Pieni suuri multimediakeskus – arvostelussa Xgimi Halo+ -älyprojektori

Kainaloon mahtuva ja kaiken taitava viihdepurkki. Valtava kuva, iso ääni ja sovelluksia sekä striimailuun että pelailuun. Tässä on nyt niin paljon liikkuvia osia, että jotain menee taatusti pieleen!

15.03.2022

Xgimi Halo+ on todellinen monitoimilaite viihteen ystäville. Alle 1,7 kiloa painavaa ja mitoiltaan vaivaiset 18*15*12 cm täyttävää härveliä voisi itse asiassa kutsua ihmepurkiksi, sillä siihen on sisäänrakennettu käytännössä kaikki tarvittava leffailtaa varten. Toki sillä sujuu myös pelaaminen.

Helposti siirrettävä ja kuljetettava Halo+ on pohjimmiltaan DLP-led-projektori. 30 000 tuntia kestävän ja virroitettuna 900 lumenin valotehon tarjoava purnukka sisältää kuitenkin paljon muutakin. Sen sisuksissa hyrrää Android TV 10, joka mahdollistaa Google Play -kauppapaikalta ladattujen sovellusten käyttämisen kahden 5 W -kaiuttimen pitäessä huolen äänentoistosta. Käyttömuistia laitteessa on 2 Gt ja tallennustilaa 16 Gt. Härvelissä on myös sisäänrakennettu Chromecast.

Halo+ toimii näppärästi WiFi-yhteyden kautta. Viihdeiltaan ei siis käytännössä tarvita kuin verkkoyhteys ja valkoinen pinta (valkokangas tai seinä) kuvan heijastusta varten. Laitteessa on myös sisäänrakennettu akku, jota käyttämällä valoteho tosin putoaa 700 lumeniin. Virtaa akusta irtoaa puoleksitoista tunniksi, jonka jälkeen härveli siirtyy virransäästötilaan tarjoten himmeämpää kuvaa käyttötavasta riippuen vielä noin 30-40 minuutin ajaksi. Akku latautuu tyhjästä täyteen tasan kahdessa ja puolessa tunnissa.

Halo+:aan voi liittää myös muita laitteita. HDMI-liitäntään voi iskeä vaikkapa pelikonsolin. Käytettävän HDMI-standardin (1.4 tai 2.0) pystyy valitsemaan itse. Ulkoista kovalevyä varten on USB 2.0 -väylä, jota käyttäessä laite toistaa lähes kaikki mahdolliset video- ja kuvaformaatit jopa erillisiä tekstitystiedostoja myöten. Bluetooth 5.0:n kautta toistuu musiikki vaikkapa kännykästä, ja sitä varten on oma musiikkiapplikaatio videoefektimoodeineen pitämään bileet värikkäinä. Kuulokkeita varten laitteessa on 3,5 mm -liitin.

Varsinainen käyttöönotto on yllättävän vaivatonta ja nopeaa. Omia Google-tunnuksia käyttämällä ohjelmistopäivitys ja applikaatioiden lataukset sujuivat yhtä mutkattomasti kuin uutta kännykkää käynnistäessä. Äärimmäisen kätevä piirre on kuitenkin automaattinen kuvankorjaus, joka mahdollistaa purkin sijoittamisen muuallekin kuin suoraan valkokangasta/seinää kohti. ”Auto keystone” suoristaa kuvan jopa 45 asteen kulmasta, joten purnukan voi sijoittaa lähes mihin vain. On kuitenkin huomioitava, että lyhyen viiveen pelitilan (26,5 ms) käyttö ja stereoskooppisen 3D-viihteen nauttiminen eivät mahdollista kuvakorjausta, vaan niitä käytettäessä projektori on osoitettava suoraan kohti valkokangasta. Ellei sitten halua katsella enemmän vai vähemmän vääristynyttä kuvaa.

Pelitila on käytännössä pakollinen mikäli haluaa pelata jotain muutakin kuin Gems of Waria tai vastaavaa pasianssin vauhdilla kulkevaa tuotosta. Halo+ on kuitenkin niin helppo nostaa vaikka pöydälle, ettei sen tarvitse olla koko ajan esillä. Ainoa mahdollinen murhe onkin pelikonsolin positio, ellei sitten omista pitkää HDMI-kaapelia tai konsoli sattuu muuten vaan olemaan riittävän lähellä.

