomatsaajat voivatkin suosiolla unohtaa Horizon Pro -projektorilla räiskimisen.
Mutta mikäli ei kuulu salamannopeisiin codittajiin ja pelaa yleisesti ”vähän rauhallisempia” tuotoksia, mainitulla latenssierolla ei ole niin suurta merkitystä. Jos ottaa pelinsä lungisti normaalivaikeustasolla eteenpäin painaen, pystyy kumpaisellakin projektorilla nauttimaan vaikka Horizon Forbidden Westin tyylisiä tapauksia. Ja tuollaisista peleistä pystyy nauttimaan jopa huomattavasti hitaammalla latenssilla, joka syntyy projektorien keystone-korjausta käytettäessä.
Summa summarum: salamareaktioita vaativia pelejä pelaavilla on vain yksi vaihtoehto. Erän voittopokaali annetaan tämän perusteella.
5. erän voittaja: Halo+.
ERÄ 6 – HINTA/LAATUSUHDE
Kaksi älyprojektoria.
Halo+ on helpommin siirrettävissä ja paikoilleen asennettavissa. Se mahtuu pieneenkin reppuun reissuun lähtiessä toimien jopa parisen tuntia sisäisellä akullaan vaikka keskellä erämaata. Se on myöskin nopeatempoisissa peleissä parempi.
Horizon Pro on sen sijaan kuvan kirkkaudessa ja laadussa ylivertainen, ääneltään tehokkaampi sekä puhtaampi, ja siihen voi kytkeä useampia kuvalähteitä kiinni.
Mutta sitten on se kuuluisa mutta. Nimittäin hinta.
Halo+ maksaa lähes puolet vähemmän kuin Horizon Pro. Mikäli tarkoitus on käyttää älyprojektoria pimeissä tai varjoisissa tiloissa, on valinta helppo tehdä. Jos laitetta käytetään kuitenkin enemmän auringonvaloa sisältävissä paikoissa, ei Halo+ pysty suoriutumaan tehtävästään välttämättä riittävän hyvin.
Hintaero on kuitenkin niin roima, että näiden projektorien painimatolla vääntely kääntyy väkisinkin Halo+:n niskalenkkiin. Kyseinen laite tarjoaa paljon toimintoja ja hyviä puolia alle tonnin setelillä.
6. erän voittaja: Halo+.
MATSI OHI – NÄIN KÄVI
Kaksi samanlaista mutta silti niin erilaista laitetta. Molemmat ovat kuitenkin niin mainioita, että ostopäätös näiden välillä on vaikea.
Halo+ voitti kolme erää. Se on koon ja liikuteltavuuden suhteen näppärämpi, siinä on vauhtipelaajille parempi latenssi ja sen hinta-laatusuhde on aikalailla lyömätön.
Mutta myös Horizon Pro nappasi kolme erää. Sen liitäntämahdollisuudet ja selkeästi parempi kuva muhkeampien äänien kera tekevät laitteesta vakavammin otettavan kotiteatteriprojektorin.
Mikäli hinnalla ei ole merkitystä ja projektorille on sopivat sijoituspaikat katsottuina, on Horizon Pro varma valinta. Etenkin jos sillä on tarkoitus lähinnä katsella striimipalveluja kevyen pelailun ohella.
Hintaneuvoiselle Halo+ on järkihankinta. Kaikki striimipalvelut (Netflixiä lukuun ottamatta; aiheesta enemmän projektorien omissa arvosteluissa täällä (Halo+) ja täällä (Horizon Pro)) toimivat silläkin kuin vettä vaan. Myös nopeatempoinen pelaaminen sujuu mainiosti. Lisäksi purnukka on todella helposti liikuteltavissa pitkin kämppää ja metsiä oman akun varassa toimien.
Tiukan matsin jälkeen voi vain sanoa: molempi parempi.
Henkilökohtaisen ratkaisun teet pähkäilemällä, mitkä erät merkitsevät sinulle eniten. Kummankaan laitteen parissa et kuitenkaan tule tyrmätyksi.
Otsikkokuvan toteutti Samu ”Turtza” Turkia.