Tiltin toimituksessa hymyn kasvoille saanut Xgimi Halo+ -älyprojektori yllätti testaajansa monin tavoin. Niin toimivuudeltaan kuin käytettävyydeltään huikea viihdepurkki jätti kuitenkin toivomisen varaa tekniikan osalta. Laitteen resoluutio tai kirkkaus eivät olleet aivan parasta A-luokkaa, joten seuraavaksi lähdettiin tutustumaan valmistajan hieman tuhdimpaan vaihtoehtoon. Sellaiseen, jossa molemmat edellä moititut piirteet pitäisivät olla enemmän vaativimpien mieleen.
Xgimi Horizon Pro on hitusen alle kolme kiloa painava led-projektori, joka soveltuu kokonsa puolesta myös mökkireissuille. Mihinkään metsään ei tämän kanssa mennä viihdettä nauttimaan, ellei sitten ole jotain aggregaattorin tyylistä virransyöttäjää matkassa. Halo+:sta tuttua sisäänrakennettua akkua kun ei tässä ole vaan käyttövirta on aina otettava töpselin kautta.
Mitoiltaan (21*22*14 senttimetriä) kompakti Horizon Pro -älyprojektori mahtuu vaikkapa pienelle pöydälle. 25 000 tuntia kestävän valolähteen mahdollistamassa ja pelkästään WiFin kautta toimivassa laitteessa on käytännössä kaikki mahdollinen sisäänrakennettuna. Fyysisesti siihen siis tarvitsee liittää ainoastaan virtajohto. Striimauspalveluja ja Youtube-videoita naputellaan arvokkaan tuntuisen alumiinisen kaukosäätimen kautta. Kapulan näppäinasettelu on hieman erilainen kuin Halo+:n vastaavassa, mutta logiikan oppii yhtä lailla nopeasti.
Horizon Pro on tiivistetysti videotykki, jossa on toimestaan hyvin suoriutuvien kaiuttimien lisäksi Android TV 10 -käyttöjärjestelmä. Laitteen tarkoitus on tuoda kotiteatteri tilaan kuin tilaan, jossa on tarjolla virtaa ja langaton verkkoyhteys. 2 200 lumenin valotehoa lupailevan pienikokoisen projektorin voi asettaa mihin tahansa tasaiselle pinnalle, kattoon tai vaikkapa kameratripodille; toistokulmalla (laitteen sijoitus suhteutettuna valkokankaaseen tai valkoiseen seinään) ei ole varsinaisesti merkitystä, sillä härveli osaa itse säätää moneen pystyvän keystone-korjauksen ansiosta kuvan suoraksi projektorin erikoisemmastakin sijainnista huolimatta. Ihan äärimmäisiin asetuksiin ei pystytä, mutta jopa 45 asteen kulmasta kuva suoristuu hämmentävän hienosti.
Xgimin automaattinen keystone-korjaus huomioi haluttaessa jopa kuvaesteet. Mikäli valkoisen seinän edessä on taulu, pilarikaiutin tai vaikkapa kevätkuntoon herännyt kukkapuska, Horizon Pro osaa väistää esteet muodostaen niin ison symmetrisen kuvan kuin vain mahdollista. Kovissa koetintulituksissa tuli todettua, että aivan kaikissa mahdollisissa haasteissa projektori ei kyennyt suoriutumaan tehtävästään täydellisesti; yleisesti lopputulos oli kuitenkin pientä säätöä vaille valmis.
Edellisen lauseen ”pienellä säädöllä” tarkoitetaan laitteen todella näppärää kaukosäätimellä suoritettavaa kuva-asettelun viimeistelyä, jolla käyttäjä määrittelee varsinaisen näkyvän kuvan pinta-alan. Homma toimii kuin ajatus, ja projektorin uudelleensijoittelun jälkeen kuva heijastuukin juuri sopivan kokoisena uuteen valkokankaaseen/pintaan alle 90 sekunnin ”automatiikka + käsihienosäätö” -kikkailun jälkeen. Nopeaa ja näppärää – sekä ennen kaikkea helppoa.
Kuvakoosta muuten sen verran, että kolmeensataan tuumaan asti päästään. Kun projektorin sijoittaa kolmen metrin päähän heijastuspinnasta, on kuvan leveys 240 senttimetriä. Tämä vastaa noin 107-tuumaista televisiota. Laitteen sijoituksessa on hyvä ottaa huomioon, että härvelin tuuletin puhisee paikoin hieman äänekkäästi. Nämä pikku spurtit ovat kuitenkin lyhyitä. Pääosin humina on kuultavissa muttei häiritsevää.
2 200 lumenia on kova luku, eikä Horizon Pro aivan tunnu suoriutuvan lupauksestaan. Laitteen heijastama kuva on kirkkaudeltaan kuitenkin riittävän tehokas selviytymään kohtuullisen kirkkaan huonevalaistuksen keskeltä. Mikäli ikkunoista puskee ihonpintaa kuumottavaa auringonsäteilyä, jää kuva auttamattomasti altavastaajaksi, mutta vähän pienemmälläkin ikkunaverhoilla alkaa härvelin tuottamasta heijastuksesta saamaan selvää. Mitä enemmän huoneessa kirkkautta, sitä vähemmän kuvassa on kontrastia. Kirkkaassa huoneessa pystyy siis seuraamaan kaikenlaisia tusinarealityjä, mutta vakavasti otettavat elokuvat ja sarjat kannattaa silloin jättää väliin.