Mutta hetkinen: mitä ihmettä tuossa hetki sitten oikein mainittiin? Stereoskooppinen 3D-kuva?! Eikös tuo tekniikka kadonnut jo vuosia sitten? Itse asiassa ei, vaikka kyseiset markkinat hyvin pieniä nykyään ovatkin. Laitteen avulla pystyy katsomaan 3D Blu-Ray -elokuvia (usko tai älä, niitä ilmestyy vielä tänäkin päivänä!) tai pelaamaan aikojen saatossa julkaistuja stereoskooppisia 3D-pelejä hankkimalla erikseen ostettavat 3D-lasit. Kaikkien valmistajien DLP-LINK-lasit pitäisivät toimia, mutta testiin saatiin ainoastaan Xgimin omat rillit. Muutamia selittämättömiä ongelmia (lasit menettivät yhteyden ja ”sammuivat”) lukuun ottamatta 3D-elämys oli erittäin hyvä. Kuva ei välkkynyt, vaan kokemus oli yhtä rauhallinen kuin passiivi-3D-televisioiden kanssa. Marvelin IMAX-kuvasuhdevaihtelua sisältävät 3D Blu-rayt, kuten Black Widow, Doctor Strange ja Guardians of the Galaxy -leffat, näyttivät huikean hienoilta. Myös PS3:n Super Stardust HD ja Xboxin Gears of War 3 olivat kolmiulotteisina mainioita. 3D-leffakiekkoja saa nykyään muuten pilkkahintaan, joten lämmin kokeilusuositus!

Värit ja kontrasti kärsivät valaistussa tilassa, mutta kuvasta saa kyllä selvää.

Mikäli älyprojektorin asettaa suoraan heijastuspintaa kohti, saadaan kaksi metriä leveä kuva sijoittamalla se tasan kahden ja puolen metrin päähän. Tällöin kuva on noin 93-tuumainen. Digitaalista kohdennusta käyttämällä kuvan saa tältä etäisyydeltä pienemmäksikin aina 46 tuumaan asti.

900 lumenin valoteho vaatii käytännössä ainakin hieman hämärretyn huoneen, sillä auringonvalossa tai muuten vain kirkkaassa etenkin värit ottavat osumaa. Pimeässä katsottuna Halo+ yllättää väriloistossaan etenkin HDR:n ollessa päällä (laitteessa on HDR10). Paletti on yllättävän syvä ihan valkoiseen seinäänkin heijastettuna. Tasokkaalla kankaalla saadaan toki vieläkin parempaa jälkeä aikaiseksi. Joka tapauksessa värit olivat erittäin positiivinen yllätys kuvatarkkuuden ohella. Eihän tämä 4K-projektori ole, mutta Full HD tuottaa kelvollisen leffaillan suuremmillakin tuumamäärillä. Testioloissa päästiin tykittämään 157-tuumaista kuvaa, johon valoteho riitti hämärretyssä huoneessa hyvin; valmistajan mukaan maksimikuvakoko on 200 tuumaa. Akkukäytössä (700 lumenia) tarvitaan vähän enemmän huoneen hämärtämistä, mutta kyllä silläkin leffojen ja sarjojen katselu oli ihan miellyttävää. Koolla on merkitystä!

Peleissä kirkkautta tarvitsee enemmän, joten niiden parissa kannattaa pitää kuvakoko hieman maltillisempana. 110 tuumaa tuottaa vielä hyvät pelielämykset siten, että hämäristäkin kohtauksista saa selvää. Kontrasti ei ole laitteen parhaimpia puolia, joskaan aivan katastrofaalisiksi eivät tummat sävyt puuroutuneet. Kokonaisuutena Halo+ on kuitenkin parhaimmillaan muun kuin peliviihteen parissa, vaikka kyllä Halo Infinityä oli enemmän kuin mukava pelata televisiota isommassa mittaluokassa.

Striimipalveluista testattiin seuraavat: Discovery+, Full Moon Features, Google Play, HBO Max, Katsomo, Plex, Prime Video, Ruutu, Viaplay, YLE Areena ja YouTube. Kaikki asentuivat ja toimivat näppärästi ilman ihmettelyjä. Netflixin käyttö ei kuitenkaan sujunut kuten elokuvissa. Applikaatio piti ladata netistä löytyneiden kikkailuohjeiden avulla, jonka jälkeen itse sovelluksen käyttö oli hieman kankeaa. Asiaan on mahdollisesti tulossa muutos, mutta sitä ennen kannattaa katse siirtää muiden palvelujen pariin.

HDR-kuvaa tarjoavien palveluiden värit olivat jopa erittäin hyvät. Esimerkiksi HBO Maxilta katsottuna Dune (part 1) ja King Richard olivat väriavaruudeltaan aivan omaa luokkaansa verrattuna siihen, kun otti HDR:n pois päältä. Katsomo ja muut SDR-värejä toistavat palvelut olivat kuitenkin myös yllättävän väririkkaita – itse asiassa jopa huomattavasti enemmän kuin HBO Max SDR-tilaan asetettuna. Kuten jo kertaalleen sanottu, värien suhteen Halo+ yllätti todella positiivisesti.