Horizon Pro -älyprojektorin sisällä hyrräävä Android TV 10 mahdollistaa tuhansien erilaisten sovellusten toiston. Valtaosa striimipalveluista (esimerkiksi C More, Disney+, HBO Max, Paramount+, Prime Video ja Viaplay, sekä kotimaiset Katsomo, Ruutu ja Yle Areena) pyörivät suoraan laitteeseen asennettuina kohtuullisella käyttönopeudella. Pelejäkin tällä pystyy pelailemaan, joskin jo Halo+:n kanssa tuli todettua etteivät ne pyöri mitenkään mairittelevasti. Asphalt 8 pyöri Horizonilla hieman paremmin kuin Halo+:lla, mutta mistään syvästä pelinautinnosta ei voi puhua.
Striimipalvelujen suhteen on hyvä todeta, että omalla klikkailulla ja kikkailulla on merkitystä. Mikäli siirtyilee alle puolen minuutin välein sovelluksesta toiseen eestaas hyppien ja kaikkea mahdollista kokeillen, kannattaa kaukosäätimellä suorittaa silloin tällöin tasan kahden näppäimen painallusta vaativa ”tyhjennä sovellukset”-operaatio. Ja tuo tempaus siis vain silloin, jos oikeasti hyppii palvelusta toiseen sarjatulitusvauhtia tai -maratoonia vetäen. Niin sanotulla normaalivauhdilla ja ilman lukuisia sovellushyppyjä käyttöympäristö pysyy kahden gigan käyttömuistin varassa hyvässä hallinnassa.
Striimipalvelusovellukset puskevat parasta mahdollista kuvaa aina kuin vain mahdollista. Näin ollen esimerkiksi HBO Max ja Prime Video ovat eturintamassa näyttämässä aitoa 4K-kuvaa HDR10:n lisäavustuksella. 1080p-resoluutiota tarjoavat palvelut heijastuvat tosin enemmän kuin nätisti skaalautuen, joten niitäkin on yhtä lailla miellyttävä katsella.
Netflix on kuitenkin astetta isompi riippakivi. Sen toiminnan saattamiseksi tarvitaan netistä kaivettujen ohjeiden sävyttämä kikkailu jos toinenkin. Erikoisoperaation jälkeenkin sovelluksen käyttö on kaikkea muuta kuin standardinomaista perusnäppärää, joten kyseisen palvelun suurkuluttajien kannattaa suosiolla iskeä projektoriin kiinni jokin näppärä lisälaite (kuten pelikonsoli), jonka kautta sitten nauttii kyseisen palvelun tarjonnasta. Horizon Pro sisältää kaksi HDMI-liitäntää, joten jompaan kumpaan sitten vain kiinni Netflixiä natiivisti tukeva laite ja elämä on saman tien helpompaa.
Horizon Prossa on siis kaksi HDMI-sisäänmenoa. Niiden lisäksi härvelissä on myös kaksi USB-liitäntää vaikka ulkoisia muistitikkuja tai kovalevyjä varten. Niiden sisältöä laite muuten tukee erinomaisesti pakkaustyypistä toiseen ja jopa erillisiä tekstitystiedostojakin tukien. Laitteen takalevyssä on myös liitin LAN-kaapelia varten, mikäli WiFi-yhteys ei ole tarjolla tai se on pätkivää tahi hidasta sorttia. Lisäksi äänen tukemiseen on liitännät 3,5 mm -kuulokkeille ja optiselle ulostulolle.
Optinen ulostulo on niin kauan kiva kunnes kokeilee HBO Maxia. Se kun päättää, ettei Dolby-monikanavaääntä voi toistaa reaaliajassa. Eli mikäli Horizon Pron äänen ulostulo on valittu optiseksi ja ”automaattiseksi”, tulee HBO Maxin ”automaattinen” monikanava-Dolby ikävästi väärää tahtia kuvan kanssa – jopa puolentoista sekunnin viipeellä. Kun äänistriimiksi on valittu PCM, pysyvät huulisynkat kohdillaan, mutta silloin monikanavainen diskreettiääni jää vain haaveeksi. Onneksi optisen ulostulon kautta puskettu PCM-ääni toistuu vahvistimen Dolby Pro Logic II -asetuksella varsin hyvätoistoisena monikanavasoundina. Tarkkaan monikanavaääneen verrattuna jää toki selkeä kuilu, mutta kanavaerottelu on sentään enemmän kuin hyväksyttävästi suuntaa antavaa.