Erilaisten videoapplikaatioiden lisäksi voi Googlen kauppapaikalta ladata myös pelejä. Halo+:n prosessorivääntö (CPU: MediaTek MT9629 Cortex-A55 Quad-Core, GPU: Mali-G52) ei kuitenkaan pyöritä kovimpia toimintapelejä pehmeästi. Alphalt 8 hyrräsi ehkä noin 20 fps:n vauhtia, joten kyllä sitä pelaamaan pystyi, mutta… Iisimpiin peleihin laite on kuitenkin kätevä, etenkin yhdistämällä Bluetoothin avulla Xbox-ohjaimen. Liitettynä pädiä pystyy käyttämään myös härvelin valikoissa kuin kauko-ohjainta konsanaan.

Purkista lähtee stereoääntä pienen huoneen tarpeisiin, mutta mitään suuremmoista jytinää ei kannata tietenkään odottaa. Mikäli tämä Dolby- ja DTS-yhteensopiva laite on asetettu suoraan katsojan eteen, on pientä huoneen piirittävää atmosmaista äänimaisemayritystä havaittavissa. Painotetaan tässä nyt kuitenkin sanoja ”pientä” ja ”yritystä”. Äänenlaatu on sen sijaan ihan ookoo, eikä se rikkoutunut kertaakaan. Makuuhuonekäytössä äänenvoimakkuutta oli tarpeeksi jo 30 prosentin kohdalla, joten metakkaa irtoaa useimpiin tarkoituksiin riittävästi.

Kuvan saa suoraksi vaikka Halo+ olisi aivan sivussa. (Laite oikealla ikkunan edessä)

Xgimi Halo+ on kerrassaan mainio laite. Kun tekee kännykästään tukiaseman, ei mukaan tarvitse edes virtajohtoa puolentoista tunnin nautittavaa viihdesettiä varten – ja senkin jälkeen vielä puolisen tuntia heikommalla kirkkaudella. Pieni purkki liikkuu helposti vaikka repussa. Tosin linssille kannattaa kehittää jonkinlainen matkasuoja, sillä sellaista ei kuulu myyntipakettiin. Tiltin testiyksikkö matkusti huoneistoista toisiin ja aina Ruotsinlaivalle saakka, jossa kuvaa heijastettiin konferenssitilan valkokankaalle ja hytin seinille. Kaikissa tapauksissa kuvan sai nopeasti asemoitua ja hieman valoja himmentämällä oli laitteen valotehokin vähintäänkin tyydyttävä. Näppärän kaukosäätimen käytön oppii nopeasti siten, ettei sitä tarvitse edes katsella. Kapulan avulla striimipalvelusta toiseen hyppiminen sujuu vaivattomasti. Vempaimen pystyy laitteen pohjaan liitettävällä kamerajalustalla (3/8-kierteellä) asettamaan lähes mihin tahansa automatiikan pitäessä huolen suorasta kuvasta. Kunhan ei siis pelaa, jolloin kuva on heijastettava suoraan.

Moneen pystyvä, käyttöääneltään hiljainen, edes hieman hämärretyssä huoneessa riittävän kirkas ja väreiltään yllättävän rikas. Ja ennen kaikkea kaikki toimii Netflixiä lukuun ottamatta. Senkin kanssa tosin pärjäilee kunhan vain on kärsivällinen eikä odota yhtä saumatonta käytettävyyttä kuin muilla alustoilla. Kyseessä on kuitenkin kokonaisuutta ajatellen hyvin pieni särö. Xgimi Halo+ onkin allekirjoittaneelle yksi viime vuosien lempilaitteista!

YouTube-kissavideoiden katselu ei vain yksinkertaisesti ole koskaan ollut näin kivaa – tai isoa! Purkki kainaloon ja menoksi!

Xgimi Halo+ maksaa hieman alle 1 000 euroa.

Lopuksi kiitokset Silja Symphonyn konferenssiosaston henkilökunnalle, jonka ystävällisellä avustuksella pääsi testaamaan älyprojektoria mitä mainioimmissa tiloissa – ja vieläpä meren päällä.

YHTEENVETO:
***** / *****
Monipuolinen ja helppokäyttöisyydessään ihastuttava viihdepurkki kotiin ja matkoille. Halo+ on pieni laite josta irtoaa hämärretyssä ympäristössä iso ilo.

Xgimi Horizon Pro -4K-älyprojektorin arvosteluun pääset tästä.
Xgimin älyprojektorien vertailutestiin pääset tästä.

En nyt välttämättä lähtisi tästä nuotiopölkkyjä hakkaamaan.

Lisää luettavaa