Erillisen surround-vahvistimen tai soundbarin puuttuessa Horizon Pro tarjoaa kaksi Harman / Kardonin 8 W kaiutinta, joista lähtee säröämätöntä ääntä keskimääräistä isompaankin tilaan. Keskelle huonetta sijoitettuna projektorin ulos puskema ääni avautuu erittäin tyydyttävästi ja jopa dynaamisesti mittasuhteet huomioon ottaen. Optiona oleva DTS Studio Sound -tila miellyttänee joitain korvia, riippuen toki lähdemateriaalista. Sen kanssa tai ilman laitteesta lähtee kuitenkin riittävästi ja jopa hitusen Dolby Atmos -tyylistä stereomökää käytännössä useimpien kotien huoneeseen kuin huoneeseen. Tärkeimpänä seikkana on se, ettei ääni todellakaan säröydy kovillakaan voimakkuuksilla.
Kun äänipuoli on hoidettu kuntoon täytyy fokus luonnollisesti kohdentaa silmiin. Horizon Prosta lähtevä 4K-kuva onkin pikseleiltään odotetunlaista: ultratarkkaa. Ero esimerkiksi mainion Halo+:n kuvaan on 4K-lähdemateriaalilla huomattava. Striimipalvelujen mahdollistamat 4K-elämykset nousevat omalle tasolleen, eivätkä pelkästään tarkkuuden vaan myös HDR10-väritoiston kautta. Jos tarjolla on HDR-kuvaa, on väritoisto monta astetta syvällisempää ja ennen kaikkea luonnollisempaa. Kontrastin suhteen tämä projektori ei ole puoliksikaan esimerkiksi OLED-televisioiden kirkkaustasoja tavoitteleva, mutta mustat (eli käytännössä harmahtavat) sävyt pysyvät siedettävissä rajoissa ilman, että alkaisi silmissä nykimään. Mikäli on tottunut elokuvateattereiden valkokankaiden ”mustaan”, ei luonnollisestikaan odota kotona valkokankaalle tai muulle valkoiselle pinnalle heijastetulta kuvalta sen ihmeempiä. Ja näin se myös menee. Horizon Pro heittää seinälle kontrastiltaan melko hyvää joskin mustatasoiltaan vajaavaista kuvaa oikein mainioiden värien kera. Pimeässä kotiteatterissa tummat sävyt toki paranevat, kun ”ylimääräistä” kirkkautta ei tarvitse säätää käyttöön.
Elokuvien ja sarjojen katselusta älyprojektori suoriutuu siis erinomaisesti. Pelien suhteen mennään kuitenkin varovaisemmin. HDMI:n kautta siirtyvään pelikonsolikuvaan tulee nimittäin noin 35 millisekunnin latenssi. Rauhallisissa peleissä siitä ei ole haittaa ja kyllä Halo Infinityäkin pystyi pelaamaan rennolla otteella. Kiihkeätempoisissa peleissä viive hyppii kuitenkin silmille tehden pelikokemuksesta pahimmillaan aika lailla kelvottoman. Etenkin aggressiivisen vauhdikkaissa verkkoräiskinnöissä jää nopeasti palkintosijoilta. Horizon Pro ei siis ole kovimmille codittajille mitenkään realistinen hankintavaihtoehto.
Pienempää tempoa vaativien pelien parissa älyprojektori on kuitenkin kotonaan. Ultraterävä kuva ja HDR-värit ovat jo vähänkin himmennetyssä huoneessa komeaa katsottavaa. Pimeässä huoneessa kirkkaus suorastaan häikäisee. Mainiona lisänä laite tukee myös stereoskooppista 3D-kuvaa. Siitä vain pleikkakolmonen tulille ja Uncharted 3:sta kolmiulotteisena pelaamaan! DLP Link -yhteensopivat 3D-lasit joutuu tosin ostamaan erikseen.
Horizon Pro on näppärä ja tasokasta kuvaa mainiolla kirkkaudella tarjoava älyprojektori. Suomenkielisen käyttöjärjestelmän siivittämänä jopa tekniikkaan vihkiytymättömät oppivat sen käyttämisen nopeasti. Tiukimmat kotiteatterifanittajat se jättää toivomaan – etenkin tässä hintaluokassa – runsaampia kuvankäsittelymahdollisuuksia, mutta peruskäyttöön niitä on riittävästi. Kiihkeimmät räiskintäpelit joutuu jättämään latenssista johtuen väliin, joten jos niitä pelailee täytyy katse suuntaa muualle. ”Peruspelien” ja elokuvien parissa Horizon Pro on kuitenkin todella hieno laite.
Xgimi Horizon Pro maksaa hieman alle 1 800 euroa.
YHTEENVETO:
**** / *****
Monipuolinen ja helppokäyttöinen älyprojektori huoneeseen kuin huoneeseen. Elokuvakäytössä erinomainen laite kyykkää kuitenkin nopeatempoisimmissa peleissä, joten aivan kaikille codittajille tämä ei sovellu. Mikäli kyseiset pelit eivät kuitenkaan kuulu repertuaariin, on laite mitä mainioin viihdekeskus.
Noin puolet halvemman Xgimi Halo+ -älyprojektorin arvosteluun pääset tästä.
Xgimin älyprojektorien vertailutestiin pääset tästä.